Midyat esnafı zararlarının karşılanmasını bekliyor

Midyat esnafı zararlarının karşılanmasını bekliyor

Mardin’in Midyat ilçesinde PKK’nin emniyet binasına bombalı saldırısı sonucu zarar gören ve toparlanmaya çalışan Midyat esnafı zararlarının karşılanmasını bekliyor.

Midyat’ta 8 Haziran'da PKK tarafından bomba yüklü araçla ilçe emniyet binasına saldırısı nedeniyle, emniyet binası çevresinde bulunan 200'e yakın işyeri zarar görmüş ve iş yapamaz duruma gelmişti. Ayrıca birçok ev ve bina hasar görmüş, kullanılamaz hale gelmişti.

Patlama sonrası yapılan hasar tespitinin ardından aradan geçen 25 günde toparlanmaya çalışan ve kendi imkânlarıyla büyük ölçüde işyerlerini çalışır duruma getiren Midyat esnafı ve ev sahipleri tespit edilen zararlarının karşılanmasını bekliyor. Birçok esnaf yeniden işbaşı yaparken, büyük ölçüde hasar gören kimi esnaf ise hâlâ dükkânlarını açabilmiş değil.

Konu ile ilgili İLKHA’ya konuşan mağdur esnaf ve ev sahipleri zararlarının bir an önce karşılanması gerektiğini belirttiler.

“Zararımız büyük, karşılanmasını bekliyoruz”

Emniyet binasının karşısında 20 metrelik mesafede bulunan binasının büyük ölçüde hasar gördüğünü belirten bina sahibi Esat Onüç mağduriyetlerinin giderilip zararlarının karşılanmasını beklediklerini ifade etti.

Onüç, "Emniyete yirmi metre uzaktayız. Sekiz katlı apartmanımız gördüğünüz gibi harabeye döndü.

Mecbur toparlanmaya çalışıyoruz. 600 bin lira gibi maddi zararımız var. Ustalar çalışıyor. Binayı yeniden yapmaya çalışıyoruz. Bu yükün altından kalkamıyoruz. Devletin zararlarımızı karşılamasını bekliyoruz. Başka çaremiz yok çünkü. Bina sakinleri de evlerini terk etmiş durumda. Bu binada artık oturmayacaklarını söylüyorlar. Binada oğlumla beraber birçok kişi yaralandı. Bombanın şiddetinden psikolojisi bozulanlar var. Artık buraya gelmeyeceklerini söylüyorlar ve hakları var." dedi.

“İşlerimiz büyük oranda düştü”

Patlamada büyük zararının olduğunu söyleyen telefon dükkânı işletmecisi Fatih Sen, "Bende bir esnafım, dükkânımı yeni açmıştım. Patlamadan dolayı büyük maddi hasarımız oldu. Kendimizi biraz toparladık, ama bu sefer işler düştü. Yine de Allah’a çok şükür. Böyle bir olayın yaşanmasını istemezdik. Ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Bu patlamayı Arap, ya da Kürtlere mal edemeyiz. Hepimiz kardeşiz. Aynı yerde yaşıyoruz. Aynı ekmeyi yiyoruz. Bu işi yapanlar ülkemizi bölmeye çalışanlardır” şeklinde konuştu.

Patlamada zarar gördüklerini söyleyen lokanta sahibi Tekin Savcı da toparlanmaya çalıştıklarını belirterek, "Ben Nusaybin’den geldim. Patlamadan bizde zarar gördük. Hasar tespiti yaptılar. Sağ olsun ilgilendiler. Midyat’ta böyle bir olayı beklemiyorduk. Ama ne yapalım oldu işte. Hepimize geçmiş olsun. Allah bir daha göstermesin.” dedi.

Öte yandan yapılan hasar tespitinden iki ay sonra zarar görenlere ödeme yapılacağı belirtildi. (Süleyman Tunç-İLKHA) 




















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.