​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi

​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi

Mardin STK Platformu, Mısır'da 12 İhvan mensubu hakkında verilen idam kararlarının cunta mahkemesi tarafından onanmasını, düzenledikleri kitlesel basın açıklaması ile kınadı.

Mısır’da aralarında İhvan-ı Müslimin liderlerinden Muhammed el-Biltaci ile Safvet Hicazi'nin de bulunduğu 12 kişi hakkında verilen idam cezası onandı.

Karara tepki gösteren Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, kararı kınamak amacıyla kitlesel basın açıklaması düzenledi.

Artuklu ilçesi 15 Temmuz Şehitler Parkında açılan Kudüs Çadırında düzenlenen basın açıklamasını Eğitim Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer okudu.

Değer, açıklamasında, bugün burada Mısır’da sözde mahkemelerle zindanlarında idama mahkûm olan kardeşlerimizin özgürlüğü için toplandıklarını belirtti.

“Zindanda idama mahkûm edilen onlarca kişi idam edilerek şehit edildi”

Değer, “Darbenin üstünden 8 yıl geçti. Ama Mısır’da Firavun Sisi yönetiminin zulmü bitmedi. Zindanda idama mahkûm edilen onlarca kişi idam edilerek şehit edildi. Binlerce yıl önce Yusuf Peygamber nasıl suçsuz yere zindana atıldıysa bugünde Mısır zindanlarında suçsuz yere bekleyen yüzlerce Mısırlı masum sivil var. Ve bunların çoğu idama mahkûm edilmiş. Mısır yasalarına göre idam kararı kesinleşmiş sanıklar hakkındaki infaz, af veya cezayı hafifletme yetkisi sadece Cumhurbaşkanının elinde. Ey Diktatör Sisi: senden önce Mısır nice zalimler gördü, nice Firavunlar gördü. Çok uzak değil on yıllarca Mısırı yöneten Hüsnü Mübarek gibi zalimler sessizce mezarlarına gömüldüler. Onları kimse hatırlamıyor. Mısır halkı hiçbir zaman firavunların yanında olmadı. Mısır halkı her zaman Yusufların yanında oldu. Zindanlar Medresei Yusufiye’ye dönüştü.” dedi.

“Zulümde Birleşmiş Milletler konu İslam Coğrafyası olunca üç maymunu oynuyor”

Güya insanlığın huzuru, mutluluğu ve refahı için kurulan ve 5 ülkenin tekelinde olan “Zulümde Birleşmiş Milletler”in konu İslam Coğrafyası olunca üç maymunu oynayarak sessizliği tercih ettiğini kaydeden Değer, şöyle dedi:

“Bizde buradan Birleşmiş Milletlere sesleniyoruz: Kurulduğunuz günden beri dünyada zulme sessiz kaldınız, demokrasi bahanesiyle sizin tabirinizle Ortadoğu’yu bizim tabirimizle İslam coğrafyasını tarumar ettiniz. Bu zulüm elbet bir gün sizin başınıza da gelecek. Sizin o mimsiz medeniyetleriniz sizin başınıza yıkılmadan önce dünyada adaleti tesis ediniz. Elinizi coğrafyamızdan çekiniz, gölge etmeyiniz çünkü gölgeniz bile insanlığı karanlığa mahkûm ediyor. Sırf Muhammed Mursiye yakın olduğu için bugün Mısır zindanlarında idamı bekleyen Şeyh Dr. Safwat Hegazy, Dr. Muhammed Mahmud Ali Zenati, Dr. Usame Yasin, Prof. Dr. Abdurrahman Al-Bar, şehit Esma Biltaci’nin babası Dr. Muhammed El Biltaci ve daha nice alim, bilim adamı ve aydın insan var. İdam cezası onanan 12 kardeşimiz, yıllarca ellerinden alınan özgürlüklerinin yanında şimdi de canlarından olmanın kıyısındalar.”

“Zalim darbecileri mazlum Mısır halkına karşı giriştikleri bu zulümleri sebebiyle lanetliyoruz”

Barışçıl protesto yapan siviller aleyhine verilen haksız, hukuksuz ve vicdansız kararları şiddetle kınadığını belirten Değer, “Despotik, zalim ve alçak darbecileri mazlum Mısır halkına karşı giriştikleri bu zulümleri sebebiyle lanetliyoruz. İdam kararları ve bu kararların infaz edilmesi Mısır’daki vahşetin tescilidir. Yargı önünde hesap vermesi gereken mazlum Mısır halkı değil, darbeci cuntacılardır. Haklı olanları cezalar susturamaz, darbeciler gerçekleri örtemez. Mısır halkının izzetli duruşunu ve iradesi idam cezaları ile teslim alınamaz. Milletin seçtiklerini darbeciler yargılayamaz. Siyasi kararlarla özgür düşünce ve sivil siyaset esir alınamaz. Baskı, dayatma, Yargılama ve İdam sehpaları haklı ve meşru direnişi durduramaz.” dedi.

“Yusufilerin özgürlüğü için elinizden geleni yapın!”

Türkiye’ye ve tüm dünyaya seslenen Değer, “Diktatör Sisi’nin zulümlerini durdurması için, Mısır zindanlarındaki, Yusufilerin özgürlüğü için elinizden geleni yapın. Mısır ile ilişkilerin düzeltilmesi için idamların durdurulmasını şart koşun. Ey Sisi! Bu küre-i arz on binlerce yıldır nice Kabiller gördü, nice Nemrutlar gördü, nice Firavunlar gördü. Ama onların karşısında her zaman, Habiller, İbrahimler, Musalar ve Yusuflar oldu. Yaptığın zulmün cezasını elbet bu dünyada çekeceksin. Ancak senin yerin Mahkeme-i Kübra’da Ebu Cehillerin, Firavunların ve Nemrutların yanında cehennem azabı olacaktır.” diye konuştu.

“Şehadetinin 2. yılında Muhammed Mursi’yi rahmetle anıyoruz”

Değer, son olarak şunları söyledi: “Mısır'ın halk tarafından seçilen ilk ve meşru Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'nin Sisi cuntası karşısındaki baş eğmeyen ilkeli duruşu hafızalarımıza kazındı. Mursi, 2 yıl önce tağutlar karşısındaki sebatkar tutumunu tüm dünyayı şahit kılarak Hakk’a yürümüştü. Şehadetinin 2. yılında Muhammed Mursi’yi de rahmetle anıyoruz!”


​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi

​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi

​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi

​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.