Organ nakliyle 10 yaşındaki çocuk sağlığına kavuştu

Organ nakliyle 10 yaşındaki çocuk sağlığına kavuştu

Antalya’da karaciğer yetmezliği çeken 10 yaşındaki çocuk, beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin ailesi tarafından bağışlanan karaciğeri ile sağlığına kavuştu.

Antalya’da dokularda bakır birikimine neden olan Wilson hastalığına bağlı olarak karaciğer yetmezliği çeken ve bu nedenle günde 7 ünite kan nakli yapılan 10 yaşındaki Nebi Yıldız, Bursa’da beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organlarının bağışlanmasıyla tekrar sağlığına kavuştu.

Antalya’nın Serik ilçesinde yaşayan Durmuş ile Habibe Yıldız çiftinin ilk çocukları olan Nebi Yıldız, yaklaşık bir ay önce kusma şikâyetiyle ailesi tarafından Serik Devlet Hastanesine götürüldü. Burada sarılıktan şüphelenilen çocuk, Akdeniz Üniversitesi Hastanesine sevk edildi.

Yapılan tetkiklerde çocuğun doğuştan Wilson hastası olduğu ve karaciğer yetmezliği çektiği tespit edildi.

İlaç tedavisi görmeye başlayan ilköğretim 3. sınıf öğrencisi Yıldız’ın yaşaması için acil karaciğer nakli olması gerektiği kaydedildi. Aile, nakil işlemleri için özel bir hastaneye başvurdu.

“Baba ve amca gönüllü olduk”

Nebi Yıldız’a karaciğerlerini vermek için baba Durmuş ve amcası gönüllü oldu ancak yapılan tetkiklerde nakil için organların uygun olmadığı belirlendi. Aile, çocuklarının hayata tutunması için Sağlık Bakanlığından gelecek kadavra haberini beklemeye başladı. Bu sırada karaciğerin işlevini tamamen görmemesi nedeniyle doktorlar nakle zaman kazanmak için çocuğa sürekli kan nakli yapılmasına karar verdi. Vücudunda biriken zararlı maddeleri atamayan Yıldız’a, hayatta kalması için günde 7 ünite kan nakli yapılması gerektiği belirlendi.

Yoğun bakımdan ameliyathaneye

3 gün süreyle kan nakledilen ve yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Yıldız için umutlar yavaş yavaş bitirmeye başladığı anda nakil haberi Bursa’dan geldi. Bursa’da beyin ölümü gerçekleşen ve ismi açıklanmayan bir kişinin organlarının ailesi tarafından bağışlandığı bildirildi. Karaciğer, Yıldız’a nakledilmek üzere hızla Antalya’ya getirildi. Yıldız, yoğun bakım ünitesinden çıkartılarak ameliyathaneye alındı. Hastanenin organ nakli merkezi başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibi tarafından karaciğer, Yıldız’a başarıyla nakledildi. Ameliyatın ardından sağlığına kavuşan Yıldız, bir süre yoğun bakım ünitesinde tutulduktan sonra servise alındı.

Anne Habibe Yıldız, 3 haftada çok zor günler yaşadıklarını söyledi. Herkesi organ bağışına davet eden Yıldız, “Hayatımız bir anda değişti. Karaciğeri tamamen iflas edince, ‘3-4 gün içinde kaybedebiliriz’ dendi. Nakille her şey değişti. Oğlum çok iyi ve daha da iyi olacak. Bağışlanan karaciğer olmasaydı belki de oğlumu kaybetmiştik. Bağışlayan aileye başsağlığı ve sabır diliyorum. Onlara duyarlı davranışları nedeniyle minnettarız.” diyerek teşekkür etti.

“Vücutta biriken toksinlerden beyni korumak için kan nakli yaptık”

Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan Yrd. Doç. Dr. Sabri Tekin ise Wilson hastalığının doğuştan gelen bir hastalık olduğunu ve uzun yıllar kendini belli etmediğini ifade etti. Yıldız’ın hastalığın kontrolden çıkmasına bağlı ani gelişen bir karaciğer yetmezliği yaşadığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Tekin, “Yapılan bütün tıbbi tedavilere rağmen hastalık gerilemedi aksine daha da ilerledi. Acil bir karaciğer nakli ortaya çıktı. Nakil sayesinde sağlığına kavuştu. Ameliyatın ardından değerleri çok iyi seyrediyor. Tam umduğumuz gibi. Her şey yolunda. Taburcu olma aşamasına geldi.” dedi.

Tedavi sürecinde çocuğa kan nakli yaptıklarını anlatan Tekin, “Kan nakli sayesinde organ nakline kadar hastayı getirebildik. Bu hastalarda 72 saat çok önemli. Vücutta biriken toksinlerden beyni korumak için kan nakli yaptık. Kan naklinin kesin bir tedavi özelliği yoktu ama organ nakli için zaman kazandık. Sürecin sonuna geldiğimiz anlarda karaciğer bulundu ve hastayı yoğun bakım ünitesinden ameliyathaneye götürüp nakil yaptık. Nakil olmasaydı kan nakli tedavisi de bir süre sonra fayda etmeyecekti.”diyerek ameliyat ve öncesi hakkında bilgi verdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler