Mutlu yuvaların kurulması İslam hukukuna riayetle mümkündür

Mutlu yuvaların kurulması İslam hukukuna riayetle mümkündür

İdeal Eğitim Vakfı ile Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Bingöl'de düzenlenen"Evlilik" temalı seminerde konuşan Eğitimci Cevdet Yanılmaz, "İslam nizamının aile hukukuna riayet edildiği taktirdemutlu yuvaların kurulması mümkündür." dedi.

Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlenen seminere; HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcılarından Hamdullah Tasalı, HÜDA PAR İl Başkanı Orhan Açıkbaş, Bingöl Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı Refik Alpaya, STK temsilcileri, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan seminerde konuşan psikolog Erhan Ateş, evliliğin fıtri bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Evliliğin, hayatın ve neslin devamı için gerekli olduğunu söyleyen Ateş, "Evlilik, fıtri bir ihtiyaçtır. Evlilik, hayatın ve neslin devamı için gereklidir. Evlilik, sosyal hayatın sağlıklı ve sağlam temeller üzerine bina edilmesi gerekir, evliliğe teşvik etmek gerekir, evliliği kolaylaştırmak gerekir." dedi.

"Sorun çözmek için su-i zan yerine hüsn-ü zanla hareket etmek gerekir"

Seminerde konuşan Eğitimci Cevdet Yanılmaz da mutlu bir evlilik ve aile kurmanın önemine değinerek, "Sorun çıkartmak yerine, sorun çözmek; su-i zan yerine hüsn-ü zanla hareket etmek; ama, fakat, ancak gibi kelimelerin arkasına sığınıp eşimize savaş açmamak (dostun attığı gül düşmanın attığı silahtan daha çok yaralar) gerekir." şeklinde konuştu.

"Güzel bakan güzel görür"

"Güzel bakan güzel görür." mantığıyla hareket etmek gerektiğine vurgu yapan Yanılmaz, "Bardağın boş tarafını değil, dolu tarafını görmek gerekir. İnatlaşmak, kin beslemek yerine affedici olmak gerekir. İnsanda var olan sevgi ve nefret duygularını yerinde kullanmak lazım. Eşlerin birbirlerine en nazik cümlelerle hitap etmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

"Eşlerin birbirlerine nitelikli zaman ayırmaları lazım"

Yanılmaz, "Ailedeki ilahi emanetlere sadakat göstermek ve zararlardan muhafaza etme bilincine sahip olmak gerekir. Bunun yanında evlilikteki mutluluğun güzel ahlakla gerçekleşeceğine inanmak ve eşlerin birbirlerine nitelikli zaman ayırmaları lazım." şeklinde konuştu.

Geçmişte yaşanan olumsuzlukları geleceğe taşımamak gerektiğini hatırlatan Yanılmaz, bir Müslümanın, eşini kimseyle kıyaslamaması gerektiğini söyledi. Ben merkezli değil; biz merkezli yaşamanın aileye katacağı huzura değinen Yanılmaz, evlilikteki mutluluğun muhtelif zamanlarda hediyeleşme ve birbirlerinin akrabalarına iyilikle muamele etmeyle daha da güzelleşeceğine vurgu yaptı.

"Mutlu yuvaların kurulması İslam hukukuna riayetle mümkündür"

Yanılmaz son olarak, "Güçlü bir aile kurumu için kadim medeniyetimizin; Hz. Âdem babamız ve Hz. Havva annemizden en son ve mükemmel olan tevhid dini İslam'da, güzel örnekler mevcut olup başta Allah Resulü olmak üzere Peygamberlerin, sahabelerin, alim ve salih insanların aile hayatında ve günümüz Müslümanlarının aile yaşantısında mükemmel örnekler bulunmaktadır. Muhteşem İslam nizamının aile hukukuna riayet edildiği takdirde, pek ala mutlu aile yuvalarının kurulması mümkündür." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.