"Mera Yaz Okulu" Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ev sahipliğinde başladı

"Mera Yaz Okulu" Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ev sahipliğinde başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenen "Mera Yaz Okulu" eğitimi, 23-28 Mayıs tarihlerinde Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ev sahipliğinde başladı.

Hizmet içi eğitim programı kapsamında 4342 Sayılı Mera Kanunu uygulamaları konusunda, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğünde görev alacak teknik elemanların yetiştirilmesi amacıyla Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü organizasyonuyla bölge illerinden gelen personellere yönelik eğitim programı başladı.

Bir otelde düzenlenen eğitimlere Van Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat, Çayır Mera Yem Bitkileri Daire Başkanı Davut Özgür, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş ile Tarım ve Orman Bakanlığı personelleri katıldı.

Eğitimler öncesinde bir açıklama yapan Van Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat gerek mera alanlarının gerek otlakların gerekse hayvancılık faaliyetleri noktasında birtakım projeler ve teşviklerle mevcut potansiyelin arttırılması yönünde sürekli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

"Şehirlerden kırsala dönüş hızlanarak devam ediyor"

Şehirlerden kırsala bir dönüşün başladığını belirten Canpolat, "Coronavirus öncesi kırsala dönüş başlamıştı. Gerek ekilen alanlar gerekse hayvancılık projelerine gösterilen ilgi bakımından salgın süreci ile birlikte bu dönüşün ciddi manada hızlandığını hepimizi gözlemleyebiliyoruz. İnsanlar artık büyükşehirleri belki tatil veya dinlenme fırsatı olarak görüp, orada yaşamı tercih etmiyor." dedi.

"Hayvancılıkla uğraştığını belgeleyenleri kısıtlamalardan muaf tuttuk"

Çiftçilerin kısıtlamalardan muaf tutulduğunu ifade eden Canpolat, "Bizlerin de bu süreci avantaja çevirmemiz gerekiyor. Her ne olursa olsun, nasıl bir tedbir uygulanırsa uygulansın tam kapanma dönemi dahil hayvancılıkla iştigal ettiğini herhangi bir şekilde belgeleyen vatandaşlarımızı kısıtlamalardan muaf tuttuk. Bu, Cumhurbaşkanı'mızın, bakanlarımızın ve devlet büyüklerimizin özellikle tarım ve hayvancılık faaliyetlerine ne kadar önem verdiğinin göstergesidir. Bizler de her konuda çiftçilerimizin yanlarında olmaya çalışıyoruz. İnşallah bu toplantı, mera alanlarının korunması ve geliştirilmesi noktasında arkadaşlarımızın ufkunu genişletir, onlara yeni bakış açısı kazandırır. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

"Meralar ülkemiz için çok önemli bir yere sahip"

Çayır Mera Yem Bitkileri Daire Başkanı Davut Özgür ise mera-yaylak ve kışlakların önemine değinerek, "2001 TÜİK kayıtlarına göre; 14,6 milyon hektar alan olan mera-yaylak ve kışlaklar, ülkemiz yüzölçümünün yüzde 19'una tekabül etmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı'mızca Mera Kanunu'nun yayımlanmasından bugüne kadar 13 milyon hektar tespit, 9,5 milyon hektar tahdit, 6,5 milyon hektar tahsis yapıldı. Cumhurbaşkanı'mız tarafından sonuç bildirgesi açıklanan 3'üncü Tarım Şurası kararları gereğince 2021 yılında mera-yaylak ve kışlakların tespit, tahdit çalışmalarının tamamlanması programlanmış olup bu kapsamda çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir." diye konuştu.

"Van'ın tarımsal üretim değeri 5 milyar 950 milyon TL'dir "

Geçmişte açlık kaygısı nedeniyle önemsenen bir konu olan tarımsal üretimin günümüzde ise çok boyutlu, stratejik ve gittikçe önemi artan bir sektör olarak öne çıktığını ifade eden Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, tarım sektörünün günümüze kadar ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişmesinde önemli görevler üstlendiğini dile getirdi.

Görentaş, "Ülkemiz sahip olduğu büyük tarım potansiyeli ile bugün de dünya tarımında önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde 4 kişiden biri tarım sektöründe çalışmaktayken, ilimizde yaklaşık 2 kişiden biri tarımda çalışmaktadır. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin Van ekonomisinde özel bir önemi vardır. İlimiz yaklaşık 3,2 milyon küçükbaş hayvan varlığı ile ülkemizde ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizin küçükbaş hayvan varlığının yüzde 7'sini ilimiz karşılamaktadır. Yine ülkemizin mera varlığının yüzde 10'unu, korunga üretiminin yüzde 21'ini, yonca üretiminin yüzde 8'ini, ceviz üretiminin yüzde 2,5'ini, iç su avcılığının 3'te birini, arı varlığının yaklaşık yüzde 2'sini ve sığır varlığının yüzde 1,5'ini ilimiz karşılamaktadır. Bu anlamda ilimizin tarımsal üretim değeri 5 milyar 950 milyon TL'dir." diye konuştu.

6 gün sürecek eğitime Van, Ardahan, Ağrı, Kars, Muş, Bitlis, Hakkâri, Artvin ve Iğdır Tarım ve Orman müdürlüklerinden görevliler katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.