Midyat Müftüsü Mehmet Şafi Bilik: "Üç aylar muhasebe yapmak için bir fırsattır"

Midyat Müftüsü Mehmet Şafi Bilik: "Üç aylar muhasebe yapmak için bir fırsattır"

​Üç ayların başlamasıyla kutlu bir mevsime girildiğini söyleyen Midyat ilçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik, bu ay ve gecelerin muhasebe için bir fırsat olduğunu ve verimli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Bilik, mübarek gecelerde kavli dua ve gündüzlerinde ise fiili dua ile mağdurlara kucak açılması gerektiğini belirterek çocukların teknoloji hastalığına bulaşmamaları gerektiğini, teknolojiden faydalanılması ama sadece faydalı olduğu yerlerde kullanılması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Üç ayların, gerek Hazreti Peygamber'in hayatında gerekse daha sonraki dönemlerde Müslümanların hayatında çok önemli bir role sahip olduğunu belirten Bilik, "Niye önemli? Çünkü Hazreti Peygamberin hayatında önemli bir yer tutuyor. Hem ahlaki açıdan hem ibadet açısından hem insani açısından apayrı bir âleme gittiğini ifade ediyor. Hatta Hazreti Aişe'den gelen rivayete göre,  Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in şöyle dua ettiği ifade ediliyor. 'Allahümme barik lene fi Recebe we Şaban we belliğna Ramadan (Ya Rabbi bize Recep ve Şaban'ı mübarek kıl ve bizi Ramazana ulaştır.) Yani Hazreti Aişe'nin ifadesi ile üç aylara girdiğinde Hazreti Peygamberde bir hareketlilik olduğu gözlemleniyor." dedi.

"Üç aylardaki mübarek gün ve geceler muhasebe için bir fırsattır"

Recep, Şaban ve Ramazan aylarında bulunan gecelerin, bazı insanların hayatında muhasebe için bir dönüm noktası olabileceğini ifade eden Bilik, "Hazreti Peygamberin hayatında Recep, Şaban ve Ramazan ayının çok önemli bir yer tuttuğu anlaşılıyor. Ondan sonraki nesillerden günümüze üç aylar geldiğinde manevi bir havası olan, daha doğrusu insanın kendini biraz daha muhasebeye çekeceği aylar olarak ifade ediyor. Bu sene içerisinde yaptığımız, yapamadığımız ya da yapmamız gerekenler nelerdir?  Neler yapamadık diye aslında kendimizi muhasebeye çekeceğimiz ve o mübarek aylara ulaşacağımız ilk ay olarak ifade edilen Recep ayına önümüzdeki salı günü inşallah merhaba diyeceğiz. Ondan sonra Şaban gelecek. Daha sonra kutlu ve mübarek ay, Kur'an'ın nazil olduğu, insanın ruhuna ve bedenine hitap ettiği Ramazana ulaşmış olacağız. Bu üç aylar içerisinde mübarek geceler var.  Bunlar Recebin ilk Perşembe günü olan Regaip, ondan sonra Miraç kandili, sonraki de Şaban ayının 15'inci gecesine denk gelen Berat kandilidir. Bu gecelerden bir tanesi de Ramazan ayı içerisinde bulunan Kadir gecesidir. Kadir ve kıymeti çok olan gece anlamındadır." diye belirtti.

Ümmetin içinde bulunduğu sıkıntılara dikkat çeken Bilik, "Bu geceler bizim için aslında bizi biz yapan, yani bizi kendimize getiren geceler olmalıdır. Bakın etrafımızda yüzlerce binlerce mülteci var. İslam âlemi hakikaten karmakarışık bir durumdadır. Bu gecelerin maneviyatına sığınarak dua etmemiz lazım. En azından dualarımıza katmamız gerekiyor ki Yüce Rabbimin rahmeti bereketi yardımı da inşallah peşinden gelecektir diye düşünüyorum." dedi.

"Çocuklarımızı camiye alıştırarak bu manevi iklimi onlara yaşatalım"

Ebeveynlere de seslenerek özelikle çocuklara üç ayların önemi ve cami adabının öğretilmesi gerektiğini belirten Bilik, "Hiç olmazsa üç aylara girdiğimiz bu vakitlerde çocuklarımızın elinden tutup camiye alıştırmamız gerekiyor. Namaza beraber getirmemiz gerekiyor. Yani bizden önceki nesiller bizlere bunu öğretti. Biz de sonraki nesillere aktaralım. Bu din bize emanettir, emaneti olduğu gibi sahiplerine ulaştırabilelim. Hiç unutmayalım ki çocuklarımız bizim emanetimizdir. Ve biz bu dini çocuklarımıza öğretmemiz gerekiyor. Hakikaten dünyaya baktığımız zaman, özellikle sosyal medyanın, televizyonların çok yoğun bombardımanı altında olduğu bir süreçte, maneviyatı yükseltebilmemiz için camilere koşmamız ve doldurmamız gerekiyor. Bununla birlikte çocuklarımıza bu manevi desteği sağlayalım. Camilerimize alıştıralım. Caminin adabını, camide nasıl davranması gerektiğini öğretelim. Çünkü bazen bakıyoruz cuma günleri ya da diğer vakitlerde çocuklarımızın hakikaten cami adabına, camiye uygun hareket içerisinde olmadığını görüyoruz. Yani camide hocamız hutbe okuyor ama kendisi cep telefonuyla oyun oynuyor. Maalesef bu çok büyük bir hastalıktır." şeklinde konuştu.

"Sadakalarla fitne, bela ve musibetleri kendimizden uzak tutabiliriz"

Üç aylarda zekât ve sadaka ile fakir ve mültecilere yardımda bulunulması gerektiğini hatırlatan Bilik, "Dolayısıyla bu sadakalar çoğu fitneyi, fesadı, belayı ve musibeti def edeceği anlayışıyla yardımcı olmaya devam edelim. Biz yardımlarımızda fakirlerimizi, komşularımızı, muhacir kardeşlerimizi unutmadan elimizden geldiği kadar yardımcı olalım." dedi.

Son olarak Bilik, "Tüm Müslümanların üç aylarını tebrik ediyorum. Bu manada girdiğimiz bu manevi iklimde, duamız amacımız niyazımız, Yüce Rabbim tüm İslam âlemine huzur selamet güzellikler ihsan eylesin." şeklinde duada bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.