Mısır’daki insan hakları ihlalleri durdurulmalı

Mısır’daki insan hakları ihlalleri durdurulmalı

Mısır zindanlarda tutuklu bulunan mahkumlara destek amacıyla mektup gönderen HÜDA PAR Konya İl Gençlik Kolları, resmi, sivil, ulusal, uluslararası kurum ve kuruluşları yaşanan insan hakları ihlallerini durdurmaya çağırdı.

HÜDA PAR Konya İl Gençlik Kolları, cuntacı Mısır rejimi tarafından yıllardır zindanlarda tutuklu olan İhvan mensuplarının yaşadığı zorluklara dikkat çekmek için mektup gönderme etkinliği düzenledi.

HÜDA PAR Konya İl Başkanı M. Zülfi Tan, Karaman İl Başkanı Halis Özelçi, HÜDA PAR Konya Gençlik Kolları Başkanı Abdüsselam Çelik, beraberindeki parti üyeleriyle beraber saat 14.00 Konya Merkez PTT’ye gelerek hazırladıkları mektupları, Mısır rejimi tarafından yıllardır zindanlarda tutuklu olan İhvan mensuplarına gönderdi.

Burada gazetecilere açıklama yapan HÜDA PAR Konya Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Yahya Taş, dini, dili, ırkı ne olursa olsun tüm yeryüzündeki zalimleri lanetlediğini ve tüm mazlumlar için kurtuluş dilediğini ifade etti.

Mısır’daki mazlum kardeşleri için bir araya geldiklerini hatırlatılan Taş, şunları söyledi:

Halk devriminden sonra seçimle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Sisi komutasındaki Mısır ordusu tarafından darbe ile düşürülmüştür. Mursi’yi devirdikten sonra Sisi Rejimi, basta İhvan hareketi olmak üzere darbe karşıtı gruplara yönelik katliamlar yapmaya başlamıştır. Cumhuriyet Muhafızları Katliamı, Manassa Katliamı, Rabia Katliamı, Nahda ve Ramses Meydanı katliamları hala hafızamızdadır ve binlerce kişinin ölümü ile sonuçlanmıştır. Darbeye destek veren ABD yönetimi, askeri darbe sonrasındaki tüm suçlardan da sorumludur ve Sisi’ye engel olma sorumluluğunu da taşımaktadır.

"Mısır zindanlarındaki kardeşlerimiz yalnız değildir"

Darbe sonrası yaşanan hak ihlallerine değinen Taş, "Darbenin ilk zamanlarında gerçekleştirilen katliamlar zamanla azalsa da özellikle siyasi muhaliflere yönelik kaçırılma, gizli alıkonma, zorla kaybettirme, işkence ve infaz gibi en ağır insan hakları ihlalleri sistematik bir hal almıştır. 2016 yılında Mısır resmi kaynakları açıklamasına binaen bugün cezaevlerinde çoğu İhvan ve diğer muhalif siyasi gruplardan tutuklu insan sayısı 65 binin üzerindedir. Cezaevine giren ve çıkan kadınların yanı sıra bugün 154 kadın hala cezaevlerinde tutulmaktadır. Birçok kişiye idam cezası verilmiş ve maalesef bu idamların çoğunlukla gençlerden oluşan 60’a yakını ailelere bile haber vermeden infaz edilmiştir. En son idam ise 4 gün önce 3 gencin infazı ile gerçekleşmiştir. Muhammed Mursi ise 7 yıllık işkence ve kötü muameleye daha fazla dayanamayarak mahkemede duruşma esnasında hayatını kaybetmiştir. Yaşanan tüm bu hukuksuzluk karşısında aralarında kadınların ve gencecik öğrencilerin de bulunduğu mahpuslar zaman zaman açlık grevi yaparak dayanılmaz hallerini duyurmaya çalışmaktadır. Mahpusların yakınları ve avukatlarıyla görüşmelerine ve hasta olanların tedavilerine izin verilmemektedir. Bizler dünyanın ve Türkiye’nin farklı yerlerinden insanlar olarak, Mısır cezaevlerindeki mazlumların yalnız olmadıklarını göstermek için onlara mektuplar gönderiyoruz ve göndermeye devam edeceğiz. Cezaevleri yöneticilerine eziyet ettikleri insanların yalnız olmadığını göstermek ve her mektubumuzla işkencelerine engel olacak bir set olmak istiyoruz. Mahpus kardeşlerimize umut, zalimlere ise korku olmak istiyoruz." diye konuştu.

"Mısır’daki insan hakları ihlalleri durdurulmalı"

Yapılan insanlık suçlarının durdurulması gerektiğine vurgu yapan Taş, "Bu vesileyle bütün resmi, sivil, ulusal, uluslararası kurum ve kuruluşları Mısır’daki insan hakları ihlallerini durdurmaya davet ediyoruz. Uluslararası diplomatik heyetler devreye girsin, âlimlerden oluşan heyetler devreye girsin, parlamenterler delegasyonları, BM ve AB’nin işkenceyi önleme komiteleri devreye girsin ve idamlar durdurulsun. İşkenceye son verilsin. Yetkisi olan tüm yargı mercilerini, uluslararası mahkemeleri, 2013’te yapılan katliamların sorumluları dâhil olmak üzere, başta SİSİ olmak üzere, tüm işkencecilerin yargılanması için göreve davet ediyoruz." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler