Öğrencilere yangın ve deprem semineri verildi

Öğrencilere yangın ve deprem semineri verildi

Bingöl’ün Solhan ilçesinde Sivil Savunma Haftası dolayısıyla öğrencilere yangın ve deprem hakkında seminer verildi.

Solhan'da Sivil Savunma Haftası dolayısıyla belediyesi personeli Ferhat Çalışkan tarafından Solhan Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki 9. sınıf öğrencilerine yangın ve deprem konulu seminer verildi.

Çalışkan, konferansta yangının çıkmasında etken olan konulara değinerek, önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Halkın yangın ve deprem konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Çalışkan, “Değerli arkadaşlarım deprem, afet Allah tarafından olan doğa olaylarıdır. Yangın konusunda çok duyarlı olmamız gerekiyor. Örneğin yangın oldu diyelim, ilk saniyede itfaiyeyi aradınız. En profesyonel ekibin, profesyonel alanda size ulaşma süresi minimum 10 dakikadır ve bunu unutmayın arkadaşlar bizler Solhan’da yaşıyoruz. Onun için kişinin duyarlı olması gerekir.  Anne, babamız ve bizler yaşadığımız yeri seçmiyoruz. Yaşadığımız yer deprem bölgesi olması nedeniyle bazı yerler selfanik, bazı yerler ise volkanik böyle bir durum olduğu zaman insan ilk önce kendini kurtarmak ister. Olay olması halinde olay yerine gelen itfaiye ve polis görevlileri ancak olayın sirayetini engeller.” dedi.

Çalışkan, “Mesela bir yangının oluşabilmesi için oksijen, ısı ve yakıta ihtiyacı vardır, bunlar üçü bir arada olmadığında hiçbir zaman alev olmaz. Kullandığımız kibrit, çakmak sobanın yanması doğal bir şey ama yanmakta olan bir iş yeri veya ev yangın olarak bilinmektedir. Yangınların söndürülmesi gerekli etki söndürme maddelerinin belirlenebilmesi için yangının sınıfları oluşturmuştur. Yangın tozunun üzerinde ‘ABCDF’ ifadeleri vardır. A sınıfı yangınlar, Katı madde yangınları için, B sınıfı yangınlar, parlayıcı sıvı yangınları için, C sınıfı yangınlar, Parlayıcı gaz yangınları için, D sınıfı yangınlar, metal yangınları için, F sınıfı yangınlar ise, yağ yangınlar içindir.” diyerek öğrencilere yangınla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

2003 yılında Bingöl’de meydana gelen deprem hakkında da öğrencilere bilgi veren Çalışkan, “Günümüzde ufak çaplı da olsa hemen hemen her gün depremler oluyor. Aslında ufak çaplı depremlerin olması sevindirici, çünkü toprak altındaki çatlakları doldurur. Ama büyük depremler olduğunda bizler bilinçli olmalıyız ona göre tedbirler almalıyız. Hiç unutmuyorum Bingöl’de perşembe günü saat 3.27’de 6,7 şiddetindeki deprem oldu. O depremde Bingöl’de neredeyse bir okul yok oldu. Bingöl Çeltiksuyu ilköğretim okulunda masum çocuklar vardı. Cuma gününü göremeyen çocuklar, anne babasını göremeyen çocuklar oldu. Neden mi? bilinçsiz müteahhitlerden kaynaklanıyor. Hepimizin bur da bir ders çıkarması gerekiyor. O depremde sağ kurtulan öğrencilerin çoğu Allah’ın yardımı ile dolaplar sayesinde kurtuldu.” şeklinde konuştu. (İLKHA)   






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.