Pakdemirli: "Anaç koyun keçi desteğine ek olarak hayvan başına 20 lira destek ödeyeceğiz"

Pakdemirli: "Anaç koyun keçi desteğine ek olarak hayvan başına 20 lira destek ödeyeceğiz"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Ankara Tiftik keçisine, Anaç Koyun Keçi Desteğine ilave olarak hayvan başına 20 TL destek ödeyeceğiz." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Ankara Tiftik Keçisi Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi ve tiftik keçisi dağıtım programına katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Pakdemirli, "Ankara keçisi ve tiftiğin sahip olduğu kültürel değer, Türkiye için bir gurur kaynağıdır. 19. yüzyılın ortalarına kadar Ankara ve ülkemiz, tiftik ipliği ve kumaşının üretimiyle, ihracatta daima dünyada rakipsiz olmuştur. Bugün de dünyanın birçok ülkesinde Ankara keçisi yetiştirilmesine rağmen elde edilen tiftikler, incelik, yumuşaklık ve parlaklıkta Ankara'da üretilen tiftik seviyesine ulaşamamıştır. Ayrıca tiftiğin, sanayide aranan tüm özellikleri de, Ankara'da yetiştirilen tiftik keçilerinde görülüyor. Biz de Bakanlık olarak bu zenginliğimizi, anavatanında korumaya ve geliştirmeye çalışıyor ve yeni projeleri hayata geçiriyoruz." dedi.

"Küçükbaş sayısı son iki yılda yüzde 20 arttı"

Bakan Pakdemirli, 18 yıldır olduğu gibi, bundan sonra da, yeni projelerle küçükbaş hayvancılığı desteklemeye devam edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Küçükbaş sayımız Cumhuriyetin ilk yıllarında 21 Milyon civarındaydı. 80'lerin başına kadar da, artarak 68 Milyona kadar ulaştı. Ancak, 80'lerdeki kalkınma sürecinin etkisiyle; psikolojik, sosyolojik, ekonomik nedenlerle giderek sayısı azalmaya başladı. Tabi güvenlik nedeniyle meraların yeterince kullanılamaması da, bu azalış sürecini hızlandırdı. Kırsaldan kentlere artan göçlerle, insanlar sofralarında küçükbaş et yerine, sığır etini tercih etmeye başladılar. 2002 yılında küçükbaş sayımız yarı yarıya düşerek, 32 milyon başa kadar geriledi. Ancak, 18 yılda küçükbaşa verdiğimiz destekler ve başlattığımız yeni projelerle bu geri gidişe, dur dedik. 2020 yılında koyun sayımızı yüzde 70 artışla, 42,7 milyon başa, keçi sayımızı yüzde 82 artışla, 12,4 milyon başa, toplam küçükbaş hayvan sayımızı yüzde 72 artışla, 55,1 milyon başa çıkardık. Son 2 yılda ise, yakaladığımız yaklaşık yüzde 20 artışla, 9 milyon küçükbaş hayvanı sürülere kattık."

"Küçükbaş havyan varlığında Avrupa'da birinci sıradayız"

Küçükbaş hayvan varlığının son 18 yılda dünyada yüzde 25 arttığını, AB ülkelerinde yüzde 12 gerilediğini, Türkiye'de ise yüzde 72 artış gösterdiğini vurgulayan Pakdemirli, yaptıkları bu çalışmalarla Türkiye'nin, küçükbaş hayvan sayısında Avrupa'da 1. sırada bulunduğunu söyledi.

"2023 yılında her bir vatandaşımız için 1 küçükbaş hayvan hedefi koyduk." diyen Pakdemirli, bu hedef doğrultusunda, hız kesmeden, yeni stratejilerle yollarına devam edeceklerini dile getirdi.

"Tiftik Keçisi varlığımız son 11 yılda yüzde 64 artışla 241 bine ulaştı"

Türkiye'de tiftik keçisi varlığının son 30 yılda azaldığını belirten Pakdemirli, "1991'de 1,2 milyon baş olan tiftik keçisi, 2009'da 147 bin başa kadar düştü. Ancak son 11 yılda sağladığımız destekler ve projeler sayesinde, bu azalışı durdurduk ve yüzde 64 artışla bu sayıyı, 241 bin başa ulaştırdık. İnşallah bu artış bundan sonra da güçlü bir şekilde devam edecek." dedi.

Bakan Pakdemirli, tiftik üretiminin de aynı şekilde giderek artmaya başladığını ve son 10 yılda, 2 kattan fazla artışla 380 tona ulaştığını söyledi.

"Tiftik Keçisi varlığının yüzde 75'i Ankara'da"

Türkiye'deki Tiftik keçisinin yüzde 75'i ve üretilen tiftiğin de yüzde 77'sinin Ankara'da bulunduğuna dikkati çeken Pakdemirli, "Son 18 yılda, Ankara'da tiftik keçisi sayısı 2 kattan fazla artışla 183 bin başa ulaştı. Bu dönemde verim yaklaşık yüzde 20 artışla 1,8 kilograma yükseldi." diye konuştu.

"Son iki yılda hayvancılık desteğini 3,6 milyardan 6,6 milyara çıkardık"

Üretim ve hayvan sayısındaki artışta, desteklerin önemli rolü bulunduğuna dikkati çeken Pakdemirli, şunları dile getirdi:

"Son 18 yılda; çiftçimize, yetiştiricimize, üreticimize 310 milyar lira destek ödedik. Bunun 71 milyar lirası, hayvancılık desteği. Son iki yılda, tarımsal desteği, yüzde 52 artışla, 14,5 milyardan 22 milyar liraya ulaştırdık. Bu desteğin yüzde 30'undan fazlasını da hayvancılığa ayırdık. Bugün itibariyle toplam desteğin yaklaşık yüzde 80'ini, yani 17,1 milyar lirayı üreticilerinin hesaplarına aktardık. Aynı şekilde 2 yılda hayvancılık desteğini de, 3,6 milyar liradan 6,6 milyar liraya çıkardık. Bugün itibariyle bunun 5,7 milyar liralık desteği ödedik. Kalan kısmını da yılsonuna kadar ödeyeceğiz."

Bakan Pakdemirli, son iki yılda tarımsal hasılayı yüzde 45 artışla, 275 milyar liraya çıkardıklarını ve Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ilk on içinde olduğunu söyledi.

"Oğlak tiftiğine kilogram başına 30 lira destek veriyoruz"

Geçen yıl gerçekleştirdikleri 3. Tarım Orman Şûrası sonuç raporunda ve Eylem Planında küçükbaş hayvancılık sektörünün önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Pakdemirli, verdikleri destekleri şöyle açıkladı:

"Tiftik keçisinin de içinde olduğu küçükbaş hayvancılığı planlı şekilde büyütmeyi hedefliyoruz. Burada iki konu ön plana çıkıyor. Birincisi, küçükbaş hayvan sayısını ve tiftik gibi küçükbaş ürünlerinin verimini artırmak. İkinci nokta ise küçükbaş eti tüketiminde ciddi bir farkındalık oluşturmak. Bu konuda kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Kısa süre içinde, planlarımızı ve faaliyetlerimizi kamuoyu ile paylaşacağız. Tiftik üretimi noktasında, yetiştiricilerimize çok önemli destekler sağlıyoruz. Oğlak Tiftiği için kilogram başına 30 lira, Anamal Tiftiğine 28 lira, Tali Tiftiğine ise 20 lira destek veriyoruz. Bu kapsamda son 10 yılda, 4 bin 756 yetiştiricimizin 1.856 ton tiftiği için 38 milyon TL destekleme ödemesi yaptık. Hayvan başına 25 Lira Anaç koyun-keçi desteğimiz de devam ediyor. 5 ilimizde 2,8 milyon Lira hibe desteği ile Koç-Teke Merkezi kurduk. Bu merkezlerden koç-teke alımına yüzde 50 hibe ödüyoruz. Çoban istihdamı yapan küçükbaş işletmelerimize de, yıllık 5 bin Lira destek sağlıyoruz. Ormanlarda ve orman içinde bulunan otlak, yaylak ve kışlaklarda koyun ve keçilerin otlatılmasına 2012 yılında izin verdik. Bu kapsamda, orman alanımızın yüzde 53'ünün planlı bir şekilde otlatılmasını sağlıyoruz. Yem bitki desteklerimiz, mera ıslah çalışmalarımız da hızla devam ediyor. Tabi küçükbaş hayvancılık yatırımlarına, çok önemli kırsal kalkınma hibeleri sağlıyoruz. Ekonomik Yatırımlar kapsamında küçükbaş hayvancılığa yüzde 50 hibe veriyoruz. Ankara'nın da faydalandığı TKDK-IPARD hibelerinde küçükbaş hayvancılık yatırımlarında; ağıl yapımına, makine-ekipman alımına yüzde 40 ile yüzde 70 arasında hibe sağlıyoruz. Ayrıca, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliğine faiz indirimli kredi kullandırılabiliyor."

Tiftik keçisi yetiştiricilerine müjdeler

Tiftik keçisi yetiştiricilerine bazı müjdeler vermek istediğini dile getiren Pakdemirli, "Ankara Tiftik keçisine, Anaç Koyun Keçi Desteğine ilave olarak hayvan başına 20 TL destek ödeyeceğiz. Bunun yanında, sözleşmeli üretim kapsamında tiftik üretimi yapan yetiştiricilerimize Tiftik Desteğine ilave olarak kg başına 10 TL destek vereceğiz." dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.