Midyat'ta bağ budama mevsimi başladı

Midyat'ta bağ budama mevsimi başladı

Mardin’in Midyat İlçesinde bağcılar, üzüm ağaçlarını budamaya başladı.

Bağ budama mevsiminin başlamasıyla bağcılar, üzüm bağlarının sürülmesi, budanması, aşılanması gibi işlemlerin yapılması için işe koyuldular.

Kaliteli ve lezzetli üzüm çeşitlerinin bulunduğu Midyat ve çevresindeki bağlarını ıslah çalışmalarını başlatan bağcılar, bu sene güzel üzüm beklediklerini belirttiler. Çetin bir kış geçirdiklerini de ifade eden bağcılar, bazı üzüm ağaçlarının soğuklardan çok etkilenip kurumaya yüz tuttuklarını söylediler.

Yıllardan beri bağcılıkla uğraştıklarını belirten Hacı Şükrü ve Mehmet Siraç Ağırman, hem çalışıp hem de budamanın inceliklerini aktardılar.

Büyük bir çabayla budama yapan 60 yaşlarındaki Hacı Şükrü Amca; “Budama üzüm ağaçları için hayati bir önem taşıyor. Güzel üzüm tutması için kuru dallardan temizlenmesi gerekir. İnşallah güzel üzüm tutarda hem biz, fakirler ve tüm Müslümanlar istifade ederler.” dedi.

Mehmet Siraç Ağırman ise budamanın üzüm ağaçlarının ömrünü uzattığını belirterek şöyle konuştu:

“Her işin bir zamanı vardır. Şimdi ise budama zamanıdır. Vakti geçmeden budama yapılması gerekir. Budama yapıldığı zaman ağaçtan özsuyu gelmemeli yoksa verimliliğini kaybeder. Kesinlikle yılda bir kez budama yapılmalı ve etrafı yabancı otlardan temizlenmelidir. Aksi halde üzümün kalitesi düşer ve tadı güzel olmaz. Üzüm taneleri de ufak kalır. Bu bağ mazrone dediğimiz üzüm çeşididir. İyi bakıldığı sürece çok güzel bir üzümdür. Biz elimizden geleni yapacağız. Bir kaç gün sonra bağın sürme işlerini de yapacağım. İnşallah güzel bir üzüm olur da fakir-fukara herkes istifade eder." (Süleyman Tunç-İLKHA)
















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.