Önderlik koltuğunda kim oturuyor?

Önderlik koltuğunda kim oturuyor?

Türkiye devleti de onu İmralı'da hapsettikten sonra Öcalan'ın bu konumundan istifade etmek istedi. “Çözüm süreci”nin her aşamasında Öcalan ile görüşüldü ve önderliği söz konusu edilerek egosu şişirildi.

HÜSEYİN KAYA / DOĞRUHABER / SİYASET GEMİSİ

Pkk örgütü yıllarca tek adam tarafından yönetildi: Abdullah Öcalan.

Öcalan, her söylediği kanun kabul edilen ve itiraz edilmesi söz konusu olmayan bir konumdaydı. Örgüt içinde infazları durdurabilecek tek kişi olduğuna dair çok sayıda örnek anlatılır. Eskiden Pkk içinde olup ayrılanlardan bazıları Öcalan'ın bu şekilde infaz kararını son anda önlediği kişiler üzerinde bir tür “kişiliksizleştirme operasyonu” yürütüldüğünü iddia ederler.

S. Çürükkaya, Pkk kamplarında en fazla öne çıkarılanların “önderlik ve şehitler” olduğunu söyler. “Şehitler” zaten gitmişler ve karar verme konumunda sadece “önderlik” vardır ve o da Öcalan'dır.

Türkiye devleti de onu İmralı'da hapsettikten sonra Öcalan'ın bu konumundan istifade etmek istedi. “Çözüm süreci”nin her aşamasında Öcalan ile görüşüldü ve önderliği söz konusu edilerek egosu şişirildi.

Sonra olaylar farklı şekilde gelişti ve örgüt Öcalan'ı dinlememeye başladı. Birer sene arayla verilen Newroz mesajlarında Pkk'nin önce ülkeyi terk etmesi sonra da silahı terk etmesi isteniyordu. İkisi de olmadı.

Ateşkes bitti ve çatışmalar tekrar başladı.

HDP çevresinden tekrar müzâkerelere dönülmesi yönünde üst üste çağrılar yapıldı. Ak Partiden de bazıları HDP ve Pkk'yi suçladı; ama yine Öcalan'ı öne çıkarma gayretine girişti.

Nihayet Cemil Bayık konuştu ve tiyatro bitti.

Cemil Bayık, silahın bırakılmasına ne Öcalan'ın ne de HDP'nin karar veremeyeceğini, silah bırakma kararını ancak kendilerinin verebileceğini söyledi.

Böylece İmralı'ya heyetler göndermenin, HDP heyetinin Kandil ile İmralı arasında “postacılık” görevi yürüttükten sonraki kasılmalarının bir anlam ifade etmediğinin ortaya çıktığını gördük.

Evet, tiyatro bitti; ama çözüme kavuşmayan bir konu var.

Yıllarca Öcalan'ın talimatıyla hareket eden Pkk yöneticilerinin kendi başlarına karar verebilme konumunda olamayacakları, böyle bir yeterliliğe ulaşmanın klasik Pkk mantığına aykırı olduğu gerçeği orta yerdedir.

Pkk liderliği koltuğunda kimin oturduğu ve çatışmaların başlamasına, ateşkesin bitirilmesine kimin karar verdiği konusu halen bir muammadır.

Önderlik koltuğunda Öcalan oturmadığına göre…  

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.