Müftü Taşçı: "Ramazan'ı fırsat bilerek salih amellerin peşinden koşalım"

Müftü Taşçı: "Ramazan'ı fırsat bilerek salih amellerin peşinden koşalım"

Yaklaşan Ramazan Ayı münasebetiyle açıklamalarda bulunan Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taşçı, her Ramazan olduğu gibi bu Ramazan'ın da evlerde cemaatle yapılacak ibadetlerle dolu dolu geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Taşçı, Covid-19 salgını nedeniyle camilerin ve mescitlerin kapalı olmasının Müslümanları tembelliğe değil, bilakis daha fazla aşkla ve şevkle ibadet etmeye, Ramazan Ayını en güzel şekilde ihya etmeye teşvik etmesi gerektiğini vurguladı.

Covid-19 salgını nedeniyle insanlığın zor bir dönemden geçtiğini belirten Taşçı, "Şükürler olsun, bizler için aranma, temizlenme, kusurlarımızdan, günahlarımızdan, isyanlarımızdan, tuğyanlarımızdan ve yanlışlarımızdan arınabilmenin fırsatı olan bir Ramazan'ı Şerif ayının daha gölgesi üzerimize düşmeye başladı. Gerçekten zor zamanlardan, belki de insanlık tarihine baktığımız zaman, insanlık tarihinin geçmişinde yaşadığı en sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. İnşallah Cenabı Allah yaşayacağımız ve idrak edeceğimiz bu Ramazan vesilesiyle hüznümüzü sürura, sıkıntılarımızı ferahlığa tebdil eylesin. Rabbim Ramazanımızı bu salgından kurtuluşumuza, temizlenmemize, arınmamıza vesile eylesin." dedi.

"Müslümanlar için teslim olmak yoktur"

Müslümanların bu zorlu süreçten yüz akıyla çıkmak için gayret etmesi gerektiğini vurgulayan Taşçı, şöyle devam etti:

Bizim için çaresizlik, imkânsızlık yoktur. Bu dezavantajlı gibi gözüken süreci Allah'ın izniyle ve Ramazan'ın da bereketiyle avantaja çevirmenin mücadelesini veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. İnananlar için, Müslümanlar için teslim olmak yoktur. İnşallah Cenabı Allah'ın yardımıyla ve bizlerin de gayretleriyle bu sürecin üstesinden geleceğiz. Salgının hüküm sürdüğü bir anda gelen Ramazanımızı inşallah en güzel bir şekilde idrak edip, en güzel bir şekilde ihya edip, en güzel bir şekilde dolu dolu yaşayıp Ramazan'ı kendimizden hoşnut ve razı olmuş bir şekilde uğurlamanın çaresine bakacağız. Ve sanki bu salgın gelmemiş gibi işimize bakacağız, kendimizi ibadetlerimize vereceğiz. Tabiri caizse Cenabı Allah ile Kur'an ile baş başa kalacağız. Peygamberimiz Efendimiz Hazreti Muhammed (Aleyhisaletu vesselam) ve sünneti ile baş başa kalarak bu süreci ve bu Ramazan'ımızı inşallah en güzel bir şekilde ihya etmenin çarelerini hep beraber bulacağız ve ortaya koyacağız.

"İnternet üzerinden sohbet ve mukabelelerimize devam edeceğiz"

Ramazan'ın vazgeçilmezleri arasında yer alan mukabele sünnetini kendisinin il müftülüğünde yapacağı canlı yayınla ihya edeceklerini söyleyen Taşçı, "İnşallah bundan önceki Ramazanlarımızda olduğu gibi bu Ramazan'da da sohbetlerimiz, vaazlarımız olacak. Camilerimiz kapalı olabilir, cemaatimiz camilerimize gelemeyebilir. Biz sohbetlerimizi gerek cami içinde ve gerekse cami dışında sosyal medya mecralarını kullanmak suretiyle internet üzerinden sohbetlerimizi, vaazlarımızı inşallah icra edeceğiz. Sohbetlerimiz aynen olduğu gibi devam edecek." şeklinde konuştu.

"Teravihlerimizi de ailelerimizle beraber kılacağız"

Camiler ve mescitler kapalı olsa da evlerin birer mescit haline getirilmesi gerektiğini belirten Taşçı, şunları söyledi:

Peygamber Efendimiz (Aleyhisaletu vesselam) Ramazan Ayını tarif ettiği hadisi şeriflerinde 'O öyle bir aydır ki, Allah o ayın orucunu size farz kıldı, teravih namazını da size sünnet kıldı.' buyurdu. Peygamber Efendimizin (Aleyhisaletu vesselam) buyurduğu şekilde inşallah oruçlarımızı tutacağız, camilerimiz kapalı diye sakın ama sakın teravihlerimizi ihmal etmeyeceğiz. Teravihlerimize de evlerimizde çocuklarımızla beraber, eşlerimizle beraber kılacağız. İçimizde namaz kıldırabilecek biri varsa mutlaka onun imamlığında teravihlerimizi evlerimizde cemaatle kalacağız. Evlerimiz bundan sonra cami olacak, mescitlere çevireceğiz ve o mescit olan evlerimizde çocuklarımızla beraber teravihlerimizi inşallah eda edeceğiz, mukabeleler okuyacağız. O mescit yaptığımız evlerimizde Kur'an-ı Kerim'in manasını okuyacağız. Peygamber Efendimizin (Aleyhisaletu vesselam) hayatını, hadislerini okumak suretiyle öyle bir hal alacak ki, sanki hiç hayatımızda camilerimiz kapanmamış, camilerimiz sadece yer değiştirmiş, camilerimiz evlerimize taşınmış bir şekilde ibadetlerimize evlerimizde devam edeceğiz. İnşallah imamlarımız, Kur'an kursu hocalarımız sosyal medya mecralarında internet üzerinden mukabele okuyacaklar. Bulunduğu yerde, çarşıda, pazarda ticarethanesinde akıllı telefonlarını açıp bu mukabeleleri dinleyebilirler. Allah nasip eylerse İl Müftüsü olarak inşallah mukabele okuyacağım. İnternet üzerinden canlı yayınlanacak inşallah, oradan da izlemek isteyen kardeşlerimiz mukabelelerimizi takip edebilirler.

"Muhtaçların da kapılarını çalalım"

Taşçı, "Ramazan orucu, teravihi ayrı bir lezzet, ayrı bir sürur, ayrı bir keyif… Aynen bunlar gibi iftar davetleri de bambaşka bir güzelliktir. Salgından dolayı iftar davetlerimiz olmayacak. Peygamberimiz Efendimiz Allah Resulü Hazreti Muhammed'in (Aleyhisaletu vesselam) torunu Hazreti Hüseyin Efendimizin oğlu Zeynel Abidin gibi, sahabeler gibi evlerimizde annelerimizin, eşlerimizin hazırlamış olduğu iftardan bir kısmını elimize alıp ihtiyaç sahiplerine, muhtaçlara, komşularımıza götürüp iftarlarını evlerinde ikram edeceğiz. Kapılarını çalıp iftar yemeklerini bırakmak suretiyle inşallah bu sünneti de icra edeceğiz. Çünkü Peygamber Efendimiz (Aleyhisaletu vesselam) 'Her kim bir oruçluya iftar ettirirse bu, onun için günahlarına kefaret olur. Cehennemden azade oluşuna vesile olur. Ve o oruçlunun sevabının bir misli de kendisine verilir.' diye müjdelediği sevabı ve ecri muazzam ve muhteşem olan bir ibadettir, oruçluya iftar ettirmek." ifadelerini kullandı.

"Mutlaka ama mutlaka her birimizin bir kardeş ailesi olmalı"

Diğer aylarda olduğu gibi Ramazan Ayında da daha fazla ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmak gerektiğini ifade eden Taşçı şunları kaydetti:

Mutlaka ama mutlaka her birimizin bir kardeş, muhtaç ailemiz olmalı. Dışarı çıkamayan, dışarı çıkamadığı gibi ihtiyaçlarını giderecek kimsesi de olmayan tanıdıklarımız, komşularımız, bildiklerimiz varsa bunları muhakkak hep beraber koruyacağız, kollayacağız, destek olacağız. İhtiyaçları varsa ihtiyaçlarını hep beraber inşallah bu rahmet ve mağfiret mevsiminde gidermeye çalışacağız.

"Zenginler fakirlerin, fakirler de zenginlerin imtihan vesilesidir"

Ramazan Ayında sadaka, zekat ve infak ruhunun daha fazla canlı olması gerektiğini ve özellikle ekonomik durumu yerinde olanların fakir insanlara ulaşması gerektiğini vurgulayan Taşçı, "Özellikle hali vakti yerinde olanlar fakirlere yardımlarını ulaştırsınlar. Cenabı Allah zenginleri fakirlerle, fakirleri de zenginlerle imtihan ediyor. Zenginler fakirlerin, fakirler de zenginlerin imtihan vesilesidir. İnşallah gelin hep beraber şu Ramazan'ı Şerif ayında günahlarımızdan, kusurlarımızdan, yanlışlarımızdan kurtulup cehennemden azat, cennetlere namzet olmuş bir şekilde Ramazan'dan çıkaracak salih amellerin peşinden koşalım." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.