Myanmarlı askerler, Arakanlı Müslümanlara soykırım yaptıklarını itiraf etti

Myanmarlı askerler, Arakanlı Müslümanlara soykırım yaptıklarını itiraf etti

İki Myanmar askeri, Arakan Müslümanlarına yönelik “gördüğünüz her şeyi öldürün” talimatı aldıklarını ve kadın, çocuk, yaşlı dahil herkesi öldürdüklerini itiraf etti.

Myanmar ordusunda görev yaptıkları sırada çok sayıda Arakanlı Müslümanı öldürdüklerini itiraf eden askerler, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) götürüldü. Firari askerlerin halen UCM'de gözaltında tutuldukları belirtildi.

Myanmar ordusundan firar eden iki asker, 2017 yılında emir komuta zinciri kapsamında sayısız Arakanlı Müslüman sivili öldürdüklerini ve çok sayıda tecavüz olayına karıştıklarını itiraf etti.

Tayland merkezli sivil toplum kuruluşu Fortify Rights'a göre de iki şahıs, kuzey Rakhine eyaletinde onlarca köylüyü öldürdüklerini ardından onları toplu mezarlara gömdüklerini anlattı.

Hollanda'nın Lahey kentindeki UCM'ye getirilen firari askerler, Myanmar'da Rohingya Müslümanları için adalet arama çabalarında bir dönüm noktası niteliğinde.

Yaz başında çekildiği öne sürülen videoda konuşan 30 ve 33 yaşındaki askerler, yaptıklarını anlatıyor.

Şahıslar Arakanlı Müslümanların katledilmesinde görevli askeri taburların isimlerini, yok edilen köyleri ve öldürdükten sonra gömdükleri sivillerin toplu mezarlarının yerleri de dahil olmak üzere yaşanan katliama dair en ince ayrıntıya kadar detay veriyor.

Şahıslardan 30 yaşında olan ve adını Zaw Naing olarak açıklarken 33 yaşında olan diğer kişi kendini Myo Win Tun olarak tanıttı.

“8 kadın, 7 çocuk ve 15 erkeği bir mezara gömdük”

İfade veren askerlerden 33 yaşındaki Myo Win Tun, Ağustos 2017'de üslerinden "Gördüğünüz ve duyduğunuz herkesi vurun." emri aldığını açıkladı.

8 kadın, 7 çocuk ve 15 erkeği bir mezara gömdüklerini itiraf eden Myo Win Tun, "Ayrım yapmadan herkesi vurduk. Müslüman erkekleri alınlarından vurduk ve cesetlerini ayaklarımızla çukurlara ittik.” dedi.

“Bize ‘Arakanlı Müslümanları yok edin’ emri verildi”

Myo Win Tun, ayrıca bir kadına tecavüz ettiğini itiraf etti. Arakanlı Müslümanlara karşı ırk ayrımcılığı yaptığını kabul eden Myo Win Tun, üstü olan Albay Than Htike'nin kendilerine "Arakanlı Müslümanları yok edin" emri verdiğini söyledi.

Er Zaw Naing Tun da 30 Arakanlı Müslüman'ın katledildiği sıralarda yakındaki bir köydeki taburda olduklarını belirtti.

Eski bir Budist rahip olan 30 yaşındaki Zaw Naing Tun, üslerinden "Gördüğünüz çocuk veya yetişkin hepsini öldürün." talimatı aldığını dile getirdi.

“20 köyü haritadan sildik”

Kendisinin de cesetleri toplu mezara gömdüğünü aktaran Zaw Naing Tun, görevli olduğu taburdaki askerlerle 80 Arakanlı Müslüman'ı öldürdüklerini kabul etti.

Zaw Naing Tun, Maungdaw'daki aralarında Doe Tan, Ngan Chaung, Kyet Yoe Pyin, Zin Paing Nyar ve U Shey Kya'nın da olduğu 20 köye saldırdıklarını anlattı.

İLKHA
Myanmarlı askerler, Arakanlı Müslümanlara soykırım yaptıklarını itiraf etti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.