Müslim Muhammed, Halepçe'de yaşanan katliamı anlattı

Müslim Muhammed, Halepçe'de yaşanan katliamı anlattı

Halepçe Katliamının 32'nci yıldönümü nedeniyle açıklamalarda bulunan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi Politbüro Üyesi Müslim Muhammed, yaşanan acı olayları ve perde arkasındaki karakterlere dikkat çekti.

16 Mart'ın Özellikle Kürdler ve insanlık için gerçekten acı verici bir gün olduğunun altını çizen Müslim Muhammed, "Ayın 16'sında devrik Saddam Hüseyin rejimi; insan, hayvan ve taşları ayırt etmeksizin hepsini yakıp yıktı. Bir dakika içerisinde yaşlı-genç, kadın-erkek demeden 5 bin insan öldürüldü. O gün, özelde Kürdler ve bütün dünya için kara bir gündü." dedi.

Müslim Muhammed, o katliamda şehid olmayıp halen yaşayan çocukların vücutlarında kimyasal etkilerin kaldığına vurgu yaptı.

Halepçe'den önce Enfal katliamının yaşandığını hatırlatan Müslim Muhammed, "Bu katliamda 162 bin Kürd diri diri toprağa gömüldü. Saddam rejimi de bunu Enfal olarak isimlendirdi. Daha yeni yeni o toplu mezarlar bulunuyor ve yapılan zulmün boyutu ortaya çıkıyor. Suriye Kürdistanı'nda ve diğer parçalarda yaşayan Kürdler, çocuklarını Halepçe diye isimlendiriyorlar. Aynı şekilde her yıl ayın 16'sında saat 11.05'de o şehidlerin ruhları için 5 dakika saygı duruşuna duruyorlar. Suriye ve Irak Kürdistanı ile diğer parçalarda bu olayın yaşandığı gün, tarihi bir gün olarak kabul ediliyor. O günü unutmuyorlar, hatırlıyorlar, anlatıyorlar, açıklamalar yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Ortadoğu ülkeleri ABD'ye destek oluyor"

Tarihte gerçekleşen katliamlara dikkat çekmek için yaptığı mücadeleden dolayı kendisinin de hapis cezası aldığının söyleyen Müslim Muhammed, "1997'de yaptığımız saygı duruşu, şahsi ve parti olarak açıklamalar ile belge dağıtımından dolayı Esed'in zindanlarına girdik." şeklinde konuştu.

Irak'ta yapılan katliamlarda ABD ve işbirlikçilerinin rölüne dikkat çeken Müslim Muhammed, "ABD kendi işini yapıyor, menfaatleri için bu bölgede geziyor ve kendi halkının hizmetine sunmak için geri dönüyor. Fakat maalesef Ortadoğu ülkeleri ABD'ye destek oluyorlar." diye belirtti.

"Saddam, İran ile 8 yıl hiçbir faydası olmayan bir savaşı sürdürdü."

Müslim Muhammed, "Saddam rejimi gibi sistemler, kendi işlerini yapmayıp başkalarının işlerini yapıyorlardı. Saddam, bölge halkı tarafından diktatör ve mücrim biri olarak tanınıyor. İran ile 8 yıl hiçbir faydası olmayan bir savaşı sürdürdü. Oradan döndükten sonra Kuveyt'e girdi ve etrafındaki herkesle savaşmaya başladı. Yani akıllı bir şahıs değildi." dedi.

Irak'ta yaşananların Saddam rejiminin hatalarından kaynaklandığını belirten Müslim Muhammed, "Her devletin kendisine ait bir proje ve çalışması vardır. Güçlü olan kendi projelerini zayıf olana dayatıyor. Eğer devlet zayıf değilse kimse ona bir şey yapamaz. Irak'ta 6-7 milyon Kürt vardır. Eğer Saddam onların haklarını verseydi kimse gelip ona 'sende kusur ve sıkıntı var' demezdi. Evet, belki bunu söyleyenler Kürtlerin kara gözüne sevdalı değildiler. Fakat bu rejim, başkalarının müdahalesi için bahane bulmalarına izin verdi. Yani onlar kendi duvarlarında gedik bırakıyorlar. Diğerleri ise, bu gedikleri kendi menfaatleri doğrultusunda kullanıyorlar. Yani rejimdeki kusur daha çoktur." ifadelerini kullandı.

"Saddam devrildikten sonra Irak'ın durumu da değişti. Şu anda Irak'ta en sakin ve gelişmiş bölge Kürdistan bölgesidir." diyen Müslim Muhammed son olarak şöyle konuştu:

"Mart ayı Kürdlerin bayram ve sevinçlerinin olduğu bir ay olduğu gibi aynı şekilde Halepçe, Xormal ve Enfal gibi acılarla da doludur. Hepimizin bu olayları ve şehidleri hatırlaması ve unutmaması gerekir."

İLKHA


Müslim Muhammed, Halepçe'de yaşanan katliamı anlattı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.