Müslüman coğrafyası ancak Kur’an-ı Kerim’i doğru anlayarak kurtulabilir foto

Müslüman coğrafyası ancak Kur’an-ı Kerim’i doğru anlayarak kurtulabilir foto

Bursa Genç Sanayici, İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD), Haziran Ayı Sinerji Toplantısı kapsamında düzenlediği iftar programına Eski Diyanet İşler Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu onur konuğu olarak katıldı.

Bursa Genç Sanayici, İşadamları ve Yöneticileri Derneği(GESİAD), Haziran Ayı Sinerji Toplantısı kapsamında düzenlediği iftar programında Eski Diyanet İşler Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nu ağırladı.

Programa, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç’ün yanı sıra, BUSİAD Başkanı Günal Baylan, Balkan TÜRKSİAD Başkanı Levent Bilek, Balkantürk Vakfı Başkanı Naci Şahin, BOSİAD Başkan Yardımcısı Hasan Candan, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Murat Yurtsever, BUMİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ferdi Tercanoğlu ve çeşitli SİAD’ların temsilcileri de katıldı.

Ramazan'ın manevi iklimi dolayısıyla huzurlu bir ortamda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya yaptı.

“Müslüman coğrafyası ancak Kur’an-ı Kerim’i doğru anlayarak kurtulabilir”

Ramazan Kaya konuşmasında, Müslümanların yoğunlukta olduğu yerlerde,   Kur’an Kerim’i anlamak ve yorumlamak noktasında ciddi farklılıklar olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Dünya genelinde Müslüman dünyası kendisini ne kadar sorguluyor bilinmez ama Türkiye’de yaşayan Müslümanların kendilerini sorguladıklarına eminim. Bu sorgulama kuşkusuz İslam’ın özünün dışında, bugün içinde bulunduğu durum ve geleceğine yöneliktir. Yapılan araştırmalarda dünyadaki en mutsuz Müslümanların, savaşların hüküm sürdüğü Irak, Suriye ve Afganistan gibi ülkelerde yaşadığı ortaya konulurken, en mutlu Müslümanların ise Kanada, İsviçre, Avusturya gibi ülkeler yaşadığı belirtilmiştir. Acı bir gerçektir ki, günümüz Müslümanları kurtuluşu batıda arayarak, Avrupa’ya sığınmaktadır.”

Dünyanın gözü önünde binlerce Müslümanın daha iyi bir yaşam umuduyla Batıya göç ederken Ege ve Akdeniz’deki tekne faciaları neticesinde boğularak öldüğüne vurgu yapan Kaya: “Dünya bu iç acıtıcı tabloya kayıtsız kalarak çifte standardını bir kez daha ortaya koymuştur.  Burada asıl üzücü olan Müslüman ülkelerin de,  Müslümanların yaşadığı acılara karşı kulaklarını tıkamış olması ve adeta üç maymunu oynamasıdır. Bu kesinlikle kabul edilemez ve İslam’ın fıtratına aykırı bir durumdur.  Ne acıdır ki, Irak’ta, Suriye’de, Yemen’de, Tunus’ta bir Müslüman başka bir Müslümanı öldürürken diğer Müslüman da şahadet getirmektedir. Müslüman coğrafyası,  bu çıkmaz ve çelişkiler ekseninden ancak Allah'ın kelamı olan Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i doğru anlayarak ve yorumlayarak kurtulabilecektir. ”şeklinde konuştu.

“Kur’an-ı okurken ve yorumlarken ‘metafizik vurgu’ ihmal edilmemeli”

İftar Programına onur konuğu olarak katılan Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ise, dinin insanların ortak değeri olduğunu vurgulayarak; “Bizler, her bir ferde ayrı ayrı 'sen' diyerek hitap eden bir dinin mensuplarıyız.” dedi.

“O ayet kime geldi, niçin geldi, ne demek istedi, hangi olaylarla ilişkili olarak söylendi?” diye soran Prof. Dr. Bardakoğlu, şunları söyledi:

“Tüm bunları sorgulamaksızın, tartışmaya açmaksızın, sanki Allah 21’inci yüzyılda Suriye’deki, Mısır’daki, Türkiye’deki veya İran’daki bir gruba hitap ediyormuş gibi anlatmaya gayret ediyorlar. Bir bakıma Kur’an-ı Kerim’i tarih ve toplum perspektifinden okuma yerine, metinleştirerek okumaya gidiyorlar. Kur’an, tarih ve toplum perspektifine göre okunurken, ‘metafizik vurgu’ asla ihmal edilmemelidir.”  

Dünyayı yeniden imar etmenin insanın fıtratı ve özüyle alakalı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bardakoğlu, akıl ve Kur’an’ın birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini belirterek, “Bilim ile din asla birbirinin rakibi değildir. Evet Kur’an-ı Kerim’le pozitif bilim olmaz ama, Kur’an asla pozitif ilimle çelişmez. Günümüzde cehalet, eğitimsizlik, zor ekonomik şartlar ile yanlış din eğitimleri birleşince, İslam dünyası tarikat örgütlenmelerinin pençesine terk edilmiş oluyor. Orta Afrika, Afganistan, Pakistan, Bangladeş bu konuda çok kötü. Balkanlar bu konuda tek umutlu olduğum yerdir. Balkanlar'daki tarikat hayatıyla Afrika'daki tarikatlaşma arasında dağlar kadar fark vardır. ” diye konuştu.

Etkinliğin sonunda, GESİAD Başkanı Ramazan Kaya, Prof.Dr. Ali Bardakoğlu’na plaket takdiminde bulunuldu.

İLKHA







HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.