"Mekke'nin Fethi nasihatlerle doludur"

"Mekke'nin Fethi nasihatlerle doludur"

Bingöl'ün Solhan ilçesinde düzenlenen Mekke'nin Fethi programında konuşan İlahiyatçı Zeki Dinç, Mekke'nin Fethi nasihatlerle dolu olduğunu söyledi.

HÜDA PAR Solhan Gençlik kolları tarafından, Mekke'nin Fethi'nin 1386'ncı yıldönümü münasebetiyle bir program düzenlendi.

Solhan Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Mekke’nin Fethi'ni konu alan sinevizyon sunumu yapıldı ve ilahiler seslendirildi.

Daha sonra programa konuşmacı olarak katılan İlahiyatçı Zeki Dinç, günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı.

Mekke'nin Fethi'ni anlaya bilmek için İslam tarihini, Peygamberlerin hayatının iyi bilinmesi gerektiğini belirten Dinç, Mekke’nin Fethini anlayabilmek için mutlaka Hz. İbrahim’i, Hz. Hacer’i, Hz. İsmail’i tanımamız, bilmemiz lazım. Hz. İsmail’in teslimiyetini, kurban edilişini, Hz. Hacer’in bir kadın olarak oğlunu kurban edilmesini bilmemiz gerekir. Gece gündüz dinlenme, yorulma bilmeden Ashab-ı Kiram diyar diyar memleketlere tebliğ yaptılar. 8 yıl içerisinde gittikleri her yerde İslam'ı tebliğ ediyorlardı. Bizim alacağımız en önemli derslerden bir tanesi budur; Hudeybiye’den sonra Mekke’nin Fethi için nasıl çaba gösterildi ise bugün de insanların şirkten temizlenmesi için Müslümanların bu aradaki anlaşma sürecini iyi değerlendirmesi lazım. Öyle çalışmaları lazım ki Allah-u Teala fetihleri nasip etsin." dedi.

"Müslüman söz verdiği zaman sözünde durur." diyen Dinç daha sonra şöyle konutu: Müslüman bir ahd, bir sözleşme yaptığı zaman kiminle olursa olsun sözünde durandır. Müşriklerin asla sözünde durmazlar. Bugün hepiniz görüyorsunuz İslam dışı örgütler, hiçbir zaman sözlerinde durmamışlardır. Peygamberin Mekke’nin Fethi hepsi nasihatlerle doludur. İslam’a hizmet eden kim olursa olsun zorluklarda meşakkatlerde gayret etmiş, çalışmışlardır. Eğer bu hasletimizi geliştirirsek ümmet bu perişanlıktan kurtulacağız. İnanın Suriye, Mısır, Türkiye hepsi kurtulacaktır. Bütün İslam âlemi bu şekilde kurtulacaktır."

Hz Muhammed'in Mekke'nin Fethi'ni iyi idrak edilmesi gerektiğini ifade eden Dinç, "Orada tefekkür edilecek dersler ve ibretler alınacak. Eğer Mekke’nin fethini okuyup iyi idrak edersek ümmet olarak bütün sorunlarımız çözülecektir. Peygamber Efendimiz bugün kan akıtma günü değildir. Bugün gönülleri kalpleri fethetme günüdür. Bugün savaş çığırtkanlık yapma günü değildir. O mübarek Beytulah’ın hürmetine saygısına hürmet etme günüdür. İşte Allah Resulu bize nasıl yol gösteriyor. Bizim en önemli meselemiz, kan dökmek değil insanların kalplerini alma ve ihya etmektir. İslam’la hayat bulmayı kazandırmaktır. Biz İslam’ın bütün farzlarını öğrenip bir an evvel onu kalplere gönüllere nakledeceğiz. "şeklinde konuştu.

Program, Zahir Öğer'in yaptığı dua ile sona erdi.  (Nihat Kanat - İLKHA)  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.