Mısır'daki idam kararlarına kitlesel tepki

Mısır'daki idam kararlarına kitlesel tepki

Mısır'daki idam kararlarına tepki göstermek amacıyla İskenderun'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları kitlesel basın açıklaması düzenledi.

HATAY-  Mısır'daki idam kararlarına tepki gösteren sivil toplum kuruluşları kitlesel basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada işgalci İsrail ile stratejik olan ülkelerde yaşanan bu sıkıntılı süreçlerin tek kazananının İsrail olduğu aşikâr olduğu vurgulandı.

 

Anadolu Gençlik Derneği ve bazı sivil toplum kuruluşlarının organizasyonuyla, Mısır’da hukuksuzca 529 kişiye verilen idam kararları, binlerce kişinin katılımıyla yapılan yürüyüşün ardından Anıt Meydanında kınandı.

 

“Mısır cuntasının idam kararları İslami direnişi yıldıramaz” sloganlarının atıldığı protesto eyleminde sık sık tekbirler getirildi.

 

Yapılan kitlesel basın açıklamasını AGD İskenderun Temsilciliği Başkanı Zahid Demir okudu. Cuntanın askerleri ve polisleri tarafından 3 bini aşkın insanın idam edildiğini ifade eden Turan, “ On binlerce insanın yaralandığı bir günü akabinde tutuklanan  bin 900 sivil, sözde mahkemeye çıkarılmış ve 20 dakikalık bir duruşmada 529 idam kararı verilmiştir. Adeviyye meydanında sivil halkın otomatik silahlarla tarandığı oluk oluk kanın aktığı ve can pazarının yaşandığı bir günde bir polisin ölümü 529 kişi işe ilgili verilen idam kararına gerekçe saymıştır. Bu kişilerin tek suçu o gün seçilmiş hükümete karşı yapılan darbeyi protesto etmek için Adeviyye Meydanında olmalarıdır.” dedi.

 

“Temel hak ve hürriyetlerinin ayaklar altına alındığı bir karardır”

Bu idam kararlarının hiçbir şekilde insan hakları özgürlükler ve adaletle bir ilgisinin olmadığının altını çizen Demir,“İnsanların temel hak ve hürriyetlerinin ayaklar altına alındığı bir karardır. Yaşanan bu hukuk dışı süreçte batının sessiz kalması elbette ırkçı emperyalizmin izlediği stratejinin bir gereğidir. Zaten aynı güçlerde darbe sürecine de destek vermişlerdir.” ifadelerini kullandı.

 

“Bu coğrafya insanlarının bağımsızlığını hedef alan bir karardır”

Mısır’da olup bitenleri sadece bir hukuk skandalı olarak değerlendirmek elbette yanlış olduğunu ifade eden Demir, “Yaşanılan süreç yeryüzünün enerji kaynaklarını yağmalayarak kendinden olmayan insanları ücretli köleler haline getirerek kendilerine itaat etmeyenleri de imha ederek mevcut dünya düzenini işleten ırkçı emperyalizmin örtülü işgalinin yansımasıdır. 529 kişi ile ilgili verilen idam kararı bu coğrafyanın insanlarının bağımsızlığını hedef alan bir karardır.” şeklinde konuştu.

 

“Bu süreç İslam ülkelerinin parçalanmasına yöneliktir”

Demir, açıklamanın devamında şunları söyledi: “Mısır, Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Bangladeş, Afganistan ve Pakistan’da aynı coğrafyanın insanları arasına kin ve nefret tohumları atılmaktadır. Bazen mezhep farklılıkları, bazen etnik farklılıklar göz önünde bulundurularak ve bazendi işbirlikçi iktidarın hukuk dışı uygulamalarıyla bu coğrafyada kaos ortamları oluşturulmaktadır. Bütün bu süreç hem İslam ülkelerinin toplumu bir araya tutan bağları koparmaya hem de İslam ülkelerinin ortak bir anlayış etrafında bir araya gelmelerini sabote etmeye yöneliktir.”

 

Demir son olarak, “idam kararlarının mutlaka durdurulması gerekir ve ülkemizdeki tepkiler uluslararası platformlara taşınmalıdır. İnsan hak ve özgürlükleri noktasında duyarlılık sahibi tüm kuruluşlar bu idam kararlarına karşı en sert tepkiyi göstermelidirler. İslam ülkeleri bu kararla ilgili net bir diplomasi izlemelidirler. Göstermelik açıklamalarla ve cılız tepkilerle bir netice alınamayacağı açıktır.” sözlerine yer verdi.

 

Açıklama idama mahkûm edilen Müslümanlara yapılan dua ile son buldu. (Fikret Kavgalı-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.