Myanmar Dışişleri Bakanı Londra’da protesto edildi

Myanmar Dışişleri Bakanı Londra’da protesto edildi

Myanmar Dışişleri Bakanı olan Daw Aung San Suu Kyi, İngiltere'nin başkenti Londra'da protesto edildi.

Aktivistler ve mültecilerden oluşan bir grup, Londra Belediyesi tarafından ‘Şehrin Özgürlüğü’ ödülüne layık görülen Myanmar (Burma) Devlet Başkanı Danışmanı ve aynı zamanda Dışişleri Bakanı olan Daw Aung San Suu Kyi'yi protesto etti.

Protestocular, Myanmar'da (Burma) insan hakları hiçe sayılarak etnik ve dini soykırımın devam ettiğini belirterek verilen ödüle tepki gösterdiler.

Protestoculardan Ko Aung, 1988’de Myanmar’da öğrenci olduğunu söyleyerek o dönemde Daw Aung San Suu Kyi’nin aynı zamanda güvenlik danışmanlığını yaptığını belirtti.

Aung, insan hakları adına verdiği mücadelede 7 yılını hapislerde geçirdiğini ifade ederek, “Çok hayal kırıklığına uğradım. Daw Aung San Suu Kyi ahlaki esaslar üzerinde durması gerekirken orada insanlar ölüyor, insanlara tecavüz ediyor.” dedi.

Kachin Ulusal Örgütü (KNO), İngiltere Burma Rohingya Örgütü (BROUK) ve başkaca sivil toplum kuruluışlarının organize ettiği protesto Londra'nın merkezinde yapıldı.

“Yazıklar olsun sana Aung San Suu Kyi” diyerek slogan atan protestocular, ellerinde taşıdıkları pankartlarla siyasi mahkûmların serbest bırakılması, dini nefret söyleminin durdurulması ve askerin Kachin, Ta'ang (Palaung), Rohingya ve Shan’da ki etnik kökenlilere karşı baskı, şiddet ve cinayetlerinin sona erdirilmesi istediler.

“Burada bir araya gelme şansımız var. Burma'da bu hakkımız bile yok.” diyen KNO başkanı Ring Du Lachyung, çeşitli dini ve etnik kökenden gelen göstericilerin katılımıyla ilgili “Biz askeri şiddetin aynı kurbanlarıyız.” diye ekledi.

Arakan Eyaleti'ndeki Buthidaung kasabasında daha önce öğretmenlik yaptığını belirten Daw Khin Hla ise “İngiltere hükümeti bizimle birlikte olması gerekirken onların yanında duruyor. Onlar çektiğimiz acıları bile kabul etmiyorlar.” dedi. (Ahmet Salim Çakar - İLKHA)




























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.