Ömer Muhtar`ın dava tutanakları Libya`da

Ömer Muhtar`ın dava tutanakları Libya`da

İtalya, 82 yıl aradan sonra Ömer Muhtar`ın yargılanıp idam edildiği göstermelik davanın tutanaklarını Libya`ya verdi

İtalya, Ömer Muhtar ile ilgili yapılan sorgulamanın tutanaklarını 82 yıl sonra Libya yönetimine teslim etti. Libya Kültür Bakanlığı resmi sözcüsü Adil San Allah, konunun kültür bakanının geçen hafta Roma`ya gerçekleştirmiş olduğu ziyaret esnasında gündeme geldiğini söyledi.

Libyalı Bakanın İtalya ulusal arşivi yetkilileri ile görüştüğünü ifade eden sözcü, belgelerin Ömer Muhtar`a sorulan sorular ve Muhtar`ın verdiği cevapları kapsadığını dile getirdi. Belgelerde zamanın İtalya kralı Üçüncü Viktor Emanuel ve komisyon başkanının imzalarının yer aldığı da kaydedildi.

Ayrıca İtalyanlar tarafından o dönemde hazırlanan Libya haritası ve yine o döneme ait fotoğrafların da Libya Kültür Bakanı`na teslim edildiği belirtildi.

Ömer Muhtar, yabancı işgaline karşı direnen en önemli Arap ve Libyalı mücahit olarak biliniyor. 1911 yılında 53 yaşındayken mücadeleye başlayan Ömer Muhtar`ın serüveni tam 20 yıl sürdü. 1931 yılında esir edilen Ömer Muhtar, yapılan göstermelik bir mahkemede hakim önüne çıkarıldı ve idam cezasına çarptırıldı. Ömer Muhtar 1931 yılında 73 yaşındayken idam edildi.

Ömer Muhtar Libya`nın en önemli tarihi isimlerinden birisi olarak bilinir. Kaddafi tarafından Muhtar`ın hayatı beyaz perdeye aktarılmış ve filmi çektirilmişti. Ancak Ömer Muhtar`ın mezarına teveccühünün artması üzerine Kaddafi, Bingazi`de yer alan Muhtar`ın mezarını bilinmeyen bir yere naklettirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.