Midyat'ta 20 medrese öğrencisi icazet aldı

Midyat'ta 20 medrese öğrencisi icazet aldı

Mardin’in Midyat ilçesinde Arapça ve Dini ilimler eğitimlerini tamamlayan 20 talebe icazetlerini aldı.

Midyat’ta yıllardır medrese eğitimi veren Şafak Medresesi’nde beş yıllık ilmi tedrisatlarını tamamlayan 20 medrese öğrencisi icazetlerini alarak mezun oldular. İlçe Müftülüğü ile Şafak Medresesi tarafından Hacı Kasım Altunkaya Camii'nde icazet merasimi düzenlendi. Kur’an-ı-Kerim tilavetiyle başlayan program, medrese müderrislerinden Muhammed Beşir Aksoy’un açılış ve İlçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik’in selamlama konuşmasıyla devam etti. Bilik konuşmasında, Midyat’ın öteden beri tüm zorluklara rağmen medrese öğrencisi yetiştiren, bölgede ışık saçan bir konumda olduğunu ve son olarak Müftülük bünyesindeki Şafak Medresesi'nde 20 güzide âlimin yetiştiğini söyledi.

Midyat’ta kız ve erkek olmak üzere 20 medrese olduğunu ifade den Bilik, icazetlerini alan talebeleri tebrik ederek ilim yolunda muvaffakiyetler diledi.Ardından bir konuşma yapan Medrese Âlimleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı (MEDAV) Tayyip Elçi, medreselerin tarihi serüvenini anlatarak neslin ve toplumun ıslahı açısından medrese ve medrese ilminin önemine vurgu yaptı.Elçi, "Geçmiş dönemlerde büyük sıkıntı çekerek bu güne gelen medreselerimize amiriyle, memuruyla, halkıyla, hocasıyla her birimiz bir köşesinden tutmak suretiyle bunu yeniden ihya etmemiz dini bir sorumluluğumuzdur. Nitekim bir dönemin boşluğunun eksik olması  hakikati ortadayken peygamber mirasının yeni nesillere ulaştırılması ve günümüz insanına sahih bir İslam akidesinin sunulabilmesi, tebliğ ve irşadın gerçekleştirilebilmesi hepimiz için bir zarurettir." dedi.Medreselerin Osmanlı’nın son dönemlerinde amacı dışına çıkması, cumhuriyet ile birlikte lağvedilmesiyle tamamen  yer altına çekildiği gerçeğini dile getiren Elçi, günümüz itibariyle yeniden ihya edilmesi gerektiğini kaydetti.İl Müftüsü İsmail Çiçek ise yaptığı konuşmada medrese sayılarının ve medrese öğrencilerinin gittikçe arttığını ifade ederek okumanın önemini Kur’an-ı Kerim ayetleriyle açıkladı.Konuşmalarının ardından kaside ve salâvatlar eşliğinde öğrenciler yerlerini aldılar. Daha sonra Şafak Medresesi Müderrisi Molla Şefik Aksoy tarafından icazet alanların künyesi okundu.Müderris Molla Beşir Aksoy tarafından okunan icazet duasıyla öğrencilere icazetleri takdim edildi. MEDAV tarafından da medrese öğrencilerine birer hediye verildi.Program sonrası duygularını paylaşan öğrenci ve velileri medreseden mezun olmanın mutluluk veren bir duygu olduğunu ifade ettiler.Programın ardından  katılımcılara yemek ikramında bulunuldu.

İcazet merasimine; Mardin İl Müftüsü İsmail Çiçek, Şırnak İl Müftüsü Ramazan Tolan ,Medrese Âlimleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı (MEDAV) Tayyip Elçi,Midyat İlçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik Kızıltepe İlçe Müftüsü Mahsum Taşçı, Yeşilli İlçe Müftüsü Yüksel Bozkurt,Dargeçit İlçe Müftüsü Taha Seyidoğlu, Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, Dargeçit Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy,bölge alimleri, din görevlileri, öğrenci velileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.