Midyat'ta kaliteli doğal sabunlar üretiliyor

Midyat'ta kaliteli doğal sabunlar üretiliyor

Tarihi ve kültürel varlıkları ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin'ın Midyat ilçesi tarihi güzelliklerinin yanında zengin doğal bitkileri ve 55 çeşit doğal sabunu ile de dünyanın ilgisini çekiyor.

MARDİN - Midyat tarihi güzelliklerinin yanında zengin doğal bitkileri ve 55 çeşit doğal sabunu ile de dünyanın ilgisini çekiyor.

Midyat ilçesinde Doktor Alaaddin Aslan Caddesi'nde sabunculuk mesleğini icra eden Abidin Savaşçı (42) bu mesleği Midyat'ta 30 yıldır yaptığını daha önce babasının da bu mesleği 30 yıl yaptığını belirterek aile olarak 60 yıldan beri sabunculuk yaptıklarını ifade etti.

Ailece bu mesleği yaptıklarını söyleyen Savaşçı," Bıttım sabunu ve bitki sabunlarını Midyat'ta sadece biz satıyoruz. Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz yurt dışına da gönderiyoruz. En çok sattığımız sabun da bıttım sabunu Arapçada bıttım, Türkçede menengiç, Kürtçede ise şinok ve kızvan dediğimiz bitkiden üretiyoruz." dedi.

Bıtım sabununun saç derisindeki kepek sivilce kaşıntının yanı sıra saç dökülmelerine de iyi geldiğini ifade eden Savaşçı, "Bıtım sabunu, saçı besler kepeği önler sivilceleri kurutur kaşıntıyı önler. Bu tür doğal sabunlar insanın hem saçına hem de cildine büyük faydalar sağlar."

Savaşçı "Bizde 55 çeşit doğal sabun var. Bu 55 çeşit sabunun hepsinde de insan vücudu için büyük faydalar var.

Yasemin özlü sabunu, güzel ve etkileyici kokusuyla duyguları uyandırır. Cilt esnekliğini arttırır, hücre zarlarını besleyerek sinir hücrelerini canlı ve esnek tutar. Kuru ve yaşlanan ciltlerde gençleştirici bir etki ve kadifemsi yumuşaklık sağlar. Bu sadece bir tanesinin faydası 54 çeşit daha var bunlar, bal sabunu, karışık meyve, papatya, ananas özlü, üzüm çekirdeği, lavanta, portakal, zeytin yağı, kil özlü, kükürt, salyangoz, nergis, defne, ve Kefir sabunları… Bunların her birinde insan bedeni sayısız faydalar var." İfadelerini kullandı. M.Sait Başaran-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.