Midyatlılar: Çevre yolu bir an önce yapılsın

Midyatlılar: Çevre yolu bir an önce yapılsın

Batman-Gercüş-Mardin-İdil-Cizre ve Nusaybin'e Midyat üzerinden geçen uluslararası yolun bağlantı ve çevre yollarının yıllardır yapılmaması tepkilere neden oluyor.

Midyat ilçe merkezinden geçen uluslararası yol nedeniyle yaşanan trafik yoğunluğu ve ölümlü kazalar yüzünden esnaf, şoför ve araç sahipleri başta olmak üzere ilçe halkı, bir an önce çevre yolunun yapılmasını talep ediyor.

Trafiğe çıkan araç sayısının artışıyla birlikte, her gün yüzlerce ağır tonajlı aracın (TIR, kamyon, vidanjör ve otobüslerin) geçtiği, uluslararası yol güzergâhındaki Midyat'ın en işlek ve yoğun olduğu Atatürk Bulvarı'nda, çok sayıda ölümlü veya maddi hasarlı kaza meydana geliyor.

Bulvar üzerindeki Midyat Dörtyol Kavşağı'nda çarpık yapılaşma nedeniyle yıllardır herhangi bir genişletme ve düzenleme çalışması yapılmaması trafik sıkışıklığına neden olurken, yoğun trafik nedeniyle de kazalara davetiye çıkarıyor. Daha geçtiğimiz günlerde 2 vatandaş TIR kazası nedeniyle feci şekilde hayatını kaybetmişti.Özellikle Dörtyol Kavşağı'nda, bulvar boyunca binlerce öğrencisi olan 5 büyük okulun geçiş güzergâhı olması ve bulvarda tek bir üst geçidin olmaması öğrenciler için büyük bir risk oluşturuyor.Konuyla ilgili konuşan oda başkanı, esnaf, vatandaş, şoför ve araç sahipleri söz konusu kavşağın düzenlenmesini ve çevre yollarının yapılması talebinde bulundular."Siyasetçilerimiz bu işin takipçisi olmalıdır"

Yıllardır bu konuda taleplerinin olduğunu ancak hep ertelendiğini ifade eden Midyat Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Zeki Ayyıldız, "18 yıldır hükümet tarafından şantiyeye dönüştürülmüş olan Türkiye'de, Midyat ve çevresi için yol ve altyapı çalışmalarında ısrarlı taleplerimize rağmen hak ettiğimiz hizmeti alamadık. Geçen ay Midyat'a gelen Sayın Ulaştırma Bakanımız Mehmet Cahit Turhan'a Belediye Başkanımız yol çalışmaları hakkında talepte bulundular. Oda olarak bizim de bu konuda daha önce defalarca yazılı olarak taleplerimiz oldu. Son 2-3 ay içerisinde maalesef Midyat'ımızda Dörtyol mevkiinde iki feci TIR kazasına şahit olduk. İki yaşlı vatandaşımızı, TIR'ların altında kalmasıyla kaybettik. Bizim oda olarak çevreyolu ile ilgili projemiz şu şekildedir: Batman istikametinden Cizre ve Mardin'e gidecek araçlar için Barıştepe ve Mercimekli yol ayrımında bir kavşak yapılması, bir çevre yolunun Bağlarbaşı üzerinden askeri birliğin arkasından Cizre yoluna çıkacak şekilde yapılması ve diğer yolun ise Mercimekli Mahallesi arkasından Acırlı'ya paralel geçecek şekilde Mardin yoluyla birleştirilerek bu sıkıntıların bir an önce ortadan kaldırılması taleplerimiz içerisinde başta gelmektedir. Bu çevreyolu kesinlikle elzemdir. Programda olmasa bile acilen siyasilerimizin devreye girerek bu işi en kısa sürede yapmalarını talep ediyoruz ve bu onların asli görevidir. Normal şartlarda bu çalışma planlamada var. Ama siyasi temsilcilerimiz bu işi takip etmedikleri için bir yılda alabileceğimiz hizmeti 10-15 yıl sonra ancak alabilmekteyiz. Bu nedenle hem iktidar hem de muhalefet milletvekillerimizden bu konu üzerinde durmalarını bekliyoruz. İl olmaya aday Midyat'ın yol ve altyapı sıkıntılarının giderilmesi için bürokratik engellerin kaldırılması sağlanmalıdır." diye konuştu.

"Kaç kişinin canının yanması gerekiyor ki çevre yolu yapılsın"

Esnafın da trafik yoğunluğu nedeniyle park sorunu yaşadığını ifade eden Midyat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Rıfat Direkçi ise, "Midyat Dörtyol Kavşağında son günlerde yaşanan ölümlü kazalar artık canımıza tak etti. Vatandaş, birey ve bir yönetici olarak artık bir an önce kalıcı ve kesin bir çevreyolu yapılmasını istiyoruz. Çünkü yakın bir tarihte yaşlı bir amcamızı, bir ay önce de yine bir yaşlı amcamızı TIR altında kalmalarıyla kaybettik. Daha kaç kişinin canının yanması gerekiyor ki çevre yolu yapılabilsin. Okul güzergâhlarının olduğu yerdir burası. Küçük çocuklar bunu fark edemez ve bilemez. Işıklar yetersiz. Çevreyolu kesinlikle bir ihtiyaçtır. Acil bir şekilde gerek Milletvekillerimizin gerekse Ulaştırma Bakanlığımızın bu konuda hassas olmalarını bekliyoruz. Gerçekten Midyat nüfusuyla, araç yoğunluğuyla artık bu caddeyi kaldırmıyor. Acil bir müdahale ile çevre yolu istiyoruz. Esnaflarımız da bu konuda mağdur oluyorlar. Park sıkıntısı nedeniyle dükkânlarının önü hep kapalı kalıyor. Her an bir kaza olur endişesi taşıyorlar. Tehlike riski var. Çevre yolunun projesi yıllar önce zaten çizilmişti. Neden halen yapılmıyor anlayabilmiş değiliz." dedi.

"Kavşağın daralmasına yol açan ve yıkım kararı olan yerler yıkılmalı"Çevre yolu yapılması ve kavşağın genişletilmesi gerektiğini ifade eden Esnaf Abdulkerim Demir, "Bu Dörtyol Kavşağı çok dar ve küçük olduğu için ölümlü ve yaralanmalı kazalar yaşandı. Kavşağın genişletilme ve düzenlenme planı hazır olmasına rağmen niye yapılmıyor. Burayı kullanan sürücüler de sıkıntı yaşıyor, araçlarına zarar geliyor. Yayalar da çok zorluk çekiyorlar. Bu nedenle acilen bir çevre yolunun yapılmasını istiyoruz. Ayrıca kavşağın daralmasına yol açan ve çok daha önceden 5-6 iş yerinin yıkım kararı vardı. Onların yıkılmasıyla hızlı bir şekilde bir kavşak düzenlemesi ve çevre yolunun yapılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yetkililer sesimizi duysun!Eski muhtar Halil Yıldız, "Midyat'taki Dörtyol Kavşağının büyük sıkıntısını yaşıyoruz. Çok dar olduğu için buradan geçen özellikle TIR'ların ya tekeri patlıyor ya da kaza yapıyor. Bazen de insanlar altında kalıyor. Geçenlerde iki arkadaşımızı kaybettik. Çok üzgünüz. Tüm yetkililer bunu biliyor. Rica ediyoruz; buraya mutlaka çevre yolu yapılsın. TIR gibi araçlar şehir içine girmesin. Bu Dörtyol genişletilsin. Kim bu işi yaparsa çok memnun kalacağız." dedi.Araç sahibi Diyar Batı, "Bir Midyatlı olarak gönlümüzden geçen, Midyat için en güzel şeylerin yapılmasıdır. Bunun için yetkililerimizin harekete geçmesi lazım. Bir çevre yolu yapılmalı. Bizim de araçlarımız var. Son zamanlarda ölümlü kazalardan dolayı çevre yolunun yapılması çok önemli hale geldi. Buraya çok sayıda ağır vasıta geliyor. Bizim de iş makinelerimiz var. Şehir içine girince sıkıntı yaşıyoruz. Yollar dar olduğu için korkuyoruz. Bu nedenle yetkililer sizin vesilenizle inşallah sesimizi duyarlar." şeklinde konuştu.Ayrıca yaya, esnaf ve araç şoförlerinden Ebuzed Coşkun, Mehmet Sait Özmen, Onur Akçay, Kadir Atmaca, Bilal Kara, Kadir Seyhan, Şahin Kapar, Osman Acar ve İzzettin Tüzük de yetkililere seslenerek Dörtyol Kavşağının düzenlenmesi ve çevre yolunun mutlaka yapılması gerektiği talebinde bulundular.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.