Mısır ekimi başladı

Mısır ekimi başladı

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Kayapınar köyünde Mısır ekimine başlandı. Çiftçiler, gübresi ve sulaması zamanında yapıldığı takdirde iyi bir hasadın elde edileceği söylüyorlar.

MARDİN - Kızıltepe (Qoser) ilçesine bağlı Kayapınar (Tehtok) köyünde çiftçilik yapan Mehmet Baykara, mısır ekimine başladıklarını söyledi. Baykara, "Bir mısır tohumu torbasında 50 bin tane bulunuyor, bunu ortalama 5-6 dönüme ekiyoruz" dedi.


Halit Baykara adlı çiftçi ise, "Eskiden topraklarımız susuzdu, yeterli verim almadığımız için bazen batıya gidip çalışıyorduk. 15 senedir kuyu kazmışız, topraklarımız sulu olduğu için şuan 2. Mahsulü ekiyoruz. 6'ncı ayın 15 beşinden 7'nci ayın 15'ine kadar mısır ekiyoruz" dedi.


Çiftçi Selim Özkul ise "Verimli bir mısır mahsulü almak için ekim zamanına çok dikkat edilmesi gerekir. Bide gübresine dikkat edilecek bir dönüme 80 kg gübre verilir. 40 kg toprağın altına 40 kg da toprağın üstüne konur tabi dönüm başı 100 kg gübre atılsa daha iyi olur. Mesela 6'ıncı ayın 20'sinden 7'nci aya kadar ekimini yaptığın zaman verimli mahsul alabilirsin. Bu tarihten önce yada sonra mısırı ekersen verimli mahsul alamazsın, birde toprağın güzel sürülmesi gerekir. Ekimi yapıldıktan sonra suyuna dikkat edilir. İlk sulama 8-9 saattir. Ekin çıktıktan sonra 20 gün sulama yapılmayacak, 20 günden sonra azar azar sulama yapılır. Daha sonra 9-10 günde bir sulaması yapılır. Mahsul tam olgunlaştıktan sonra düzenli bir şekilde sulama yapılması lazım, o zamanda elektrik sorunu başlıyor. Elektrik sürekli oynatma yaptığı için sıkıntı yaşıyoruz "dedi. (Mehmet Aslan - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.