Özel eğitim kurumları, velilere eğitim teşviklerinin tekrar verilmesini istiyor

Özel eğitim kurumları, velilere eğitim teşviklerinin tekrar verilmesini istiyor

Pandemi sürecinde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle kapasitelerinin çok altında öğrenciye eğitim verdiklerini belirten özel eğitim kurumları yöneticileri, bu konuda en büyük mağduriyeti yaşayan kesimin veliler olduğuna dikkat çekti.

Kayıt yenileme sezonuna ekonomik sıkıntılarla giren birçok özel eğitim kurumu, mevcut kapasitelerinin çok altında kalırken, velilerin ödeme konusunda sıkıntı yaşamaları özel eğitim kurumlarını da olumsuz etkiliyor.

Pandemi süreci nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılara vurgu yapan özel eğitim kurumu yöneticileri, çocuklarını özel eğitim kurumlarına gönderebilmeleri için bir dönem devletin teşvik amacıyla velilere verdiği desteğin yeniden verilmesi gerektiğini kaydetti.

"Pandemi öncesinden hazırlıklı olduğumuz için başlarda fazla sıkıntı yaşamadık"

Pandemi süreci başladığında kurumsal bir yapıya sahip oldukları için fazla sıkıntı yaşamadıklarını ifade eden Özel Eğitim Kurumu Yöneticisi Mehmet Ali Yaşar, en büyük sıkıntıyı velilerinin yaşadığını ve ödeme konusunda güçlük çektiklerini belirtti.

Yaşar, "Pandemi öncesinde hazırlıklı olduğumuz ve online sistemimiz olduğu için pek fazla sıkıntı yaşamadık. Ancak velilerimizden gelen şikayetler vardı; interneti, akılı telefonu olmayan veya internetin çekmediği yerler vardı. Fakat öyle bir fiyatlandırma yaptık ki imkânı olan birçok veli çocuğunu okula gönderebildi. Siirt halkını bu noktada takdir ediyorum, çünkü kendilerinden kısıp çocuklarını özel okula gönderdiler. Şu ana kadar bu süreci hafif sıyrıklarla atlattık, diyebilirim ama yine de uzaktan eğitim yüz yüze eğitim gibi olamaz." ifadelerini kullandı.

"Pandemi sürecinde eğitim ücretlerini yarıya indirdik"

İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirdikleri fiyatı neredeyse yarıya indirdiklerini belirten Yaşar, eğitim ücretlerini bu şekilde indirmelerinden dolayı ekonomik olarak sıkıntılar yaşamaya başladıklarını söyledi.

Yaşar, "Pandemi sürecinde en büyük sıkıntıyı veliler yaşadı, çünkü bazı veliler işlerinden oldu, maaşı kesintiye uğrayanlar oldu, serbest çalışanlar çalışamadılar ve bu noktada velilerimiz büyük sıkıntı yaşadı. Okul olarak biz de okul ücretini çok cüz'i tuttuk ve yılsonuna kadar bizi kurtarsın anlayışıyla hareket ettik. Veliler, okul ücretini aksayarak ödediler ve bu aksamalar bize çok sıkıntı yaşattı. Ama velileri anlıyoruz. 'Ne olursa olsun okul ücretini ödeyeceksiniz' diyemedik." ifadelerini kullandı.

"21 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlamasını umuyoruz"

Uzaktan eğitim konusunda kaliteli bir program hazırladıklarını kaydeden Yaşar, kayıt yaptırdıklarında yaşanacak herhangi bir kısıtlamadan dolayı velilerin geri ödeme talebinde bulunmaları halinde fiyatları yüksek tutmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Mili Eğitim Bakanlığının açıklamasının ardından 12'nci sınıfların eğitimine başladıklarını ifade eden Yaşar, "24 kişilik sınıf mevcudumuzu 15'e kadar düşürdük. Ders esnasında öğrencilerimizi maske takmaları için sıkmıyoruz ama ders dışında takmaları konusunda uyarıyoruz. Okulumuzun 324 öğrenci alma kapasitesi var ama şu ana kadar 80 öğrenci kaydı almış bulunmaktayız." diye konuştu.

Pandemi nedeniyle çocukları yüz yüze eğitime katılamasalar dahi velilerin müsterih olmaları gerektiğini söyleyen Yaşar, konuya şöyle açıklık getirdi:

"Veliler rahat olsunlar. Çünkü çocukları uzaktan eğitim alacak. Günlük 5 veya 6 saat ders işleyecek, haftanın bir günü rehber öğretmeninden ders programını alacaktır. Kurduğumuz Whatsapp üzerinden sorularını sorup yardım alabilecekler. Çocuk bu şekilde eğitiminden geri kalmamış olacak. Elinde kitabı ve online bağlantı ile karşılıklı sorular soracak. Yani biri anlatıp o sadece dinlemeyecek… bizim eğitimimiz bu şekilde olursa kesinlikle kaydetmeyin. Biz bire bir çocuklarla iletişim halinde olacağız. Temenni ediyorum 21 Eylül'de yüz yüze eğitim başlar. Başlamasa dahi online sistem üzerinde eğitimimiz olacak ve çocuklar okuldan kopmayacak." diye konuştu.

"Yeni eğitim döneminde eğitim teşviklerinin yeniden başlamasını temenni ediyoruz"

İlk dönemlerde çocuklarını dershaneye gönderen velilere verilen teşvik ile öğrencilerin özel okullara kayıt yaptırabildiğini dile getiren Yaşar, devletin hem velilere hem de özel eğitim kurumlarına destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Yaşar, "Artık sadece özel meslek okullarına giden öğrencilere teşvik veriliyor. Öğrenci teşviki başlasa çok iyi olacak. Hakikaten velilerimiz maddi sıkıntı yaşıyor, temenni ve isteğimiz Millî Eğitim'in teşviki yeniden başlatması. Devletin 5-6 bin TL verdiğini düşünün… veli de üzerine 5-6 bin TL ekleyecek. Bu şekilde hem bizi idare eder hem de veli memnun olmuş olur. Burada ekmek yiyen 30'a yakın personelimiz var. Biz sonuna kadar bu işi götüreceğiz ama devletimizden, Millî Eğitim Bakanlığından tüm özel okulların beklentisi var." şeklinde konuştu.

"Gerekli tüm önlemleri aldık, öğrencileri yüz yüze eğitim almaya davet ediyoruz"

Pandemi süreci ile ilgili velilerin kaygılarını anladıklarını, buna yönelik çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Özel Eğitim Kurum Yöneticisi Kemal Gündüz, gereken her türlü tedbirin alındığını kaydetti.

Gündüz, "Şu anda kurumumuzda seyreltilmiş bir model ile -daha önceden sınıflarda 15 kişi bulunuyor ise yarıya düşürerek- dezenfekte edilmiş bir ortamda, mesafe kontrolleri doğru bir şekilde ayarlanarak eğitim veriliyor. Aynı zamanda içeri girerken öğrencinin ateşi ölçülüyor. Sınıf ortamına geçerken oturduğu yer ile ilgili mesafe koşullarını barındıracak nitelikte önlemlerimizi alarak yolumuza devam ediyoruz. Velilerimizin bu konuda kaygılanmasını istemiyor ve herkesi bu şekilde yüz yüze eğitime davet ediyoruz." dedi.

"Telafi edilemeyecek düzeyde kısıtlamalara maruz kalırsak ücretlerde kesintilere gidilecek"

"16 Mart'ta kısıtlamaların gelmesi bizim planlamalarımızın dışında gelişen bir olay olduğu için bizler de ekonomik olarak velilerimizi rahatlatacak bir durumun içine giremedik." diyen Gündüz, "Velilerimiz bu yıl gönül rahatlığıyla bu taahhüttü bizden alabilirler." dedi.

Gündüz, "Planlanmış ödemeler, çalışanlarımızın mevcut durumu göz önüne alındığında bir önlem alamadık. Şu anda önlem alarak yolumuza devam ediyoruz. Eğitimin seyreltilmiş haliyle hem kalite unsuru hem de velilerimizin ekonomik durumunun daha rahat olabilmesi adına önlemler alındı. Ancak telafi edilemeyecek düzeyde bir kısıtlamaya maruz kalırsak o dönemle ilgili ücretlerde kesintilere gidilecek. Velilerimiz gönül rahatlığı ile bu taahhüdü bizden alabilirler." diye konuştu.

İLKHA


Özel eğitim kurumları, velilere eğitim teşviklerinin tekrar verilmesini istiyor

Özel eğitim kurumları, velilere eğitim teşviklerinin tekrar verilmesini istiyor

Özel eğitim kurumları, velilere eğitim teşviklerinin tekrar verilmesini istiyor

Özel eğitim kurumları, velilere eğitim teşviklerinin tekrar verilmesini istiyor

Özel eğitim kurumları, velilere eğitim teşviklerinin tekrar verilmesini istiyor

Özel eğitim kurumları, velilere eğitim teşviklerinin tekrar verilmesini istiyor

Özel eğitim kurumları, velilere eğitim teşviklerinin tekrar verilmesini istiyor

Özel eğitim kurumları, velilere eğitim teşviklerinin tekrar verilmesini istiyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.