Molla Beşir Şimşek: Sahabenin hayatını tarihi bir bilgi olsun diye okumuyoruz

Molla Beşir Şimşek: Sahabenin hayatını tarihi bir bilgi olsun diye okumuyoruz

Bitlis Peygamber Sevdalıları Derneği tarafından "Kasım Ayı Sahabe Ayı" etkinlikleri kapsamında düzenlediği ve Ebu Ubeyde bin Cerrah’ın hayatının anlatıldığı etkinliğe yoğun ilgi gösterildi.

"Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" temasıyla Bitlis Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, soğuk havalara rağmen yüzlerce vatandaş katıldı.

Muhammed Uysal’ın sunuculuğunu yaptığı program, Fatih Cami İmam Hatibi Ömer Işık Hoca’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Özlem Ajans sanatçılarının seslendirdiği birbirinden güzel ilahi ve ezgilerle devam eden programın selamlama konuşmasını yapan Bitlis Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı İsmail Elban, sahabenin örnek hayatına dikkat çekerek, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.

“Sahabeler, Peygamber Sevdalıları olmayı hak ettiler”

Elban, “Sahabeyi kiramın hayatına baktığımızda iki ana unsur gözümüze çarpmaktadır. Birincisi Allah ve Resulünün sevgisi, ikincisi ise değişen değil, değiştiren kişilik olmalarıdır. Gerçekten ashab, Allah ve Resulünün sevgisini kalplerinde çok güzel taşıdılar. Hep ona sadık kaldılar. Peygamber Sevdalıları olmayı hak ettiler. İddialarını ispat ettiler. Hayatlarında bunu görmek mümkün. Onlar dünyanın değiştirdiği insanlar olmadılar. Bizzat dünyayı kendileri değiştirdiler. Bunun en güzel örneği Ebu Ubeyd bin Cerrah’tır. Sayısız fetih ve İslam’a hizmetleri, onu asıl amacı olan Allah rızasından bir an olsun geri çevirmedi.” diye konuştu.

“O gün ‘La İllahe İllallah’ demenin bir bedeli vardı”

Günün anlam ve önemine binaen konuşan Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, o dönemde ‘La İllahe İllallah’ demenin ağır bedellerinin olduğuna vurgu yaptı.

Ebu Ubeyde bin Cerrah’ın mücadelesinden kesitler sunan Şimşek, “Kasım ayı sahabe ayı. Aslında bütün zaman sahabe ayıdır. Biz bugün ‘La İllahe İllallah’ diyoruz değil mi? Ne kadar kolay söylüyoruz. Ama o zaman bu kelimeyi bu kadar kolay söylemek mümkün değildi. Bu şekilde mümin olduğunu söylemek, bu kadar kolay değildi. ‘La İllahe İllallah’ dediğinizde babanızdan, eşinizden işkence görüyordunuz. Her türlü hakaret ve eziyette maruz kalıyor, hayatınız tehlikeye giriyordu. O gün, o kelimeyi söylemenin bedeli yıllarca sürgünde olmak demekti. Nitekim Ebu Ubeyde ibni Cerrah böyle bir bedelle yolla çıkmıştı.” dedi.

“Müslüman tercihinde inancının gereğini yapar”

Sahabe hayatının sadece tarihi bir bilgi olarak değil, hayata tatbik etmek için okunması gerektiğinin altını çizen Şimşek, müminler tercihlerini yaparken, inancı doğrultusunda hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Şimşek, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Bugün belki sevdiklerimizle savaş halinde olmayabiliriz. Ama farklı tercihlerle bir araya gelebiliyoruz. Farklı tercihlerle karşı karşıya gelebiliyoruz. Değişen hiçbir şey yok. Bir Müslüman inancının gereğini yapar, inancı doğrultusunda hareket eder. Tercihlerini yaparken, karar verirken, mutlaka inancının izin verdiği çerçevede hareket edebilir. Peygamber Efendimizde bunu görüyoruz. Onun yetiştirdiği talebelerde bunu görüyoruz. Eğer bugün ashabın hayatını okuyorsak, program yapıyorsak, sadece tarihi bir bilgiyi elde etmek için değil. O insanlar bu dinin orijinal halini nasıl yaşadılar, iman gerçek manada nasıl olur, teslimiyet nasıl olur, sevmek nasıl olur? Bunun gerçeğini görmek, öğrenmek ve bunu hayatımızda ahlak edinebilmek için bunları okuyoruz.”

Hicret Cami İmam Hatibi Erkan Yaşar’ın yaptığı dua ile sona eren programa; Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay’ın yanı sıra siyasi parti ile STK temsilcileri, kanaat önderleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler