Mısır Evkaf Bakanlığından dikkat çekici hutbe metni

Mısır Evkaf Bakanlığından dikkat çekici hutbe metni

Cunta rejimine bağlı Mısır Evkaf Bakanlığı tarafından önümüzdeki cuma günü camilerde okutulması için yayımladığı hutbe metninde Sisi hakkındaki söylentilerin yalan olduğu iddia edilerek, "Lidere, orduya, polise güven" çağrısı yapıldı.

Mısır'da geçtiğimiz cuma günü binlerce kişinin meydanlarda Sisi karşıtı protestolar düzenlemesinin ardından Evkaf Bakanlığı önümüzdeki cuma günü "Söylentilerin ve bilinç aldatmacasının tehlikeleri" başlığında bir hutbe metni yayınlayarak tüm camilerde okutulması zorunluluğu getirdi.

Sisi hakkında söylenenlerin yalan olduğu iddia edilen hutbede, bu söylentiler, Hazreti Muhammed'in zamanında müşriklerin çözüm olarak başvurduğu yalanlara benzetildi.

Cunta rejimi bakanlığı tarafından yayınlanan söz konusu hutbeye en fazla 15 ya da 20 dakika süre içerisinde okunup bitirilmesi şartı getirildi.

Hutbede "Dikkatli ve ciddi olmalıyız ki düşmanlarımızın tuzaklarına düşmeyelim. Kendimize, liderliğimize, ordumuza ve polisimize güvenmeli ve yurdumuzun düşmanlarına gönül vermemeliyiz." şeklindeki ifadeler dikkat çekiyor.

"Sisi yeryüzünde bozgunculuk yapıyor"

Söz konusu hutbeyi İLKHA'ya değerlendiren Mısır'ın El Ezher ulemasında Dr. Vasfi Aşur Ebu Zeyd, "İslam'da yönetici, ümmetin maslahatını ve dini korumakla yükümlüdür. Yönetici bu iki önemli hükümden yüz çevirirse ümmet onu uyarmakla hükümlüdür. Eğer azgınlığında devam ederse ümmetin onu görevinden azletmesi gerekir. Bu anlattığım İslamin siyaset fıkhında geçiyor ve herkes tarafından ittifakla kabul görülen bilinen bir şeydir. Eskiden âlimler tarafından kendisine karşı çıkılmasının ve muhalefet doğru karşılanmadığı yöneticiler gerçek manadaki yöneticilerdir, halk tarafından veyahut herhangi bir yola ümmetin hür iradesiyle seçilmiş kişiye darbe yapıp yönetimi gasp edenler için değil. Tüm bunlarla beraber o (Sisi) yeryüzünde bozgunculuk yapıyor, genelin malını kendisi için kullanıyor, insanları öldürüyor ve tutukluyor, insanları sokaklarda ve zindanlarda tasfiye ediyor, vatana ihanet ederek din ve ümmetin düşmanlarını sahipleniyor. Allah azze ve cellenin dostlarına da düşmanlık besliyor." dedi.

"Bunlar söylenti değil bilinen ve inkâr edilmesi güç olan gerçeklerdir"

Ebu Zeyd, "Mısır Evkaf Bakanlığının sözünü ettiği söylentiler artık bir söylenti olma durumunu yitirmiş gerçeklere dönüşmüş durumda. Bunlar bilinen ve inkâr edilmesi güç olan gerçeklerdir. Bu mücrim kan emici adamın kendisi bunları itiraf etti. Kendisi evet bu veyahut şu şeyler şu şekilde yaşandı veyahut gerçekleşti dedi. O yüzden bunlar artık söylenti değil gerçeklerdir." dedi.

Hutbede hükümete ve güvenlik güçlerine tam anlamıyla güvenilmesi hususu

Söz konusu hutbede hükümete ve güvenlik güçlerine tam anlamıyla güvenmenin salık verilmesini değerlendiren Ebu Zeyd, "Ayrıca tam anlamıyla mutlak bir güvenme sadece tüm noksanlıklardan münezzeh olan Allah azze ve celle ve resulü Hazreti Muhammed'e (sallallahu aleyhi ve selleme) yapılır. Yöneticiye, askere veya hükümete mutlak anlamda bir güven duyma diye bir şey yoktur. Sadece ilahi vahye tam anlamıyla bir teslimiyet ve güven vardır. Yönetici yanlış yaptığında yanlışı düzeltilir. Yoldan saparsa yola getirilir. Yapması gerektiği görevlerini yapmaz ve istikametten uzaklaşırsa bu yönetici görevinden azledilir." şeklinde konuştu.

"Mısır Evkaf Bakanı devletin güvenlik güçlerine çalışan bir muhbirdir"

Mısır Evkaf Bakanının devletin güvenlik güçlerine çalışan bir muhbir olduğunu iddia eden Ebu Zeyd, "Tabi şunu da belirtmekte fayda var, Mısır Evkaf Bakanı eskiden beridir hatta 20 yıldan fazladır devletin güvenlik güçlerine çalışan bir muhbirdir. Zaten bundan dolayı bu göreve getirildi. Çünkü o darbe yönetimine sadık ve ne isteniyorsa onu yerine getiriyor. Bundan dolayı Mısır'da yaşananlara yalan söylentiler diyor. Bilakis bunlar hakikatlerdir. Yönetici halkın istediğine göre hareket etmelidir. Halk hükümetten düş diyorsa düşmelidir. Bunu ülkede kaos ve iç karışıklık çıkmaması adına yapmalıdır. Sisi gitmelidir, bu darbe düzeni gitmelidir. Çünkü bunlar kanuni bir yolla hükümete gelmediler. Bilakis kanlı bir darbeyle hükümeti gasp ettiler." ifadelerin yer verdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.