Pakistan muhalefeti meclisten çekiliyor

Pakistan muhalefeti meclisten çekiliyor

Pakistan'daki muhalefet lideri İmran Han, sivil itaatsizlik eylemi çağrısı yaptıktan bir gün sonra meclisten çekilme kararı aldı

Pakistan'da hileli seçimlerle başa geldiği iddia edilen Navaz Şerif'in istifasını isteyen muhalif liderlerden İmran Han, muhalifleri sivil itaatsizlik eylemine çağırdıktan bir gün sonra meclisten çekilme kararı aldı.

Sivil itaatsizlik eylemleri çağrısından bir gün sonra İmran Han, arkadaşlarıyla birlikte aldıkları ortak kararla, bugün Pakistan Tehreek-e-Insaaf (PTI) adlı partisini meclisten çekti.

PTI, Pakistan'ın en büyük üçüncü partisi durumunda.

İmran Han, geçen sene gerçekleştirilen seçimlere hile bulaştığını iddia ediyor ve seçimlerin yenilenmesini talep ediyor. Bu sebeple Pakistan'ın başkenti İslamabad'da sivil oturma eylemleri gerçekleştiriliyor.

Ancak ülkedeki diğer muhalif gruplar onu yalnız bırakmayı tercih etti. Bu tür protestolar, diğer partilerin ilgisini çekmedi. Bu sebeple geniş ve etkili bir katılım sağlanamadı.

YÜKSEK MAHKEMEDEN TARAFSIZLIK KARARI

Pakistan'da muhalefet ile iktidar arasındaki siyasi krizde devreye girmesi istenen Yüksek Mahkeme,  krize müdahale etmemeyi ve tartışmaların dışında yer almayı tercih etti.

Muhalif güçler, Pakistan Tehreek-i İnsaf(PTI) ve PTA, şuanki hükümetin hileli seçimlerle iktidara geldiğini savunarak protestolarını sürdürüyor. Muhalifler, başbakan Navaz Şerif'in istifa etmesini istiyor.

Muhalefet, krizi çözmesi için yüksek mahkemeye başvurdu. Bugün kendi içinde bir değerlendirme yapan mahkemede bazı üyeler duruma müdahil olmaktan yana tutum sergiledi. Çoğunluk ise bunun hükümetin işi olduğunu belirterek olayların dışında kalınması gerektiğini savundu.

Sonuç olarak yüksek mahkeme, krizin dışında yer alma kararı verdi.

Mahkeme çarşamda günü bir kez daha toplanarak durum değerlendirmesi yapacak.

Ülke genelindeki barolar ise 21 Ağustos'ta bir araya gelerek siyasi krizin çözüm yollarının bulunması  bir değerlendirme yapacak.

BAŞKENTTEKİ GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Pakistan Halk Hareketi Partisi lideri Tahir-ul Kadri ile Pakistan Adalet Hareketi Partisi lideri İmran Han, beraberindeki on binlerce destekçisi ile başkent İslamabad'ın Aabpara bölgesinde hükümet karşıtı gösterilerini sürdürüyor.

Muhalif liderler Başbakan Navaz Şerif'in istifa etmesini talep ederken, Pakistan Adalet Hareketi Partisi lideri Han, gerekirse başbakanlık binasına akın edeceklerini söyledi. İçişleri Bakanı Nisar Ali Han, yaptığı basın açıklamasında, herhangi bir siyasi veya demokratik faaliyete müdahale edilmeyeceğini, ancak devlet binalarının ve yabancı ülkelerin büyükelçiliklerinin bulunduğu kırmızı bölgeye girmeye çalışıldığı zaman harekete geçeceklerini belirtti.

İslambad ve Ravalpindi'ye Taliban militanları ve intihar eylemcilerinin giriş yaptığı istihbaratı aldıklarını aktaran Han, göstericilerin etrafında güvenlik çemberini artırdıklarını ve diğer şehirlerden de takviye ekiplerin getirildiğini açıkladı.

BAŞBAKANA CİNAYET DAVASI

Bu arada, Lahor Yüksek Mahkemesi, Başbakan Navaz Şerif'in de yer aldığı 19 kişi hakkında cinayet davası açılmasına karar verdi. Mahkeme, 17 Haziran'da Lahor kentinde Pakistan Halk Hareketi Partisi destekçileriyle polis arasında çıkan çatışmada 14 sivilin öldürülmesiyle ilgili 19 kişi hakkında cinayet davası açılmasını istedi. Başbakan Şerif'in de olduğu listede Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, İçişleri Bakanı Nisar Ali Han da yer alıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.