Muşlu engelli vatandaşlar sorunlarının çözülmesini bekliyor

Muşlu engelli vatandaşlar sorunlarının çözülmesini bekliyor

Engelli vatandaşların sorunlarına yetkililerin duyarsız kaldığını belirten HÜDA PAR Muş İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, sorunun çözülmesi için bir an önce adım atılması gerektiğini belirtti.

Engelli bireylerin sorunlarına dair daha önce bazı tespit ve çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Çağlayan, sorunların giderilmesi için ilgili kurumlarla görüştüklerine fakat aradan geçen uzun zamana rağmen bazı sorun ve sıkıntıların hâlâ devam ettiğini söyledi.

"Engelli vatandaşımız pozitif ayırımcılık hakkına sahip kardeşlerimizdirler." diyen Çağlayan, "Engelli kardeşlerimizin kimseye muhtaç olmadan toplumsal yaşama katılmalarının sağlanması için gerekli koşulların yerine getirilmesi başta devletin, daha sonra il valiliği ve belediye başta olmak üzere diğer ilgili kurumların öncelikli görevleri arasındadır." dedi.

 Engellilerin sorunlarıyla ilgilenmek, sıkıntı ve taleplerini kendilerinden öğrenmek adına zaman zaman ziyaretlerde bulunduklarını dile getiren Çağlayan, "Önceki ziyaretlerimizde bir dernekleri olmadığı için kendilerini bir spor salonunda, daha sonra bir eğitim kursunda, son ziyaretimizde ise Muş Engelliler Derneği Başkanımız Bedri Korkmaz Beyi, kendilerine ait olmayan başka bir mekânda ziyaret etmek zorunda kaldık." ifadesini kullandı.

"Engelliler için yer tahsis edilmeli"

Muş'ta 10 bin 200 civarında engelli vatandaşın olduğunu hatırlatan Çağlayan, şunları söyledi:

Dernek başkanımız, yıllardır engelli kardeşlerimizin ihtiyaç ve hizmetlerine dair işlemleri, çalışmaları kendi evinde veya başka mekânlarda yapma gayretindedir. Engelliler derneğimizin sadece adı var olduğu için engelliler derneği başkanımız misafirlerini başka kurumlarda, kendilerine ait olmayan başka mekânlarda ağırlamak zorunda kalıyor. Defalarca dile getirilmesine rağmen ilgililer, ilgisiz kaldı maalesef. Milyonlarca liralık çalışmaları bir iki ay içerisinde bitiren valiliği ve belediyenin, engelli kardeşlerimiz için bir yer tahsis edecek kadar çaresiz olduğu düşünülemez. Engelliler derneği için yer tahsisi konusundaki mağduriyetin giderilmesi adına özellikle belediyenin üzerine düşeni yapmasını ve gereken adımı geciktirmeden atmasını bekliyoruz.

"Cadde ve kaldırımlar, engelli kardeşlerimizin rahatça kullanabilecekleri standartlarda değildir"

Yaşam alanları engellilerin şartları göz önünde bulundurulmadan oluşturulmaya çalışıldığının altını çizen Çağlayan, pandemiden en çok etkilenen kesimlerden birinin de engelli bireyler olduğunu ifade etti.

Çağlayan, "Alt ve üstyapı çalışmaları ile tabiri yerinde ise şehrin altı üstüne getirildi. Fakat cadde ve kaldırımlarda engelli kardeşlerimizin yaşam koşullarını kolaylaştıracak şartlar projede eksik bırakıldı. Cadde ve kaldırımlar, engelli kardeşlerimizin rahatça kullanabilecekleri standartlarda değildir. Dolayısıyla cadde ve kaldırımlar, engelli kardeşlerimizin kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan kullanabilecekleri uygun bir şekle getirilmeli, bunun için yeniden bir proje geliştirilmelidir. Engelli vatandaşımızın rahatça erişebilecek kentsel alanların, işyerlerinin, kamu ve özel bina giriş ve çıkışlarının engelli vatandaşımızın kullanabileceği standartlarda olup olmadığı yeniden gözden geçirilmeli, buna dair eksiklikler giderilmeli, engellilere yönelik konut projeleri geliştirilmelidir." diye konuştu.

"Engelliler, pandemiden iki kat daha fazla etkilendiler"

"Sağlık çalışanlarımızın halka hizmet noktasındaki gayret ve fedakârlıklarının elbette farkındayız." diyen Çağlayan, şunları kaydetti:

"Ancak pandemi sürecinin sağlık alanında yaşattığı sıkıntılar ve Muş Devlet Hastanemizin fiziki yapısının bu konudaki yetersizliğini göz önünde bulundursa, pandemi sürecinin engelli vatandaşlarımızın hayatlarını iki kat daha zorlaştırdığı ve riske ettiği görülecektir. Bu nedenle engelli vatandaşımızın sağlık hizmetleri konusunda varsa eksiklikleri giderilmeli, enfekte olma risklerinin daha fazla olduğu göz önünde bulundurularak, bakım ve tedavilerinin evde yapılmasına gayret gösterilmeli, bu anlamda eksiklikler giderilmelidir. Yetkili ve ilgililerden bu tespit, eleştiri ve halkımız adına taleplerimize dikkat kesilmelerini, bir an önce gereken adımları atmalarını bekliyoruz. Unutmayalım ki her birimiz bir engelli adayıyız." 


Muşlu engelli vatandaşlar sorunlarının çözülmesini bekliyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.