Mera hayvancılığının birçok avantajı bulunmaktadır

Mera hayvancılığının birçok avantajı bulunmaktadır

Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürü Rıfat Çelik, Mera hayvancılığının; hayvanların üreme gücü ile toprak verimini arttırma, yer altı su kaynaklarını zenginleştirme gibi bir çok faydasının olduğuna dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan "Mera Yaz Okulu Eğitimi Programı" Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde başladı.

2-6 Eylül tarihleri arasında sürecek mera yaz okulu eğitimi için bir otelin konferans salonunda program düzenlendi.

Düzenlenen programda konuşan Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürü Rıfat Çelik, insanoğlunun etkisi olmadan hiçbir doğal kaynağın bozulmayacağına dikkat çekti.

Bu doğal kaynakları hava, su, toprak, bitki örtüsü ve maden olarak sağlamanın mümkün olmadığını belirten Çelik, "Bu doğal kaynaklardan biri de insanoğlu için hayati önem taşıyan çayır mera alanlarıdır. Ülkemizde 38 buçuk milyon hektar olan tarım alanının, yaklaşık 8 milyon hektarı çayır ve mera alanları oluşturmaktadır. Bitlis ilimizde ise toplam 130 bin hektar çayır ve mera alanı bulunmaktadır." dedi.

Çayır ve mera alanlarının, insanoğlu için birçok faydasının olduğunu dile getiren Çelik, şunları söyledi: "Dünyada ve ülkemizde bu kadar geniş yer tutan çayır mera alanlarının yaban hayvanları için bir barınma alanı, kirli havayı temizleyen ekosistemin bir öğesidir. İnsanların psikolojisinde olumlu etki bırakan bir piknik alanı, sahip oldukları biyolojik çeşitlilik ile birçok bitki ve hayvana ev sahipliği yapmaları, arıcılık için doğrudan üretim alanı olmaları, erozyonu önleyerek toprakları koruması gibi insanoğluna birçok fayda sağlamaktadır."

Çayır ve meraların insanlara olan faydalarının yanı sıra hayvansal besi ihtiyacı ve hayvanlar için gerekli kaba yem ihtiyacını karşılayan en ucuz üretim kaynağı olduğunu vurgulayan Çelik, Hayvancılık giderlerinin yüzde 60-70’ini oluşturan kaba yem giderlerinin çayır-mera alanlarından temin edildiğini ifade etti.

Çelik, "Çayır mera alanları kültürünü yaptığımız bitkilerin neredeyse tamamının gen kaynağı olmasından dolayı hayatımızın vazgeçilmez parçası olup, hayvansal ürünlerin elde edilmesinde katkısı olan doğal kaynaklardır. Mera hayvancılığı, ahır ve besi hayvancılığıyla kıyaslandığında birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; hayvanlar için ucuz kaba yem kaynağıdır. Vitamin ve mineral açısından zengindirler, hayvanların verimini ve hayvansal ürünlerin kalitesini arttırırlar. Hayvanların üreme gücünü arttırırlar, toprak verimini arttırırlar, topraklarda erozyona karşı koruma sağlarlar, tuzlu ve alkali toprakları ıslah ederler, yer altı su kaynaklarımızı zenginleştirirler. Havayı temizleyip oksijen oranını artırırlar, yabani hayvanların barınma ve beslenmelerini sağlarlar. insanlar için dinlenme ve piknik özelliği olduğundan dolayı da bizler için vazgeçilmezdir." diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, 4 gün sürecek olan "4342 Sayılı Mera Kanunu ve Uygulamaları Yaz Okulu Eğitimleri" başladı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.