Otizmli çocuklar için farkındalık yürüyüşü

Otizmli çocuklar için farkındalık yürüyüşü

Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, “2 Nisan Otizm Farkındalık Günü” nedeniyle yürüyüş gerçekleştirildi.

Şırnak İl Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri işbirliğiyle “2 Nisan Otizm Farkındalık Günü” münasebetiyle "farkındalık yürüyüşü" gerçekleştirildi. Otizmli çocuklar, ellerinde pankartlarla Cumhuriyet Meydanı'ndan Sanat Sokağı'na kadar farkındalık için yürüdü.

Burada açıklama yapan İl Sağlık Müdürü İsmail Başıbüyük, otizm hastalığının kişide tek noktaya odaklanma, otizm hastasının etrafında olup bitene pek dikkat etmediğini ve iyi bir yönlendirme ile tedavi edilebileceğini ifade etti.

Başıbüyük, “Otizm, çocuklarda özellikle dikkat dağınıklığı şeklinde kendini gösteren aslında topluma kazandırılabilirse çok ciddi faydaları teşkil edebilecek bir hastalıktır. Tamamen bir hastalık demek doğru değildir.  Özellikle çocukların belli şeylere sadece dikkatini odaklayıp onun dışında etrafında olan şeylerden dikkatini dağıtması olarak bilinir. Yani etrafında olup bitene çok dikkat etmez tak bir objeye odaklanır. Bu da o çocukların başarısını aşağıya çeken faktörlerden birisidir. Eğer bu tek noktaya odaklanma işi kişide, çocukta iyi bir yönlendirme sağlanabilirse bu çocuklar normal hayatlarında çok ciddi başarılar sağlayabilir.” dedi

Otizm hastalığının genetik bir hastalık olduğunu aktaran Aile Çalışma ve Sosyal İl Politikalar Müdürü Muzaffer Akçam, hastalığın kişinin sosyal durumuna, ırkına ve cinsine bağlı olmadığını dile getirerek, Şırnak’ta 20 otizm hastasının olduğunu söyledi.

Akçam, “Otizm genetik bir hastalıktır. Yani kişinin sosyal durumuna, ırkına cinsine bağlı olan bir hastalık değildir. Şu anda yaklaşık binde 50 oranında görülebilen bir hastalıktır. İlk 3 yılda bunun fark edilmesi gerekir. İlk birinci yılında tek kelimelik cümleler kullanmıyorsa, ikinci yılında iki kelimelik cümleler kullanamıyorsa bununla ilgili bir şüphemiz olması lazım. İlgili doktora yönlendirmemiz gerekiyor.  Otizm bunu fark ettiğimiz zaman tedavisine başlamamız gerekiyor. Otizm bildiğimiz diğer engelliler gibi değil, zamanında fark edilip tedavi edilebilse günlük aktiviteleri yapabilecek düzeye gelebilen bir hastalıktır. Şırnak’ta 20 otizm hastası var. İlimizde otizm artı diğer hastalık ve engelli bireylerimiz olan yaklaşık 100 kişi vardır." ifadelerini kullandı.

Yürüyüş basın açıklamasının ardından sona erdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler