Midyat'ta doğal gaz çalışmaları durma noktasına geldi

Midyat'ta doğal gaz çalışmaları durma noktasına geldi

Mardin’in Midyat ilçesinde iki yıl önce başlatılan doğal gaz çalışmaları yüklenici firma ile Midyat Belediyesi arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle durma noktasına geldiği bildirildi.

Midyat’ta Temmuz 2019’da başlayan doğal gaz yatırım ve kazı çalışmaları ikinci yılında durma noktasına geldi.

2 yılda 6 mahalleye doğal gaz ulaştırıldı. Ancak 3’üncü yılında kurumlar arası anlaşmazlık nedeniyle doğal gaz çalışmaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın denetim ve hakem heyetinin vereceği kararı bekliyor.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Midyat İlçe Belediyesi, belediyenin tüm sorumluluğu yerine getirdiğini belirtti.

Doğal gaz hattının üst kaplamasının belediye tarafından karşılandığı ifade edilen açıklamada, üst kaplamaların hızlı bir şekilde yapılıp kentin ulaşımının aksamaması, Midyat’ta toz ve görüntü kirliliğinin oluşmaması için belediye olarak en hızlı ve düzgün şekilde üst kaplamaların yapılmaya çalışıldığı kaydedildi.

Doğal gaz hattında kırmızı toprak kullanımı ve uygun dolgu malzemeleriyle dolguların yapılmamasının belediye tarafından yapılan üst kaplama çalışmalarında çökmelere sebebiyet verdiği belirtilen açıklamada, “Midyat’ın cadde ve sokaklarında içe doğru bombeler meydana gelmesini fotoğraflayarak belgelendikten sonra gerekli uyarılar defalarca yapılmıştır. Belediyemizin 2 yıldır gerekli desteği sağlayıp üzerine düşen sorumluluğunu yerine getirmiştir. Ancak üst kaplamalarda firmanın yanlış hat döşeme faaliyetleri yüzünden yaşanan çökmeler maddi olarak sıkıntıda olan belediyemize üst kaplama maliyeti 2 hatta 3 katına çıkarmaktadır.” denildi.

Belediye’nin maddi sıkıntılar nedeniyle üst yapı çalışmalarını yapamayacağı belirtilen açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

“2 Mart tarihinde belediyemizin maddi sıkıntıları ve kentimizin menfaatleri göz önünde bulundurularak Akmercan doğal gaz firmasının ilçemiz Midyat’ı, Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde olduğu gibi genişleme kapsamından çıkarmaları gerektiğini ve üst kaplamanın tarafımızdan artık yapılmayacağına dair meclis kararı alınmıştır. Bu karar ilgili firmaya tebliğ edilmiştir. Bu hususla alakalı Mardin Milletvekillerimizle beraber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan yardımcısı Abdullah Tancan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez ile görüşmeler sağlanarak aldığımız kararları, oluşturduğumuz denetim rapor ve belgeleri kendilerine sunarak önerilerimizi ilettik. Görüşmelerimiz değerlendirilme aşamasında olup, başta ilçemiz Midyat ve Belediyemizin lehine sonuçlandırılması için girişim ve takiplerimiz devam etmektedir."

Midyat’ta doğal gaz çalışmalarını yürüten Akmercan Mardin Doğal Gaz Şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise söz konusu iddialara ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

İlçede 23 Temmuz 2019 tarihinde altyapı çalışmalarına başlanıldığı ve 25 Aralık 2019 tarihinde ise doğal gaz meşalesinin yakıldığı belirtilen açıklamada, 2019 ve 2020 yıllarında ilçede toplam 6 mahalle, 190 cadde ve sokakta 68 bin 500 metre doğal gaz altyapı şebeke imalatı yapıldığı aktarıldı.

Yapılan tüm kazı çalışmalarında Midyat Belediyesi, AYKOME ve diğer altyapı kuruluşları ile koordineli çalışıldığı ve çalışmalar hakkında gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı belirtilen açıklamada, “Doğal gaz altyapı imalatlarımız idari, teknik ve genel şartnamelere uygun olarak yapılmakta ve EPDK tarafından yetkilendirilmiş bağımsız müşavir firma tarafından kontrol edilmektedir. Yapılan çalışmalarda şartnamelere uygunsuz bir durum olduğunda imalata izin verilmemektedir. Midyat’ta su ve kanalizasyon şebekesi oldukça eskidir ve problemleri bulunmaktadır. Bu nedenle su ve kanalizasyon arızaları nedeniyle sızan sular, zeminin kaya veya sert zemin olmasından dolayı, diğer alanlara göre daha yeni çalışma yapılmış olan doğal gaz tranşelerine akmaktadır. Bu nedenle zeminin yumuşamasına sebep olmakta ve tranşede lokal çökmelere sebep olabilmektedir.” denildi.

Yapılan incelemelerde toplam iş miktarının yaklaşık yüzde bir civarında su ve kanalizasyon kaynaklı çökmelere rastlanıldığı vurgulanan açıklamada şunları kaydedildi:

“Doğal gaz şebekesinin kalan diğer bölümlerinde herhangi bir çökme veya bozulma gözlemlenmemiştir. Bu çerçevede, lisans genişlemelerin şartları ilgili kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiştir. Tüketicilerin daha ucuz doğalgaz kullanabilmesi amacı ile üstyapı imalatları belediyeler tarafından yapılması şartı ile Lisans Genişlemesi yapılmaktadır. Kanun maddesinde açıkça belirtilmiş olan şart belediye meclis kararı ile iptal edilerek doğalgaz dağıtım yatırımları durdurulmuştur. Konu hakkında Şirketimiz ve EPDK Midyat belediyesine gerekli olan bilgilendirme yazılarını verilmiştir. Doğalgaz piyasası kanunu ve EPDK Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğine göre düzenlenmiş olan Belediye Meclis Kararı'nın alınıp tarafımıza gönderilmemesi durumunda doğalgaz altyapı yatırımları yapılamayacaktır."

Yıllardır doğal gaz kullanmayı bekleyen ilçe sakinleri ise doğal gaz çalışmalarının durma noktasına gelmesine tepki göstererek bir an önce çalışmaların devam etmesini istiyor.


Midyat'ta doğal gaz çalışmaları durma noktasına geldi

Midyat'ta doğal gaz çalışmaları durma noktasına geldi

Midyat'ta doğal gaz çalışmaları durma noktasına geldi

Midyat'ta doğal gaz çalışmaları durma noktasına geldi

Midyat'ta doğal gaz çalışmaları durma noktasına geldi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.