Molla Şenlik: Faizci kişi Allah'a ve Peygambere savaş ilan etmiştir

Molla Şenlik: Faizci kişi Allah'a ve Peygambere savaş ilan etmiştir

Son zamanlarda artan faiz ekonomisine dikkat çeken İTTHADUL ULEMA Üyesi Molla Mehmet Şenlik, Kur'an-ı Kerim'de de belirtildiği üzere faizci kişinin Allah'a ve Peygambere savaş ilan ettiği hükmünü hatırlatarak uzak durulması tavsiyesinde bulundu.

Faiz oranlarındaki hareketlilikle beraber toplumda parayla para kazanma olarak tanımlanan faizcilik günden güne artıyor.

Sermaye sahiplerinin emek sarf etmeden para kazanma yöntemi olarak tercih ettiği faizcilik sisteminin İslami boyutunu aktaran İTTHADUL ULEMA Üyesi Molla Mehmet Şenlik, bunun aslında bir kazanç yöntemi olarak algılansa da ileriye dönük düşünüldüğünde ekonomik bir kayıp ve Allah'ın haram kıldığı bir günah türü olduğunu söyledi.

"Allah'ın haram kıldığı bir şeyden hiçbir zaman fayda olmaz"

Faizin Allah-u Teala'nın haram kıldığı kebair günahlardan biri olduğunu belirten Molla Şenlik, "Faizcilikten kimse fayda görmemiş. Faiz alan da veren de zarar eder. Faize para yatıran karlı görünse de aslında zarar ediyor. Hiçbir zaman Allah'ın haram kıldığı bir şeyde fayda olmaz. Rakamsal olarak bir şeyler artsa dahi aslında onun manevi sermayesinden bir şey artmaz; bilakis maneviyatını ve vaktini kaybeder, mesaisini boşa harcar, parasını yatırıp bir iş yapmadan para kazanmaya bakarak atalet getirir." şeklinde konuştu.

"Faizcilikte atalet vardır" diyerek konuşmasını sürdüren Molla Şenlik, "Kişi, paradan para kazanmak ve paranın üstüne para getirmek maksadıyla elindekini bankaya veya faiz alıcılarına verir ve yerinde oturur. Para çalışır, çalıştıran o paranın kazancından bir miktarını kendine alır, diğerini de faizciye ödemek zorundadır. Faizciye ödediği fazlalık ise piyasaya yansıyor, fiyatlar yükseliyor. Çünkü maliyet artıyor." ifadelerine yer verdi.

Şenlik, "Dolayısıyla piyasa yükselince sömürü gerçekleşiyor, halk sömürülüyor. Kredi alan insanlar belki bir miktar kazanıyor ama asıl bankalar kazanıyor. Kendisi kazanıyorsa da kazandığını parasını çalıştırdığı insana yüklüyor. Ona göre bir ticaret sistemi oluşturmuşlar." dedi.

"Faiz, kesinlikle Allah'ın haram kıldığı bir ateştir"

Günümüzde faiz ekonomisinin hâkim olduğunu ve faiz ekonomisinin olduğu yerde sömürü, zulüm, haksızlık ve hak yemenin var olduğuna vurgu yapan Şenlik, şunları söyledi:

"İslam faizi haram, alışverişi ise helal kılmıştır. Normalde faiz alışverişe benziyorsa da aslında alışverişte bir hareket faizcilikte ise 'sene sonunda bu kadar faiz alacaksın' şeklinde sabit rakam vardır. Faiz oranı yükselse de düşse de karı odur. Şimdi günümüzde bankalar faizi bir yukarı çıkarıyor bir indiriyorlar. Faiz oranı yükseldiğinde de düştüğünde de banka kazanıyor. Çünkü faiz oranı düştüğünde örneğin 105 liradan bankadan alınan tahviller 102'ye düşüyor. Aradaki 3 lira para sahibinden gidiyor ama kişi bunu anlamıyor. Normalde kazanmış gibi görünse de aslında elindeki sermaye zamanla eriyor. Bankalar da bu duruma maruz kalabilse de bunu komisyon masraflarına ekliyor. Yani elindeki faiz düşürdüğünde komisyon fiyatlarını yükselterek aynı hesabı çıkarabiliyor."

Şenlik, "Faiz, kesinlikle Allah'ın haram kıldığı bir ateştir. Faizci kişi Allah'a ve Peygambere savaş ilan etmiştir. Savaş ilan etmek, Allah'ın helal ve haram olarak belirlediği bir alışveriş veya ekonomik sistemin dışına çıkıp kişinin kendini koruması veya daha fazla kazanabilmesi için ayrı bir sistem kurmasıdır. Özellikle faiz ekonomisini işleten devletler ve büyük sermaye sahipleri bilsinler ki bir haksızlık yapıyorlar, hak yiyorlar. 'Bizim işimizde böyle bir sistem vardır, bu sistem ancak böyle çalışır' demekle bu işin içinden çıkamaz, faizin günahından kurtulamazlar." diye belirtti.

"Faiz yok ederken sadaka artırıyor, ödünç para verme insaniyeti geliştirirken faiz düşmanlık getiriyor"

Faizin toplumda oluşturduğu manevi tahribata dikkat çeken Şenlik, "Faiz yok ediyor, sadaka artırıyor. Karz-ı hasene dediğimiz hiç karşılık beklemeden insanlara ödünç para verme insaniyeti geliştiriyor, insanlar arasındaki muhabbeti artırıyor. Faiz ise kazandığının bir miktarını tefeciye verdiğinden düşmanlık getiriyor." ifadelerini kullandı.

Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi vesellemin getirdiği uygulamaya atıfta bulunan Şenlik, "Resulullah aleyhissalatu vesselam veda hutbesinde ilk olarak faizi tamamen kaldırdı ve dedi ki 'ilk olarak kaldırdığım faiz Abbas bin Abdülmuttalib'in faizidir. Hazreti Abbas faizciydi. Parasının toplanması durumunda Medine'ye hicret edeceği bilindiğinden tüm parası Mekkeli müşrikler arasında dağıtılmıştı. Hazreti Abbas o paranın mahkûmu olduğundan en son hicret eden bir muhacir oldu, hayr-u hasenattan ve ashap içerisindeki mertebeden geri kaldı."

Son olarak faiz üzerinden ekonomi sağlamak yerine var olan sermayenin ticarette kullanılması yönünde tavsiyelerini paylaşan Şenlik, "Hazreti Peygamberin getirdiği bu uygulama bugüne kadar İslam fıkhında en geniş olarak işlenen konu riba yani faizciliktir. Ticaret yapınız. Kazanmak istiyorsanız paranızı özel veya reel sektöre kaydırın, çalıştırın. Paradan para kazanmak haramdır, haksızlıktır." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.