Müftü Geylani: İslam âlemi kenetlenirse dünyanın süper gücü olur

Müftü Geylani: İslam âlemi kenetlenirse dünyanın süper gücü olur

Bitlis'te hacı adaylarının uğurlanması töreninde konuşan Bitlis İl Müftüsü M. Faysal Geylani, "İslam âlemi birleşir, kenetlenir ve bütünleşirse dünyanın en süper gücü olur." dedi.

Bitlis'te hac farizasını yerine getirmek amacıyla kutsal topraklara gidecek olan 185 kişilik hacı kafilesi için bir uğurlama programı düzenlendi. İl Müftülüğü bahçesinde düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayıp ilahi ve salâvatlarla devam etti.

Hacı adaylarına, hacın önemine binaen bir konuşma yapan Bitlis İl Müftüsü M. Faysal Geylani, hac farizasının meşakkatli olduğu kadar, değerli bir ibadet olduğunu söyledi.

Hacılara önemli tavsiyelerde bulunan Geylani, özellikle sabırlı olmaları, yaşlılara yardım etmeleri ve İslam ümmeti için bolca dua etmelerini istedi. Kutsal topraklarda yapmaları gerekenler hakkında hacı adaylarına bilgi veren Geylani, bol bol ibadet ederek, dua etmeleri için telkinde bulundu.

"İslam âleminin birliği için dua edelim"

Geylani, "Gerçekten hac, bizlere çok büyük dersler ve mesajlar veriyor. Bugünden itibaren seferimiz başlıyor. Bu seferde zorluk, meşakkat vardır. Çok sabırlı olmamız lazım. Arafat'a gideceksiniz, kendiniz için dua ettiğiniz gibi İslam âlemi için, ülkemiz, memleketimiz ve milletimiz için dua edin. Bugün gerçekten İslam âlemi birleşir, kenetlenir ve bütünleşirse dünyanın en süper gücü olur." dedi.

"Biz şeytanı taşlarken, içimizdeki gururu, kibri, riyayı, nefisler için yapmış olduğumuz işleri taşlıyoruz"

Hacın her yerinde değişik manzaralar, değişik mesajlar ve ibret olduğuna dikkat çeken Geylani, şunları söyledi:

"Hacın her yerinde değişik manzaralar, değişik mesajlar ve ibretler vardır. Mina'da o şeytanı taşlarken, aslında şeytani ve nefsani duygularımızı taşlıyoruz. Şeytani ve nefsani duygularımızı ayaklarımızın altına alıp ezmeye çalışıyoruz. Şeytanı taşlarken, 'Ya Rabbi! Riyadan, gururdan, kibirden, mal ve mevki-makam sevgisinden bizi muhafaza eyle.' diyoruz. Şeytan orada değil, içimizdedir. Biz şeytanı taşlarken, içimizdeki gururu, kibri, riyayı, nefisleri, nefisler için yapmış olduğumuz işleri taşlıyoruz."

Müslümanların ilk kıblesi olan Mescidi-i Aksa'nın bugün siyonist işgali altında bulunduğunu hatırlatan Geylani, en kısa zamanda Mescidi-i Aksa'nın özgürlüğüne kavuşması ve orada birlikte namaz kılınması için hacı adaylarından dua etmelerini istedi.

"Sabır ve yaşlılara yardım etmeyi unutmayın"

Hacılara sabır ve yaşlılara yardım etmeleri noktasında da tavsiyelerde bulunan Geylani, "Bugünden itibaren tekrar eve dönünceye kadar sabrı unutmayın. Bir hocamız konuşmasında, 'Sorarlarsa adınız ne? Sabır. Soyadınız ne? Yine sabır deyin.' demişti. Yaşlı olan hacılarımız var. Onların hizmetinde bulunmak kadar hayırlı bir şey yoktur. Yaşlı olan bayan ve erkek hacılarımıza yarımcı olalım. İnşallah sabırlı bir şekilde gidip gelmeyi, orada af edilenlerde olmayı Allah cümlemize ve cümlenize nasip eylesin." diye konuştu.

Program; yapılan duanın ardından, hacıların salâvatlar eşliğinde uğurlamasıyla sona erdi. Programa Bitlis Vali Yardımcısı Tamer Kılıç, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, İl Müftüsü M. Faysal Geylani, hacı adayları ve yakınları katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler