Moldova’da Cumhurbaşkanı Sandu parlamentoyu feshetti

Moldova’da Cumhurbaşkanı Sandu parlamentoyu feshetti

Cumhurbaşkanı Maya Sandu parlamentoyu feshetti, Anayasa Mahkemesi de bununiçin uygun şartların oluştuğuna hükmetti.

Moldova Anayasa Mahkemesi Başkanı Domniсa Manole, başkent Kişinev'de yaptığı açıklamada, Sandu'nun parlamentoyu feshetmesi için yaptığı başvurunun değerlendirildiğini ve Mahkemenin bu konuda karar aldığını belirterek, "Parlamentonun feshedilmesi için gerekli koşulların oluştuğuna hükmedildi. Böylece, seçmenlere anayasal yöntemle ülkedeki siyasi krizi çözmek için hak verildi" dedi.

Bu kararın alınması için gerekli şartların yerine getirildiğine işaret eden Manole, "Hükümetin istifa etmesi ardından üç ay geçti. Yeni hükümeti oluşturmak için girişimlerde bulunuldu. Bu süreçte Cumhurbaşkanı parlamentodaki siyasi parti temsilcileriyle istişarelerde bulundu" dedi.

Söz konusu karar, Sandu'nun parlamentoyu feshetmesi ve erken seçime gidilmesi yönünde karar almasına izin veriyor.

Moldova yasalarına göre erken seçimin, parlamentonun feshedilmesinin ardından, 3 ay içinde yapılması gerekiyor.

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, mahkemenin söz konusu kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu doğal bir karar. Moldovalılar, uygun parlamentoyu seçme fırsatına sahip oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Erken seçime en kısa zamanda gidilmesi gerektiğini vurgulayan Sandu, "Bu kaçınılmazdır. Yakında parlamentonun feshedilmesi ve erken seçime gidilmesiyle ilgili kararname imzalayacağım" ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.