Muhtarlık seçimlerinden önce ön seçimlerin yapılması gerekir

Muhtarlık seçimlerinden önce ön seçimlerin yapılması gerekir

Haklarında inceleme başlatılan 3 bin muhtara ilişkin açıklamalarda bulunan Tüm Muhtarlar Derneği Batman Şube Başkanı Masum Padir, muhtarlık seçimlerinden önce YSK tarafından ön seçimlerin yapılması gerektiğini söyledi.

31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimlerinin ardından muhtarlarla ilgili Türkiye geneli 3 bin itirazın yapılmasını değerlendiren Tüm Muhtarlar Derneği Batman Şube Başkanı Masum Padir, YSK’nın muhtarlık seçimleriyle ilgili ön seçimler yapması gerektiğini belirtti.

İtirazı yapılan muhtarlardan 3 bini hakkında ‘okuma-yazma bilmediği, seçildiği mahallenin daimi sakini olmayıp, o mahalleye sonradan taşındığı’ gibi seçilme yeterliliğine sahip olmadığı yönündeki şikâyetler üzerine YSK tarafından inceleme başlatıldı.

YSK gerekli incelemeleri başlatmasının ardından 3 bin muhtarın mazbatasının alınacağı ve 7 Haziran 2020’de muhtarlık seçimi yapılabileceği belirtiliyor.

Muhtarlık seçimleri özellikle bölgede çok sıkıntılı, hatta ölümlü geçen tehlikeli seçimler olup toplumu germesinin yanında mali külfeti de beraberinde getiriyor. YSK’nın seçimden önce seçilme yeterliliği hakkında gerekli tedbir almaması tepkilere neden olurken muhtarlar, yapılması planlanan muhtarlık seçimlerinin toplumu yeniden gereceğini belirtiyorlar.

Muhtarlık seçimlerinin çok zor geçtiğini söyleyen Tüm Muhtarlar Derneği Batman Şube Başkanı Masum Padir, seçimin ardından herhangi bir sorunla karşılaşmamak için muhtar adaylarının ön seçimle YSK’nın süzgecinden geçtikten sonra seçilmesi gerektiğini ifade etti.

“Muhtarlık seçimi belediye veya milletvekilinde olduğu gibi değildir”

YSK’nın seçilme yeterliliği hakkında baştan gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirten Padir, “Muhtarlık seçimi belediye veya milletvekilinde olduğu gibi değildir. Belediye ve milletvekili seçimleri seçimden önce ön elemeyle gerçekleşebiliyor. Muhtarlık seçimi ise böyle değil. Son güne kadar dahi kim oy pusulasını oy kullanma işlemi olan salonlara bırakır ve seçilirse, o muhtar olabiliyor. Bu YSK’nın bir sıkıntısıdır. Seçimle ilgili 2972 sayılı kanunun da değişmesi lazım. Muhtar olabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak ve 6 ay öncesinden mahalle veya köyde ikamet ediyor olması gerekiyor. Herhangi bir mezuniyet gerektirmiyor, okuryazar olması yetiyor.” dedi.

“Muhtar adayları ön seçimle YSK’nın süzgecinden geçmeli”

Konuşmasının devamında Padir şunları söyledi, “Muhtar adayları ön seçimle YSK’nın süzgecinden geçtikten sonra seçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bölge olmadığı zaman 6 bin itiraz yapılır. Muhtar olma şartlarını taşımayan muhtar adaylarının adaylığı kabul edilmemesi gerekir. Haziran 2020’de mazbatası alınan muhtarlar için tekrar seçime gidileceği belirtiliyor. Bu konuda devletin üzerine ciddi anlamda görevler düşüyor. Maliyetler çok olduğundan dolayı ekonomik anlamda da bütçede sarsma oluyor. Oysaki, ön seçim yapılmış olsaydı yaşanan sıkıntılar olmayacaktı. Bunun bir an evvel düzeltilmesini istiyoruz.”

“Bölgemizde muhtar seçimleri her zaman sancılı geçer”

Muhtarların özlük haklarının iyileştirilmesi üzerine muhtarlığa taleplerin arttığına dikkat çeken Padir, “Muhtarların eskiye nazaran özlük haklarında iyileştirmeler yapıldı. Bunun yanı sıra, silah ruhsatı konusunda sağlanan kolaylıklar muhtar adaylarına cazip geldi. Sigortamız yokken devlet bizim sigorta primlerimizi kendisi yatırıyor. Bu da özlük haklarımızın bir nebze de olsa iyileşmesi anlamına geliyor. Bölgemizde bu seçimler her zaman sancılı geçer. Rekabet ortamı biraz daha kızışıyor. En kötü ihtimalle buna bile bakarsak 2972 sayılı kanunun değişmesi ve muhtar adayları ön seçimle seçilmesi gerekiyor. Bu bizim için çok elzemdir.” şeklinde konuştu.

“Ön seçim yapılmadığı takdirde beraberinde bir sürü olumsuzluklar oluyor”

En büyük taleplerinin ön seçim yapılması olduğunu söyleyen Padir, son olarak şunları aktardı,

“Kişinin okuma yazması var mıdır? 18 yaşını doldurmuş mudur? En az 6 ay öncesinden mahalle veya köyünde ikamet etmiş midir? Kısıtlı veya hükümlü durumu var mıdır? Bütün bunların araştırılması ve ön seçimden geçilmesi daha sonra muhtar adaylarımızın seçime girmesi önemlidir. Böyle olursa çok daha sağlıklı bir seçim olur ve itirazlar olmaz. Ekonomik anlamda sıkıntılar olmaz. Bunlar yapılmadığı takdirde beraberinde bir sürü olumsuzluklar meydana geliyor. Ön seçim yapıldığı zaman bu sıkıntıların olmayacağını tahmin ediyorum.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.