Myanmar`daki Budistler Çok Yumuşakmış!

Myanmar`daki Budistler Çok Yumuşakmış!

İslam karşıtı Budist rahip Ashin Wirathu, bugüne kadar binlerce Müslümanın öldürüldüğü Myanmar`daki Budistlerin ``çok yumuşak`` olduğunu söyledi!

Sarhoş İngilizlerden teşkil olunan ırkçı İngiliz Savunma Birliği`nin bir Budistin ilham alacağı son örgüt olması beklenir. Fakat myanmar`da sağ kanat Budist rahip Ashin Wirathu, aslen Bangladeşli olduğunu iddia ettikleri Müslümanları ülkeden çıkarma konusunda düpedüz bu örgütten ilham aldığını söylüyor.

2003`te Müslüman karşıtı gösterileri tahrik etmekten hapse mahkum edildikten sonra geçen yıl Thein Sein tarafından serbest bırakılan turuncu rahip cüppeli Wirathu, kendisini Müslüman karşıtı 969 Hareketi`ni yönetmeye ve Müslüman erkeklerin Budist kadınlarla evlenmesine engel olmaya adamış durumda... Wirathu, her açıklamasında Müslüman işyerlerini boykot etme çağrısında bulunmayı da ihmal etmiyor ve kendilerine idol olarak İngiliz Savunma Birliği`ni seçtiklerini söylüyor.

Böylece Budist rahip, ellerinde içki şişeleriyle güya gösteri haklarını kullanan sarhoş İngilizleri örnek aldığını söylemiş oluyor. İngiliz Savunma Birliği, geçtiğimiz hafta Londra`da iki caminin yakılması olaylarıyla tekrar gündeme gelmişti. Wirathu ve peşinden giden Budistlerin gerçekten ilham aldıkları nokta bu olsa gerek... Çünkü myanmar`ın Müslümanların yaşadığı Arakan bölgesinde, her Budist saldırısında cami yakılması neredeyse ritüel haline getirilmiş.

969 Hareketi`nin başını çektiği geçen ayki saldırılarda ise myanmar`ın Meiktila şehrinde 43 kişi hayatını kaybetti. Önceki gün de ellerinde demir çubuklarla yüzlerce motosikletli Budist, ülkenin kuzeydoğusunda bir Müslümana ait sinemayı ateşe vermeden önce Müslüman avına çıktı.

``MYANMARLI BUDİSTLER ÇOK YUMUŞAK``

Wirathu, BBC`ye yaptığı bir açıklamada binlerce Müslümanın katledildiği myanmar`da Budistlerin çok yumuşak olduklarını da söyledi. Anlaşılan Budistleri yumuşak olmaya iten ulusal özgüven eksikliği onları Müslüman katletmeye yöneltiyor...

Wirathu, Müslümanları, Budist kadınları evliliğe ikna etmek için zenginliklerini kullanmakla da suçluyor. Budistler myanmar`daki Müslümanların ulaşım ve inşaat sektörünü kontrol ettiğini iddia ediyor. Wirathu, Müslümanların siyasi partilere de el attığını, ülkenin yakında Afganistan veya Endoznezya`ya benzeyeceği söylemine sarılıyor.

``YUMUŞAK BUDİSTLER``İN YAKTIĞI MÜSLÜMAN...

``Çok yumuşak`` Budistlerin yaşadığı myanmar`da ise geçen ay Müslüman olduğu anlaşılan bir kişinin sokak ortasında yakıldığını gösteren bir video ortaya çıktı. Yakılan kişinin yanından eli sopalı kişiler geçiyordu ve etrafta görülen polislerin müdahale etmemesine bakılırsa yakılan kişi gerçekten Müslüman olmalı...

İnsan Hakları Örgütü (HRW), myanmar`da Arakanlı Müslümanlara soykırım uygulandığını ifade eden bir rapor yayınladı. Fakat ülkede Müslümanlara yönelik soykırım ne kadar vahşiyse, myanmar yönetiminin Müslüman olmayan muhaliflerle uzlaşma kararı da o kadar açık... myanmar`da Müslüman olmayan mualifler hapisten çıktı, etnik kökenli Kachin isyanında görüşme çabaları var, basın üzerindeki bazı kısıtlamalar kaldırıldı, fakat Müslümanlar için yaz gelmedi.

Müslümanlar için küçültücü ``kala`` (siyah) teriminin kullanıldığı myanmar`ın 60 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 9`u Müslüman...

Dünya Bülteni - Gürsel Aksoy

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.