Mescid-i Aksâ Mücadelesinde Yeni Bir Safhaya Geçiş

Mescid-i Aksâ Mücadelesinde Yeni Bir Safhaya Geçiş

İsrail, sosyalist Yahudiler tarafından kuruldu. İsrail'in kurucularının önemli bir kısmı ateisttir. Bugün de İsrail'de ateizm ve dine karşı lakaytlık geniş bir kitleyi kapsamaktadır.

İsrail, sosyalist Yahudiler tarafından kuruldu. İsrail'in kurucularının önemli bir kısmı ateisttir. Bugün de İsrail'de ateizm ve dine karşı lakaytlık geniş bir kitleyi kapsamaktadır. Buna rağmen söz konusu sosyalist ve ateist üst yapı, Hasidik Yahudiler gibi teknolojiden yararlanmaya dahi soğuk bakan uç Yahudi grupları Filistin'e yerleştirdi. İsrail'i kuran yapı, bu gruplar sayesinde Filistin'de Yahudi bir demografi oluşturduğu gibi, İsrail yönetimi neredeyse bütün yıkım ve genişleme çalışmalarında bu grupları kullanmaktadır.

DR. ABDULKADİR TURAN

Siyonistlerin Yahudiler adına yurt arayışına girmeleri ile Filistin'in Yahudi göçüne konu olması, Filistinlilerin yerlerinden edilmesi, İsrail'in Filistin toprakları üzerinde kurulması ve alanını genişletmesi, yaygın bir kullanımla “Filistin Sorunu” olarak adlandırılmıştır. Bu soruna karşı Müslümanların geliştirdikleri mücadele ise genellikle “Filistin Direnişi”, “Kudüs Davası”, “Mescid-i Aksâ Mücadelesi” olarak adlandırılmıştır.

Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi (SDAM) olarak Filistin Sorunu ve Mescid-i Aksâ konusunda Mayıs 2018'de “Kudüs Sorunu” başlığı atında kapsamlı bir rapor yayımlamıştık.[1] O raporda sorunun arka planını ilgili kaynaklardan genişçe istifade ederek ortaya koymuş ve önemli önerilerde bulunmuştuk. Ayrıca Filistin Sorunu ve Mescid-i Aksâ Mücadelesi ile ilgili olarak bugüne kadar çok sayıda analiz de yayımladık.

Bu çalışmamız, “Kudüs Sorunu” raporumuzdaki tespitlerin hatırlatılması mahiyetinde olduğu gibi, o raporda dillendirilmeyen güçlü bazı öneriler de kapsamaktadır.[2]

Analizin tamamına PDF formatına ulaşmak için tıklayın.

[1] http://sdam.org.tr/haber/164-kudus-sorunu/
[2] Çalışmamızın arka plan bilgileri “Kudüs Sorunu” raporumuzdaki kaynaklara dayandığından söz konusu kaynak ve dipnotların burada tekrarına gerek duyulmamıştır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler