Muş’ta küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin zor günleri

Muş’ta küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin zor günleri

Muş’ta hafta başından itibaren etkili olan kar yağışı küçükbaş hayvan yetiştiricilerini zor durumda bıraktı.

Hafta başından itibaren Muş’u etkisi altına alan kar yağışı, merkezi yerlerde yapılan çalışmalarla temizlenirken, kırsalda yaşayan vatandaşların yaşamını olumsuz yönde etkiledi. Kırsal kesimde çileye dönen kar yağışı, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin günlük hayatını oldukça zorlaştırdı.

Kar yağışından dolayı atlı kızaklarla ot ve saman taşıyamadıklarını, küçükbaş hayvanlarını beslemede büyük güçlük çektiklerini belirten hayvan sahipleri, kış mevsiminin kendileri için çileye dönüştüğünü söylediler.

Muş'un Varto ilçesine bağlı İçmeler köyünde yaşayan hayvan sahipleri, bölgede kış mevsiminin uzun sürdüğünü belirterek, başka iş imkânları olmadığından dolayı mecburen hayvancılık yaptıklarını aktardılar.

Hayvan sahiplerinden Engin Gedik, kışın hayvanların 5 ay ahırda olduğunu ve günde 2 kere dışarı çıkarıp ot verdiklerini belirterek, “Bir kere sabah 08.00’de dışarı bırakıyoruz. Bir kere de öğlen saat 13.00 gibi dışarı bırakıyoruz. Çok zor bir kış geçiriyoruz. Bugün bir metre kar yağmış. Akşama kadar ancak yolları açabiliyoruz. Bizim çok zor bir yaşamımız vardır. Otlar uzakta olduğu için getiremiyoruz. Genelde kızaklarla getiriyoruz ama at bu karda gidemiyor. Saman ve arpa fiyatları çok pahalı, alınamayacak derecede. Yine ot çok pahalıdır. Masraflarımız çok fazladır. Başka yapacak bir şeyimiz yok. Bu işi artık mecburiyetten yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sabah saman çuvallarını taşıyarak hayvanlara götürdüklerini aktaran İbrahim Sığınç ise “Samanlarını yedikten sonra hayvanları tekrar ahıra götürüyoruz. Sabahtan akşama kadar samanın içindeyiz. Belediye yollarımızı çok geç açıyor. Akşama kadar dur durak bilmiyoruz. Yazın yaylalara gidiyoruz kışın da işlerimiz çok zordur.” şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.