Mescid-i Aksa Üzerine Röportaj

Mescid-i Aksa Üzerine Röportaj

Öncelikle hepinizin bildiği gibi Müslümanların ilk kıblesi Mescdi-i Aksa’nın yer aldığı Kudüs yani Filistin’dir. Ayrıca Mescid-i Aksa bizim ikinci mescidimiz, üçüncü haremimizdir.

-Hocam, sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Zaher Elbek. Aslen Filistinliyim. Türkiye’ye 2014 yılında doktora yapmak için geldim. Geçtiğimiz sene itibariyle Ankara üniversitesi İletişim fakültesi Gazetecilik bölümünde doktoramı tamamladım. Evli ve 4 çocuk babasıyım. Al – Jazeera’da Gazeteci & Yazar olarak çalışmaktayım.

-Hocam, Filistin meselesini, hiç bilmeyen biri için nasıl anlatırsınız?

Öncelikle hepinizin bildiği gibi Müslümanların ilk kıblesi Mescdi-i Aksa’nın yer aldığı Kudüs yani Filistin’dir. Ayrıca Mescid-i Aksa bizim ikinci mescidimiz, üçüncü haremimizdir. Bu anlamda bu kutsal bölgeyi içinde barındıran Filistin tüm Müslümanlar için büyük önem arz etmektedir. Maalesef ki zaman zaman başta Kudüs olmak üzere Gazze, El- Halil ve çeşitli Filistin şehirlerinde İşgalci İsrail zulmü karşımıza çıkmaktadır. Kutsalımızı çiğneme cüretine yeltenen bu işgalcilere hep birlikte dur demeli ve Filistin davasına hep birlikte Müslümanlar olarak sahip çıkmalıyız.

-Malumunuz son günlerde işgalci israilin Mescid-i Aksa baskınları ile başlayan süreç için neler söylemek istesiniz?

İşgalci İsrail’in bu ne ilk ne de son baskısıdır. Özellikle Ramazan aylarında çeşitli baskınlar yapmaya devam etmektedir. Tabii ki Filistinliler bu baskınlar karşısında sesini en gür şekilde duyurmaktadır. Özellikle Şeyh Cerrah mahallesindeki işgal girişimleri son derece yanlıştır. Düşünür müsünüz? Ellerinde işgal hükümeti tarafından imzalanan bir yerleşim evrakı ile birlikte arkalarında işgalci polislerin olduğu bir aile gelip sizleri yıllardır oturduğunuz evinizden çıkarıyor. Böyle bir şey dünyanın neresinde var? Bu işgal, terörizm değil de nedir? Soruyorum sizlere.

-Hamasın şanlı direnişi bu derecede bekleniyor muydu?

Tabii ki bekleniyordu. Hatta güç bağlamında konuyu ele alırsak Hamas, var olan gücünün %10’unu gösterdi diyebiliriz. İslami direniş hareketi Hamas neden kuruldu diye sorarsanız, işgalcilerin işgal ettiği toprakları yeniden Filistin halkının tasarrufuna vermek ve Özgür Filistin, Özgür Kudüs günlerine erişmek için kuruldu. Kurulduğu günden bugüne İşgalci İsrail karşısında askeri, siyasi, halk ve medya direnişiyle bu zamana kadar çok ciddi bir direniş örneği sergiledi. Özellikle İşgalci İsrail sadece güçten anlıyor. Hamas ise onlara anladığı dilden mesajı sizlerin de şahit olduğu üzere geçtiğimiz son günlerde vermişti.

-İşgalci israil, özellikle çocuk ve kadınlara yani sivillere yönelik katliamları için bu cesareti nereden alıyor?

Şu an kendini demokrat ve gelişmiş ülke olarak lanse eden ABD ve Avrupa ülkelerinden alıyor ve ayrıca bunu söylemekten imtina ediyorum ama söylemem gerekiyor. Maalesef ki bazı sessiz Arap/Müslüman ülkelerden alıyor. Bunu hemen hemen bilmeyenin olmadığı halde neden işgalci israile yaptırım uygulanması noktasında kayda değer bir harekete dünya çapında ne yazık ki geçilemiyor. Saldırı sürecinde ABD işgalci İsrail’e 700 Milyon dolarlık silah verdi.

-Dünyanın sessizliği altında yatan gerçekler nelerdir ve bu ne derece etiktir?

Aslında diğer savaşlara nazaran geçtiğimiz son savaşta öncekilere göre fazla sessiz olduğu söylenemez. Özellikle de sosyal medyanın gücü ile hemen hemen her ülkede Filistin yararına gösteriler, işgalci israil’e yönelik ise katı eylemler ve boykot girişimleri uygulandı. Özellikle ABD, Avrupa ülkeleri ve bazı işbirlikçi Arap ülkelerin çıkarları olumsuz yönde etkilendiği için ne yazık ki gözler önünde katledilen bebekleri, çocukları, kadınları ve tüm insanları kimse görmüyor veya görmezden geliyor.

-Bu saldırılara yönelik bizlerden beklentinizi sıralar mısınız?

Türkiye’den beklentimiz, açıkçası hükümetler ve otoriteler nezdinde işgalci israil ile tüm diplomatik ilişkilerin kesilmesi. Halk olarak beklentilerimiz ise bizlere dua etmeniz ve maddi & manevi anlamda yanımızda olmanızdır. Ayrıca Filistin davası konusunda kendinizi iyice geliştirerek çevrenize de bu davayı anlatmak ve bu konuda uzmanlar yetiştirmenizi istiyoruz. Çünkü bilgili olan insan haklarını savunan insandır. Bu bağlamda bizler bilgili olursak dünya kamuoyunda haklarımızı savunabilir ve çok kısa bir zamanda Özgür Mescid-i Aksa’ya kavuşabiliriz

Ateşkes ile ilgili değerlendirmeleriniz nelerdir?

İşgalci israil daha güçlü teçhizata sahip olmasına rağmen bu savaştan geri adım attı ve Filistin direnişi ve Filistin halkı bu savaştan zafer elde etti. Artık işgalci israil her saldırıdan önce, Mescid-i Aksa’ya baskın yapmadan önce çok düşünecek. Çünkü beklemediği düzeyde büyük bir direniş var.

-Okuyucularımıza neler tavsiye edersiniz?

Öncelikle yukarıda belirtmiş olduğum gibi inandığımız davayı önce iyi okumalı, iyi araştırmalı ve iyi bilmeliyiz. Sonraki süreçte mümkün mertebe Kudüs’ü en az 1 kere olsa bile ziyaret etmeliyiz. Kudüs davası ile ilgili birçok çalışma yapan derneklerimiz, akademisyenlerimiz, sosyal medya platformlarımız, hocalarımız, eğitmenlerimiz vardır. Bunları mutlak surette takip etmeliyiz istifade açısından. Ve özellikle bol bol dua etmenizi rica ediyorum.

-Zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz Hocam

Rica ederim ben bir Filistinli olarak sizlere teşekkür ediyorum, bu konuda hassas olup benimle röportaj yaptığınız için.

Dr. Zaher Elbek

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.