Midyatlılardan sirk gösterisine tepki

Midyatlılardan sirk gösterisine tepki

Mardin'in Midyat ilçesinde yapılması planlanan akrobasi ve sirk gösterisine tepki gösteren ilçe halkı ve Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri, programın iptal edilmesini istedi.

MARDİN - Midyal ilçesinde 17 Kasım Pazar günü Kapalı Spaor Salonunda Rainbow Sirkinin yapacağı gösterinin, dini, gelenek, görenek ve aile yapısına ters düştüğünü belirten ilçedeki Sivil Toplum Kuruluşları ve öğrenci velileri, programın iptal edilmesini istedi. Esnaf ise afiş ve bilbortlardaki müstehcen resimlere yerel yöentimlerin izin vermesine anlam veremediklerini belirterek tepkilerini dile getirdiler.

 

Midyat Azim Eğitim Kültür Sağlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Azim-Der) Başkanı Besim Çelik, okullarda ücretsiz bilet verilerek öğrencilerin teşvik edilmesine anlam veremediğini belirterek, öğrenci velilerinden gelen tepkiler üzerine açıklama gereği duyduğunu belirtek şöyle konuştu: "Midyat gibi mütediyyin yapıya sahip olan biryerde öyle bir etkinliğin bir programın yapılması bizim açımızdan kabul edilebilecek bir durum değildir. Bu konuda özellikle yerel yönetimlerin izin vermemesine gerektiğine inanıyoruz. Bilbordlarda ve değişik yerlerde bu kadar açık saçık bir müstehcen denilebilecek bir sevyede olan bu reklamların yapılmasını; bir veli, bir vatandaş ve bir sivil toplum kuruluşu başkanı olarak kınıyoruz ve kanbul etmiuyoruz." dedi.

 

Bir an önce bu reklamların, bilbortların çekilmesini ve kaldırılamsını talep eden Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dün eve geldiğimde çocukların ellerinde biletleri gördüm. Bunun ne olduğunu sorduğumuzda, hediye olarak öğretmenlerin verdiğini öğrendik. Mesela birinci sınıfa giden bir öğrenciye güzel okuma karşılığında bilet verilmiş. Bu tür etkinlik ve programlarda okulların alet olması… Biz çocuklarımızı okullara eğitim görmeleri için gönderiyoruz. Bu okulların bu türlü şeylere alet edilmeleri hiç hoş değil ve hiç tasvip edilecek bir tarafıda yoktur."

 

Midyat halkının mütediyyin bir halk olduğunun altını çizen Çelik, bu konuda halkın tepki gösterdiğini söyledi ve halktan gelen tepkiler üzerine bunun kamuoyu ile paylaşılması gereğini duyduklarını söyledi.

 

Midyat'ta esnaf ve öğrenci velisi olan Adil Ayyıldız ise, "Midyat'ta özellikle korku, şiddet, cinsellik içeren böyle bir programı kınıyoruz. Hatta bunun Valilik, Kaynakamlık, bir de eğitimciler üzerinden çocuklarımıza teşfik edilmesi çok kötü bir şey. Biz bunları tesvip etmiyoruz ve kınıyoruz. Kartların üzerindeki o resimler bir de ufak çocuklara özellikle bir ve ikiye giden çocuklara bedava dağıtılması sorusunda çok büyük bir skandal. Çünkü babadan sonra bir öğretmenin çocuk için çok önemi vardır. Öğretmen ne derse onu algılar. Çocuk bana bunu öğretmenim verdi diyor. Ondan dolayı çocuk gitmek istiyor. Böyle şidet içeren, müstehcenlik içeren programların, eğitimciler üzerinden düzenlenmesi doğru bir şey değildir." diye konuştu.

 

Bu tür programların, gelenek ve göreneklerine aykırı olduğunu söyleyen öğrenci velisi Mazhar Bora ise, "Bu tür müstehcen görütülerin olmasını tasvip etmiyorum. Ne dinimize, ne örf ve adetlerimize uygun değildir." dedi.

 

Bunlara bu gösteri ve faaliyetlere izin verenlere anlam veremediğini söyleyen ilçe esnafından M.Salih Aygün de, "Tepkim bunlara izin verenleredir. Memleketimize bu tür rezilliği sokanlardır. Ben bu izni verenleri kınıyorum. İşyeriminin önünde takılı duruyor, her bakışta bu manzarayı görmek zorundamıyım. İnsanlık dışı bir afiş gözümün ve müşterimin gözü önünde ucube bir şekilde duruyor. Belediye görevlilerine sorduğumuzda izinli bir afiş olduğunu belirterek yapabilecekleri bir şey olmadığını söylüyorlar. Ben bunu görmek zorundamıyım." diye tepkisini dile getirdi. (M. Sait Başaran - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.