Mevcut küresel sistem bir azınlık dışında kimseyi tatmin etmiyor

Mevcut küresel sistem bir azınlık dışında kimseyi tatmin etmiyor

BRICS Outreach Çalışma Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mevcut küresel sistem, çıkarları garanti altına alınmış mutlu bir azınlık dışında hiç kimseyi tatmin etmiyor." dedi.

10'uncusu düzenlenen BRICS (Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin-Güney Afrika) Zirvesi dolayısıyla Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg şehrinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve kapsamında gerçekleştirilen BRICS Outreach Çalışma Toplantısı’na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda bir konuşma yaptı.

Türkiye Cumhurbaşkanı olarak zirveye iştirakinin, Türkiye ile BRICS arasındaki ilk yüksek düzeyli teması oluşturduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan zirveyi, Türkiye’yle BRICS arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için bir fırsat olarak gördüğünü, BRICS ülkeleriyle ekonomi, ticaret, yatırım ve kalkınma alanlarında beraber çalışmak istediklerini söyledi.

BRICS Yeni Kalkınma Bankası ve İş Konseyi ile Türkiye’deki kurumların arasında iş birliklerinin tesis edilebileceğini düşündüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile BRICS Yeni Kalkınma Bankası arasında devam eden üyelik görüşmelerinin kısa zamanda sonuçlanmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha adil, daha tarafsız yeni bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu oluşturulması amacıyla, hem BRICS bünyesinde hem de Türkiye’de ayrı ayrı yürütülen çalışmalarda da ortak hareket edebiliriz. Enerji alanında BRICS ülkeleriyle mevcut iş birliğimizi ileriye taşımak istiyoruz." diye konuştu.

Zirvenin bu oturumuna, Türkiye’nin; İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı sıfatıyla davet edildiğine ve yalnızca Türkiye’yi değil, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi tüm Müslüman ülkeleri de temsilen zirvede bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları ekledi: "Teşkilat ile BRICS arasındaki iş birliğinin ilerletilmesine gerçekten çok ihtiyaç var. Daha adil bir dünya için, Güney-Güney iş birliği süreçlerinden bu çerçevede istifade edebiliriz. İslam Kalkınma Bankası ile BRICS Yeni Kalkınma Bankası arasında özellikle Afrika’nın kalkınma çabalarının desteklenmesine matuf iş birliği imkânlarının değerlendirilmesinde de fayda görüyorum."

Dünyanın oldukça sancılı bir dönemden geçtiğine; son yıllarda savaşların, terör eylemlerinin, ekonomik krizlerin ve doğal felaketlerin insanlık üzerinde büyük yaralar açtığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mevcut küresel sistem, çıkarları garanti altına alınmış mutlu bir azınlık dışında hiç kimseyi tatmin etmiyor." dedi.

Bugünlere, neredeyse her 10 yılda bir tekrarlanan ekonomik krizlerle gelindiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yapının günümüz şartlarına göre yeniden ele alınmadan, değişmeden devam etmesi mümkün değildir, yükselen ekonomilerin artan ağırlıklarının sisteme yansıtılması şarttır." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "BRICS’in, Güney-Güney iş birliğinde üstlenmek istediği rolü dikkatle izliyoruz. Türkiye, Güney-Güney iş birliğinin en önemli unsuru olan kalkınma yardımları alanında dünyada önde gelen ülkeler arasındadır. Geçtiğimiz yıl 8,2 milyar dolarlık resmî kalkınma yardımıyla bu alanda ilk sıralarda yer aldık. İnsani yardımlarda ise açık ara birinci sırada bulunuyoruz. Türkiye tüm kategorilerde millî gelirine oranla en fazla yardım yapan ülkedir.  Bugün 3,5 milyonu Suriye ve Irak’ta olmak üzere 4 milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Birçok gelişmiş Batılı ülkelerin mültecileri dikenli tel örgülere mahkûm ettiği bir ortamda, Türkiye sığınmacılar için 32 milyar dolar para harcamıştır. Ayrıca, ülkemiz 2015 yılındaki G-20 Dönem Başkanlığı sırasında da kalkınma konusunu G-20 gündeminin merkezine yerleştirmiştir. 4 Haziran’da Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik Teknoloji Bankası’nın açılışını yaptık. BRICS’in 10. Zirvesi’nin ana teması olarak Afrika’nın belirlenmiş olması son derece önemlidir."

Türkiye’nin Afrika’daki doğrudan yatırımlarının değerinin 6 milyar doları aştığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 2011’den bu yana Somali’de yaptığı çalışmaların, Afrika Kıtasına yaklaşımını göstermesi açısından önemli bir örnek olduğunu vurguladı.

Zirveye katılmaktan, üye ülke liderleriyle bir araya gelmekten, yeni iş birliği fırsatlarını ele almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, ev sahibi Güney Afrika Cumhuriyeti’ne teşekkür ederek tamamladı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler