Mısır'da göstermelik seçim uzatıldı

Mısır'da göstermelik seçim uzatıldı

Mısır'da katılımın az olması sebebiyle seçimler bugün de devam edecek. Sabbahi, uygulamaya itiraz etti fakat reddedildi. Kurmayları ile yaptacağı görüşmeden sonra seçimden çekilebileceği bildiriliyor

Mısır Yüksek Seçim Kurulu'nun, iki gündür devam eden cumhurbaşkanlığı seçimini bir gün daha uzatma kararı aldığı belirtildi.

Yüksek Seçim Kurulu, daha önce yaptığı açıklamada, seçimin 26-27 Mayıs'ta  yapılacağını duyurmuştu. Seçimlerde beklenen ilginin çok düşük olması nedeniyle oy verme işleminin üçüncü güne uzatıldığı ifade ediliyor.

Seçimlere katılımın yüzde 37 olduğu öne sürülüyor ancak seçimi boykot edenler bu rakamın daha düşük olduğunu savunuyor.

UZATMAYA İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

Mısır Yüksek Seçim Kurulu, oy verme işleminin bir gün uzatılması kararına yapılan itirazları reddetti.

Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, "Yüksek Seçim Kurulu, oy verme işleminin uzatılması kararına yapılan itirazlar değerlendirilerek, itirazların reddedilmesine karar verdi" denildi.

Açıklamada, kararın, Yüksek Seçim Kuruluna verilen yasal yetkiler uyarınca seçmenlere oy kullanma fırsatı verme isteğinden dolayı alındığı belirtildi.

Yüksek Seçim Kurulu, beklenen ilginin çok düşük olması nedeniyle seçim süresini bir gün uzatma kararı almış, cumhurbaşkanlığı adayları eski Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi'nin seçim kampanyalarını yürüten gruplar, oy verme işleminin uzatılmasına karşı çıkarak kararın iptal edilmesini talep etmiş ve kurula itiraz dilekçeleri yazmıştı.

SABBAHİ KURMAYLARIYLA SEÇİMDEN ÇEKİLMEYİ GÖRÜŞTÜ

Hamdin Sabbahi'nin seçim kampanyasını yürüten birimden yapılan açıklamada da seçim süresinin uzun zaman önce belirlendiği, sürpriz şekilde alınan uzatma kararının, seçimin şeffaflığı konusunda şüphe ve seçmenin aklında soru işaretleri oluşturacağı savunuldu.

Açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu'na dilekçe gönderildiği, kararın iptal edilmemesi halinde Sabbahi'nin adaylıktan çekilme konusunun "ciddiyetle" ele alınacağı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un onadığı Seçim Kanunu'nun 7. maddesinde  "Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları nihaidir, hiçbir yolla ve hiçbir kurum tarafından temyize açık değildir. İptal ya da yürürlülüğü durdurma kararları engellenemez" ibareleri yer alıyor. Aynı kanunun 27. maddesinde ise oy verme işleminin bir gün ya da daha fazla sürebileceği belirtiliyor.

İtirazların reddedilmesi üzerine Sabbahi’nin çekilip çekilmeyeceği açıklanmadı.

NUR PARTİSİ YASAĞA RAĞMEN SİSİ’YE DESTEK GÖSTERİSİ DÜZENLEDİ

Selefi Nur Partisi, cumhurbaşkanlığı seçimine  katılımı arttırmak amacıyla seçim yasaklarına rağmen İskenderiye'de gösteri düzenledi.

Partinin "kalesi" olarak bilinen İskenderiye kentinde sahil boyunda düzenlenen gösteriye ellerinde bayraklar ve cumhurbaşkanı adayı Abdulfettah es-Sisi posterleriyle katılan partililer, Mısırlılardan, sandık başına giderek Sisi'ye oy vermeleri istedi.

Göstericiler, onlarca araçtan oluşan konvoydaki hoparlörlerden, halkın sandığa gitmesi ve Sisi'ye oy vermesi yönünde slogan attılar. 

Seçim yasağına rağmen yapılan gösteride Nur partililerin, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mubarek'in liderliğini yaptığı "El-Vatani Partsi'nin" ileri gelenleriyle hareket ediyor olmaları dikkati çekti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.