Diyarbakır Sivan'da otogar esnafı sorunlarının çözülmesini istiyor

Diyarbakır Sivan'da otogar esnafı sorunlarının çözülmesini istiyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin yer tahsisi yapmadan Silvan İlçe Otogarı'nı yıkarak yerine kent meydanı yapma kararının kendilerini mağdur edeceğini dile getiren otogar esnafı, yetkililerden yaşadıkları soruna bir çözüm bulmalarını istiyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Silvan ilçesinde 32 işyerinin bulunduğu ilçe otogarının yıkılarak yerine 14 bin 430 metrekarelik 1'inci Kılıçarslan Kent Meydanı'nın inşa edileceği kararını duyurmasının ardından tedirgin olan esnaf, kendilerine yer tahsis edilmesini bekliyor.

Yer tahsis edilmeden işyerlerinin yıkılması halinde mağdur olacaklarını belirten otogar esnafı, seslerini duyurmak amacıyla çağrıda bulundu.

"Yıllardır burada esnaflık yapıyoruz, nereye gidelim?"

Otogarın yıkılması halinde esnafın gidecek bir yerinin olmadığını ifade eden otogar esnafından Remzi Taş, "Yaklaşık 23 yıldır burada esnaflık yapıyorum. Aramızda 20-30 yıldır burada esnaflık yapanlar da var. Belediyeye kiralarımızı gecikmesiz olarak veriyoruz. Bir gün bile kira konusunda belediyeye sıkıntı çıkarmadık. Belediye, son birkaç aydır buradan çıkmamızı istiyor ve park yapmak istediklerini söylüyor. Burası 15 dönümlük bir alandır. Kendilerine, 2 dönümlük alanın iş merkezi veya dükkân yapılmasını ve bu şekilde faydalanmak istediğimizi belirtiyoruz. Onlar ise 'evlerinize gidin, size yapacağımız bir şey yok, biz sadece park yapacağız.' diyorlar." ifadelerini kullandı.

"Bize yer olarak gösterdikleri işyerleri hem eski hem de küçük"

Salgın döneminde esnafın mağdur edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Taş, "Devlet, pandemi sürecinde paket üstüne paketler çıkararak esnafa destek verip mağduriyetlerin giderilmesi için çalışma yürütürken ne yazık ki Silvan Kaymakamı da esnafı mağdur ediyor. 32 esnafız, pandemi sürecinde hepimiz nereye gideceğiz? Silvan'da arasak 32 tane boş dükkân bulamayız. Bizlere bir yer göstererek '6-7 dükkanımız var oraya gidersiniz' diyorlar. Ortalama 4-5 metrekarelik o dükkanlar da 60 yıllık yapılardır, adeta dökülüyorlar. Dükkânlar bizim buradaki gibi büyük olmasa orada idare edemeyiz." dedi.

"Bu alanın sadece park yapılması halinde iş imkânımız kalmayacak"

Otogarın yıkılmasına karşı olmadıklarının altını çizen Taş, "Otogarın yeniden yapılarak yine içinde esnaflık yapmak istiyoruz. 15 dönümlük alan içerisinde park, otogar yeri ve dükkanların yapılacağı kadar alan var. Önceki kaymakamların projelerinde altı otopark, üstü otogar, çevre düzenlemesi ve etrafında dükkanlar yer alıyordu. Şimdiki yönetim ise sadece park yapılacağını söylüyor. İş imkanları elimizden çıkarılıyor. Devletin halka iş imkanları sunması gerekirken ne yazık ki bizi mağdur ediyor. Mağduruz, yönetimin sesimizi duymasını ve mağduriyetimizi gidermesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Burası yıkılırsa esnafımız işsiz kalacak"

Otogar esnafını ziyaret eden HÜDA PAR Silvan İlçe Başkanı Adnan Balyen, esnafın yaşadıkları sıkıntıları ve talepleri dinledi. Esnafın makul taleplerinin karşılanması gerektiğini belirten Balyen, hiçbir esnafın mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi.

İlçe otogar esnafını ziyaretinin ardından konuşan Balyen, esnafın büyük sorunlar yaşadığını belirtti.

Balyen, "Burası Silvan'ın en gözde yeri, Silvan'ın merkezi sayılır. Burada güzel bir iş merkezi yapılabilir. Biz bundan önceki dönemlerde görüştüğümüz 4 kaymakamla da buranın iş merkezi yapılması yönünde talepte bulunduk. Bu talebimize tüm kaymakamlar da olumlu baktı. Hatta önceki kaymakam Âdem Bey, Ankara'ya yazı gönderdiklerini, yazı geldiği takdirde altının otopark, üstünün ise iş merkezi olacak şekilde bir yapı inşa edileceğini söyledi." şeklinde konuştu.

Otogarın yıkılması halinde esnafın işsiz kalacağına vurgu yapan Balyen, "Son Kaymakam Beyle de yapılan görüşmemizde, taleplerimize olumlu bakılmasına rağmen sonradan buranın yıkılarak yerine park yapılacağını söyledi. Park yapılmasına karşı değiliz fakat burada 32 esnaf ekmek yiyor. Burası yıkılırsa esnafımız işsiz kalacak, buna karşıyız. Buranın bir kısmı park yapılabilir fakat büyük bir bölümü iş yeri yapılarak esnafımıza teslim edilmesi gerekir. Buranın tamamen yıkılarak esnafın mağdur edilmesine karşıyız ve bu kabul edilebilecek bir durum değildir." ifadelerini kullandı.

"Esnaf bu sorununu yetkili birimlere bildirmesine rağmen çözüm bulunmadı"

Minibüs sahibi yüzden fazla kişinin geçimini otogardan sağladığını belirten Balyen, "Ayrıca; Diyarbakır, Batman, Bismil, Hazro garajı da burada. Bu insanlara herhangi bir garaj yapmadan buradan esnafı çıkarmak doğru değil. 100'ün üstünde dolmuş sahibi buradan ekmek yiyor ve bunlara herhangi bir yer yapılmadan Silvan'ın dışına çıkarılıyor. Halkımızın bu şekilde mağdur edilmesini istemiyoruz. Önce Silvan'ın dışında bir otogar yapılması gerekirken bunlar yapılmıyor. Esnafımız kaymakamdan valiye, milletvekillerine kadar bu mağduriyetlerini defalarca dile getirmelerine rağmen kimse sahip çıkmıyor ve sesine kulak vermiyor." diye konuştu.


Otogar esnafı sorunlarının çözülmesini istiyor

Otogar esnafı sorunlarının çözülmesini istiyor

Otogar esnafı sorunlarının çözülmesini istiyor

Otogar esnafı sorunlarının çözülmesini istiyor

Otogar esnafı sorunlarının çözülmesini istiyor

Otogar esnafı sorunlarının çözülmesini istiyor

Otogar esnafı sorunlarının çözülmesini istiyor

Otogar esnafı sorunlarının çözülmesini istiyor

Otogar esnafı sorunlarının çözülmesini istiyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.