"Myanmar ordusu işlediği suçların kanıtlarını yok ediyor"

"Myanmar ordusu işlediği suçların kanıtlarını yok ediyor"

Uluslararası Af Örgütü, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçların kanıtlarını yok ettiğini açıkladı.

Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordunun, Arakanlı Müslümanlara ait köyleri yıkıp "askeri bölge" olarak yeniden inşa ettiği, işlediği suçların kanıtlarını da yok ettiği açıklandı.

Uluslararası Af Örgütü'nün "Arakan Eyaletini Yeniden Yapmak" başlıklı raporunda, Myanmar ordusunun ve Budist çetelerin saldırıları nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalan Müslümanların yaşadığı toprakların ordu tarafından işgal edildiği vurgulandı.

Uydu görüntüleri, görgü tanıklarının ifadeleri ve insan hakları örgütlerine dayandırılan raporda, Budist Myanmar ordusunun ocak ayından bu yana Arakanlı Müslümanlara ait köyleri buldozerlerle yıktığı, bu köylerde askerler için yeni tesisler ve yollar yaparak, bölgeyi "ürkütücü bir biçimde askeri alan" haline getirdiği belirtildi. Açıklamada, bu çalışmlar sırasında Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen katliamların kanıtlarının da yok edildiği ifade edildi.

25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçmak zorunda kalıp Bangladeş'e sığınan Müslümanların sayısı 700 bini aşarken, Arakanlıların topraklarına dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında imzalanan anlaşma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmesi mümkün olmadığı için uygulamada işlevsiz kalıyor.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "soykırım" olarak adlandırıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.