Nemrut Krater Gölü kalderası'nda yapılan betonlaşmaya tepkiler çığ gibi büyüyor

Nemrut Krater Gölü kalderası'nda yapılan betonlaşmaya tepkiler çığ gibi büyüyor

Van Gölü Aktivistleri, Bitlis’in Tatvan ilçe sınırlar içerisinde bulunan Nemrut Krater Gölü'nde yapılan betonlaşmaya tepki gösterdi.

Dünyanın 2'nci, Türkiye'nin ise en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü’ne sosyal tesis yapmak için başlatılan çalışmalara Vangölü aktivistleri basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

Betonlaşmaya sosyal medya üzerinden de yoğun tepki gösteriliyor. Sevk ve idaresi tamamen Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü'nün himayesinde olan Nemrut Krater Gölü önünde, Bitlis Valiliğinin durdurma kararı verdiği alanda yeniden inşaat çalışması başlatıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından yapımına başlanan sosyal tesis, Bitlis Valiliği tarafından gelen tepkiler üzerine durdurulmuştu. Geçtiğimiz günlerde yeniden inşaatına başlanan tesislerle ilgili birçok STK tarafından tepkiyle karşılandı. Birinci derece doğal sit alanı olan ve birkaç farklı statüde korunan Nemrut Kalderası'na beton yapı yapılmasına karşı bir tepki de Vangölü Aktivistlerinden geldi. Çalışmanın yapıldığı yerde basın açıklaması yapan aktivistler, betonlaşmanın bir an önce durdurulmasını istedi.

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkan Yardımcısı Serkan Seyyahoğlu, Bitlis, Van ve Tatvan halkına seslenerek, "Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Nemrut Kalderası'ndayız. Nemrut Kalderası'nın bağrına beton dökülüyor. Biz buna tepki olarak buraya geldik. Beton dökülecek yer tabiat anıtı aynı zamanda bir turizm ve birinci derece doğal sit alanıdır. Yani uluslararası öneme sahip sulak alan statüsünde bulunuyor. UNESCO’nun da küresel alana dahil edilmesi için yapılan başvurucu sürecinin devam ettiği bir yerdir. Yapılan beton dökümü kalderanın bağrına döküldüğü için bu statüyü biz kaybetmek üzereyiz. Buna tepki olarak buradayız. Betonun bir an önce kaldırılması gerekiyor. Buranın turizmine, doğal ve tarihi güzelliğine bir baltalama yapıldığını düşünüyoruz. Yetkililerin bir an önce bu duruma dur demeleri, buranın doğasına ve yerleşkesine uygun yapılar yapılmalıdır. Ama bu betonun kesinlikle buraya yapılmaması gerekiyor. Çünkü sit alanına beton dökümü kanun maddelerinde de olduğu gibi yasaktır. Bunun bir an önce buradan kaldırılması gerekiyor. Buradan Bitlis, Van ve Tatvan halkına sesleniyorum bizim bir tane kalderamız var, bir tane değerimiz var, bu yere sahip çıkalım." dedi.

Betondan yapılan her türlü faaliyete karşı olduklarını belirten Vangölü Aktivistlerinden Ali Emrah Dayan ise şunları söyledi:

"Nemrut Kalderası bilinen ismiyle yeryüzü cennetedir. Burayı defalarca turizme kazandırmak için çalışmalar yürüttük. Nemrut Kalderası, Avrupa Seçkin Destinasyonu Projesi (EDEN) kapsamında 'mükemmeliyet' ödülü almıştır. Bura çok özel bir yere sahiptir. Nemrut Kalderası, hepimizin bildiği gibi doğal yaşam alanıdır. Şu an burada beton inşaat yapıları yapılıyor. Buna kesinlikle karşıyız. Ilık göl çevresinde beton dökülerek tuhaf alanlar yapılmış. Bizim bunlara ihtiyacımız yok. Betondan yapılan her türlü faaliyete karşıyız. Çünkü burası birinci derecede sit alanıdır. Milli park olduğu için kanuna göre beton dökülemez. Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğüne buradan seslenmek istiyoruz. Bu hatadan geri dönülmesi gerekiyor. Böyle bir yapılaşmaya karşıyız." 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler