Mısır: Türkiye'nin yeni Navtex ilanı Mısır'ın egemenlik haklarını ihlal ediyor

Mısır: Türkiye'nin yeni Navtex ilanı Mısır'ın egemenlik haklarını ihlal ediyor

Mısır, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yapmayı planladığı sismik araştırmaların, Kahire'nin Münhasır Ekonomik Bölge olarak tanımladığı alanı ihlal etme potansiyeli taşıdığını öne sürdü.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin 21 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında sismik arama yapacağı için Navtex (Yazılı Seyir Uyarı Sistemi) ilanında belirttiği 8 numaralı noktanın, Mısır Münhasır Ekonomik Bölgesi ile çakıştığını öne sürdü.

Dışişleri Bakanlığı’nın Facebook sayfası üzerinden yapılan açıklamada ayrıca, şu ifadelere yer verildi:

Bu prosedür Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi ile uyumlu değildir ve uluslararası hukuk hükümlerine aykırıdır. Aynı zamanda Mısır’ın Akdeniz’deki münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik haklarına bir ihlal ve saldırı teşkil eder. Mısır, çakışma alanında çalışmanın yol açabileceği hiçbir sonuç veya etkiyi kabul etmiyor. Mısır Arap Cumhuriyeti, 11 Temmuz 1983 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin 310. maddesine göre, Birleşmiş Milletlere Mısır’ın münhasır ekonomik sularda haklarını kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Navtex nedir?

Navtex uluslararası denizcilik güvenlik iletişim sistemine deniyor. Navtex ile denizcilere seyrüsefer uyarıları, meteoroloji tahminleri ve güvenlik enformasyonları iletiliyor.

Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, denizlerde yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden bu yolla duyurularak, bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.