MİT'ten Erbakan'dan habersiz Demirel'e rapor

MİT'ten Erbakan'dan habersiz Demirel'e rapor

28 Şubat döneminde MİT'in Başbakan Erbakan'ı atlayarak Demirel'e raporlar verdiği, daha sonra bu raporların basına dağıtıldığı bildirildi

MİT, belli bir kanal üzerinden bağlı olduğu dönemin başbakanı rahmetli Necmettin Erbakan'ı atlayarak yine dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e irtica raporları verdiği ortaya çıktı. Demirel de bu raporlarla MGK'da Erbakan'ı sıkıştırmış. Bu belgeler daha sonra gazetelere servis edilmiş.

28 Şubat postmodern darbe süreci ve 27 Nisan-e muhtıra sürecini inceleyen Meclis Darbe Alt Komisyonu'na belge ve bilgi akışı devam ediyor. Komisyon uzmanları, Cumhurbaşkanlığı'ndan gönderilen belgelerin tasnif işlemini tamamlayarak raporun yazımına başladı. Köşk'tengönderilen belgeler arasında 28 Şubat sürecinde Demirel'e sunulan 803 irtica ile ilgili belgeönemli yer tutuyor. 803'ü irtica raporu olmak üzere toplam 2 bin 668 sayfalık belge, Demirel'in28 Şubat sürecindeki 'baş aktörlüğünü' adeta tescillerken, Komisyona 28 Şubat için "28 Şubat darbe değildir. Yasal sınırlar içinde yapılan bir eylemdir" diyen Demirel'i yalanlıyor.

O BELGELERLE ERBAKAN'I SIKIŞTIRDI

Meclis kayıtlarından ulaşılan bilgilere göre, Demirel'e, geçmişte ilişkide olduğu MİT'in içindekibazı çalışanlardan kendisine sürekli bilgi akışı sağlandı. Böylece Köşk ve MİT arasında oluşturulan bu kanal üzerinden sürekli bilgi, belge aktı. Demirel, 803 adedi irtica ile ilgili olan bu bilgileri, her fırsatta iktidarı ve Refah-Yol hükümetinin Başbakanı Necmettin Erbakan'ı zor durumda bırakmak için Milli Güvenlik Kurulu gündemine getirdi. MİT'ten gelen bu belge ve bilgiler üzerinden toplantılarda MGK üyelerine sunum yapıldı.

BELGELER GAZETECİLERE SERVİS EDİLDİ

İddialara göre, Demirel'in MİT ile ilişkisi sadece bir grupla sınırlı kalmadı. Demirel, dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal ile sürekli görüşme trafiği içinde bulunuyordu. 1992'den 1998'yekadar 6 yıl boyunca MİT Müsteşarlığı yapan Köksal, Başbakanlığa bağlı olmasına Başbakan Necmettin Erbakan'ı bypass ederek bazı bilgi ve belgeleri sürekli olarak Demirel'e ulaştırdı. Doğruluğu kanıtlanmamış bu belgelerin, daha sonra MGK ve Genelkurmay Başkanlığı gibi kurumlar üzerinden bazı gazetecilere elden servis edilmesi sağlandı. Böylece 28 Şubat süreci köpürtülerek, hükümet ve bazı kurumlar aleyhinde psikolojik harekat yürütüldü.

ERBAKAN'LA GÖRÜŞMESİNİ ANLATTI

Belgelere göre, MİT Müsteşarı Köksal, Başbakan Necmettin Erbakan ile yaptığı ikili bir görüşmenin içeriğini de kaleme alarak yazılı olarak Demirel'e ulaştırdı. Darbe Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, iki kişi arasında hele bir başbakan ile yapılan ikili görüşmenin üçüncü bir şahsa kim olursa olsun paylaşmanın doğru olmadığını söyledi. Şahin "Sayın Başbakanla yapılan ikili görüşmenin yansıtılması doğru değildir. Böyle bir usul de yok. Normal demokrasi ve dönemlerde olmaması gereken bir durum var" dedi.

MGV İLE BERABER 9 VAKIFLA İLGİLİ BİLGİ GÖNDERİLDİ

Öte yandan Darbe Komisyonu, 28 Şubat sürecinde mallarına el konulan vakıflarla ilgili de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden bilgi istedi. Genel Müdürlük, aralarında MGV ile birlikte toplam 9 vakıfla ilgili bilgi gönderdi. Komisyon Sözcüsü İdris Şahin, bu çerçevede 28 Şubat sürecindeki mağdurları da dinlemeyi planladıklarını söyledi.

Kaynak: Star

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.