Ötekileştirmeye Son Verilsin

Ötekileştirmeye Son Verilsin

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda Kur'an dersi dışındaki derslere başörtülü girilmesinin yasaklamasına tepki gösteren Beşiri Eğitim-Bir-Sen, başlarını örten kadınlara yıllardır reva görülen hukuksuz uygulamalara son verilmesi gerektiğini vurguladı.

BATMAN - Eğitim-Bir-Sen Beşiri temsilcilisi Hüsamettin Akın yaptığı basın açıklamasıyla başörtüsü yasağına tepki gösterdi.
 

Başörtüsü yasağını kınayan Akın, "Bu ülkeyi bizim için yaşanmaz kılan yasakların kaldırılması talebimizi haykırıyoruz. Hiçbir otoritenin toplumsal dokuya müdahale etmemesi, insanları ötekileştirmemesi gerektiğine inanıyor, çalışma hayatının dışına itilen başörtülü kadınlara Özgürlük Eşitlik ve Adalet istiyoruz" ifadelerini kullandı.
 

Devletin, şiddet gören kadını koruduğunu ancak aynı devletin kadının başını kapattığını belirten Akın, "Devlet, şiddet gören kadını koruyor ancak aynı devlet kadının başını kapatarak TBMM'ye gelmesini kamu hizmetinde görev almasını yasaklayarak bizzat kendisi kadına şiddet uyguluyor. Ayrımcılık yapıyor ve ötekileştiriyor. Küresel aktör iddiasındaki iktidar, bunu ne bize ne de dünyaya ne de kendilerine izah edemez. Mevcut iktidar bu ayıptan kurtulmalı, toplum mühendisliği olan, kadınların inançlarını yaşama konusunda sınırlamakta vazgeçmelidir" dedi.
 

Bu Yasak Açık Bir İnsanlık Ayıbıdır
Başlarını örten kadınlara reva görülen hukuksuzlukların ötekileştirme olduğunu ifade eden Akın, "Başlarını örten kadınlara yıllardır reva görülen hukuksuz uygulamalar bir ötekileştirmedir. Ötekileştirmeye artık son vermeliyiz. Kadınların insani değerleri ve evrensel hukuktan kaynaklanan hakları görmezden gelerek üretilen bu yasak açık bir insanlık ayıbıdır. Sahip olduğumuz değer birikim ve eğitimi görmezden gelen yaşama arzumuzu ve enerjimizi yok eden bütün uygulamaların son bulmasını istiyoruz. Akademi, yargıda, eğitimde, sağlıkta, spor ve siyasette başörtülü-başı açık ayrım yapılmaksızın, herkesin eşit vatandaşlık hakkını kullanmasını istiyoruz" diye konuştu.

 

Akın son olarak, "Buradan sesleniyoruz iktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplumuyla, kadınıyla, erkeğiyle hep birlikte el ele, omuz omuza bu çağdışı yasağı kaldırmalıyız. Başörtüsü politik hesaplaşmaların, pazarlıkların, suni ideolojik çatışmaların malzemesi değildir. Başörtüsü inancının gereği olarak kadınların kimliğidir, kişiliğidir. Herkes kadına ait bu kimliğe ve kişiliğe insan olarak saygı duymak zorundadır" dedi. (Kenan Önder/Civan Kaya - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.