Olumsuz iklim şartları bitkisel üretimi düşürdü

Olumsuz iklim şartları bitkisel üretimi düşürdü

Üretim miktarları, 2014 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 6,6 ve meyvelerde yüzde 6,2 azalırken, sebzelerde ise yüzde 0,4 oranında arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, üretim miktarları, 2014 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 6,6 ve meyvelerde yüzde 6,2 azalırken, sebzelerde ise yüzde 0,4 oranında artış gösterdi. Üretim miktarları 2014 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 59,6 milyon ton, sebzelerde 28,6 milyon ton ve meyvelerde 17,1 milyon ton olarak gerçekleşti.

Türkiye, ekolojik üstünlüğe sahip 7 üründe dünya birincisi olurken bu ürünlerde önemli ihracat getirisi elde etti. Türkiye aynı zamanda tarım ürünleri üretiminde Çin ve Hindistan’dan sonra en fazla birinciliği olan ülke oldu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) son verilerine göre, Türkiye birçok üründe dünya sıralamasında üst sıralarda yer aldı.

Fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu gibi 7 üründe dünya birincisi olan Türkiye, pırasa ve salatalık üretiminde ikinci, karpuz, kavun, çilek, fiğ, mercimek, elma, kestane, Antep fıstığı üretiminde ise üçüncü sırada yer aldı.

Tahıl üretiminde ise Türkiye, AB ülkeleri içerisinde Fransa ve Almanya’dan sonra üçüncü sırada yer alırken, Türkiye’yi Polonya ve İspanya takip etti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.