Midyat’ta camilerde yapılan mukabelelere halktan yoğun ilgi -video-foto

Midyat’ta camilerde yapılan mukabelelere halktan yoğun ilgi -video-foto

Mübarek ramazan ayının gelmesiyle öğlen ve ikindi vakitlerinde camileri dolduran Müslümanlar büyük mukabele halkaları oluşturuyor.

Midyat’ın hemen hemen her camisinde  yapılan Kur’an-ı Kerim mukabelesine,  çocuk, genç , yaşlı  her yaştan   Müslümanlar  büyük ilgi gösteriyor. 

Okumayı bilmeyen dinlemek için , bilenler de eşlik etmek için  camilerde büyük mükabele halkaları oluşturuyor. 

Mukabele halkaları  hakkında  bilgi veren din görevlileriden  Ahmet Doğan Hoca,  “Efendimiz’in (sav) sünnetini yerine getirmek için Kur’an-ı  Kerim okumayı  hem ibadet, hem zikir olarak yıllardan beri  camimizde mukabele şeklinde yapıyoruz, bazen yüz kişiden oluşan    mukabele halkaları  oluşturuyoruz.” dedi.

Doğan hoca ,”Bilindiği üzere Hz. Muhammed (sav) 'e 610 yılında ilk vahyin gelişiyle başlayan Kur'an'ı Kerim’in  indiriliş süreci, 632 yılına kadar, yaklaşık yirmi üç yıl devam etmiştir. Peygamberimizle Cebrail (as), her yıl Ramazan ayında bir araya gelerek, o güne kadar indirilen Kur'an ayetlerini, karşılıklı olarak okurlardı. Önce Cebrail okur, Peygamberimiz dinlerdi. Daha sonra da Peygamberimiz okur, Cebrail dinlerdi. Bu durum Peygamberimizin vefat ettiği 632 yılında iki kez tekrarlanmıştır. Böylece Kur'an ayetlerinin unutulmasına meydan verilmemiştir. Peygamberimizin bu davranışını kendilerine örnek alan Müslümanlar, bunu dini bir gelenek olarak günümüze kadar sürdürmüşlerdir. Biz de bu güzel sünneti ihya için buradayız. Rabbim bu birlikteliğimizi ümmettin de birliğine vesile kılsın.” şeklinde konuştu.

Mukabelenin adaplarından  da bahseden   Doğan Hoca, “Mukabeleye başlamadan  önce şunlara dikkat edilmesi gerekir. Okumaya başlamadan önce ağzı misvakla temizlemeli, Kur’an’ı mescit veya bir başka temiz yerde okumalı, Kıbleye yönelmeli, Allah-u  Teala’nın: "Kur’an okuyacağın zaman, kovulmuş şeytandan Allah’a sığın" ayeti (Nahl, 98) mucebince Kur’an okumaya başlarken euzü çekmeli . Tevbe Suresi hariç her surenin başında besmele çekmeli. Okunan Kur’an ayetlerini huşu ile dinleyip anlamları hakkında düşünmeli . Sesi güzelleştirmek ve Kur’an’ı tane tane okumalı. Aceleci davranmamalı  ve  tecvid  kaidelerine uyulmalı.”   tavsiyelerinde bulundu.

Doğan Hoca son olarak, “Diğer yandan  yarından itibaren başlayacak olan yaz Kur’an kurslarımıza  tüm ailelerin çocuklarını göndermelerini tavsiye ediyoruz.  Başıboş  bir neslin yetişmemesi için  bizler elimizden geleni yapacağız inşaallah.” dedi.   (Süleyman  Tunç -İLKHA)


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.